HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Likvidace následků výbuchu plynu

Při manipulaci s plynovým kotlem došlo 22. června kolem 9. hodiny ranní k úniku plynu v kotelně a do přilehlého skladu. Při iniciaci elektroinstalací následně nahromaděný plyn vybuchl a hned začalo hořet v prostoru 1. podzemního podlaží. V době výbuchu se v budově nacházel neznámý počet osob. Správce budovy událost ohlásil na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje, které na místo ihned vysílá jednotky požární ochrany v I. stupni požárního poplachu.

Taktické cvičení složek IZS začíná

Po příjezdu na místo je průzkumem objektu zjištěn počet a stav zraněných a vytvořena protipožární opatření. Určeny jsou průzkumné skupiny pro likvidaci požáru a vyhledávání i evakuaci osob. Spolu se zdravotnickou záchrannou službou je vytyčeno místo pro soustřední a třídění raněných osob, a to v dostatečné vzdálenosti od ohniska mimořádné události. V době výbuchu se uvnitř budovy nacházelo 10 osob s různým stupněm poranění, které ale nemohly samovolně opustit prostor. Hasiči provádějí průzkum v dýchací technice a likvidují ohniska požáru.

Po likvidaci požáru je místo nuceně odvětráno. Postupně jsou vynášeni ranění s různým typem zranění na místo třídění.

Průzkumem je zjištěn nestabilní strop a nemožnost dalšího průzkumu. VZ na místo povolává kontejner k zajištění stability stropu. Jistící skupina provádí zajištění nestabilní konstrukce budovy. Velitel zásahu určuje další vyhledávací skupinu na dokončení průzkumu zajištěné budovy. Zřízen je štáb velitele zásahu a povolán je velitelsko-spojový vůz. Postupně jsou vyproštěny všechny zraněné osoby, třídění osob je prováděno metodou START*) ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou. Pomáháme s ošetřením i transportem zraněných do nemocnice (fiktivní). Současně je na místo povolána skupina pro statické zajištění poškozené budovy z Pardubic. Závěrečný průzkum provedl pes se speciálním výcvikem na vyhledávání osob ze sutin.

Cílem cvičení

V prvé řadě byly ověřeny dojezdové časy jednotek, funkčnost spojení mezi základními složkami IZS na místě zásahu. Prověřena byla součinnost s personálem budovy, zasahujícími složkami a vedením města (krizovým štábem). Procvičena byla taktika zásahu jednotek požární ochrany při výbuchu plynu, činnost personálu, radiové spojení základních složek IZS v místě zásahu, součinnost složek IZS, třídění a transport raněných a v neposlední řadě zabezpečení místa události.

METODA TŘÍDĚNÍ START

*) Při cvičení byla využívána metoda třídění obětí START (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), která se používá pro třídění osob postižených mimořádnou událostí v případě většího počtu obětí (zpravidla nad 10 obětí), kdy je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí. Cílem je vždy stanovit prioritu transportu obětí na stanoviště třídění raněných v prostoru pro poskytnutí zdravotní péče, kde je jim poskytována odborná zdravotnická péče zpravidla záchranáři zdravotnické záchranné služby.

Zasahující jednotky a složky IZS:

HZS Pardubického kraje PS Vysoké Mýto,

HZS Pardubického kraje CPS Ústí nad Orlicí,

HZS Pardubického kraje CPS Pardubice,

HZS Pardubického kraje CPS Chrudim,

JSDHO Vysoké Mýto,

JSDHO Choceň,

JSDHP Iveco a.s. Vysoké Mýto,

JSDHO Týništko,

JSDHO České Heřmanice,

Policie ČR – obvodní oddělení Vysoké Mýto,

ZZS Pardubického kraje – stanoviště Vysoké Mýto,

Městská policie Vysoké Mýto,

ČČK oblastní spolek Ústí nad Orlicí.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

cvičení Vysoké Mýto 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto1 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto1 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto2 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto2 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto4 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto4 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto5 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto5 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto6 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto6 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto8 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto8 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto9 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto9 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto10 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto10 22.6.2021 

Detailní náhled

cvičení Vysoké Mýto13 22.6.2021

cvičení Vysoké Mýto13 22.6.2021 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem