HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Likvidaci požáru domu ve Velkých Popovicích komplikovalo elektrické vedení

Šestnáct minut po dvacáté hodině byl v pondělí 19. listopadu ohlášen na tísňovou linku středočeských hasičů požár rodinného domu ve Velkých Popovicích v okrese Praha-východ. 

Podle prvotního ohlášení bylo zřejmé, že jde o požár většího rozsahu, protože oznamovatel uvedl, že plameny šlehají z oken a rychle nabírají na intenzitě. Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Mnichovice a Velké Popovice. Při jízdě k zásahu bylo jednotce upřesněno, že se uvnitř nikdo nenachází, ale oheň už zasáhl velkou část domu.

Velitel zásahu proto požádal o vyslání dalších jednotek. K požáru tak kromě profesionální jednotky ze stanice Jílové zamířily i dobrovolné sbory z Těptína a Modletic. Zároveň byla událost zvednuta do druhého stupně požárního poplachu. Zároveň byl vyhlášen poplach jednotce SDH Říčany, která držela zálohu za profesionální hasiče.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl dům o rozměrech cca 13 x 8 metrů. Hasiči se zprvu zaměřila na hasební zásah vnitřkem budovy. Vhledem k tomu, že přímo nad domem vedly dráty elektrické napětí, bylo nejprve nutné vypnout přívod proudu. Až poté byl zásah prováděn efektivně. Hasiči z domu vynesli propanbutanovou láhev a kanystr s benzínem. Na místě zasahovala také posádka zdravotnické záchranné služby, která musela ošetřit a následně transportovat do nemocnice tři zraněné osoby.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat dvacet minut po dvaadvacáté hodině. Úplná likvidace byla velitelem zásahu ohlášena po další hodině zásahu. Do ranních hodin zajistila dohlídku místní dobrovolná jednotka.

V úterý dopoledne se na místo dostavil vyšetřovatel, který začal zjišťovat, proč v domě hořelo. Zatím hasiči pracují s několika verzemi. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1,5 milionu korun.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem