Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lidé na náměstí tleskali ukázkám složek IZS

Náměstí Svobody dnes dopoledne patřilo složkám integrovaného záchranného systému. Diváci tleskali ukázkám jejich zásahů.  

Fotogalerie: Ukázky, Dechovka ze Skutče

V rámci akcí k 10. výročí IZS polovinu náměstí v centru Brna od 10 hodin dopoledne zaplnila technika a prezentace činností Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby JmK a Městské policie.

Hasiči na náměstí představili svou speciální techniku - technický automobil Iveco pro potřeby hasičů - lezců se specializací k záchraně osob z výšek a hloubek, rychlý zásahový automobil Mercedes Benz určený zejména pro zásahy u dopravních nehod a třicetimetrový automobilový žebřík Iveco Magirus. Instruktoři preventivně výchovného programu známého jako dráček Hasík dětem i dospělým radili, jak se zachovat při řešení mimořádných událostí. Nejmenší návštěvníci si mohli vyzkoušet i hašení makety hořícího domečku a prolézání umělého tunelu.

Hasiči se představili také ve dvou dynamických ukázkách. Družstvo lezců ze stanice v Lidické ulici v Brně předvádělo slaňování z koše třicetimetrového automobilového žebříku a záchranu lidí z výšek s pomocí evakuačního spirálového rukávu. Diváci zatleskali také ukázce hašení hořící propanbutanové lahve.

Ve společné ukázce zásahu všech složek IZS hasiči vyjeli k hašení hořícího automobilu, který vzplanul po divoké honičce policistů s teroristy, zakončené odpálením bomby. Hasiči prověřili, zdali hořící auto neobsahuje radioaktivní látky, uhasili požár a termokamerou zkontrolovali případná skrytá ohniska hoření. Posádky sanitek zdravotnické záchranné služby mezitím resuscitovaly a ošetřovaly raněné.

Dopoledne také Brňanům a návštěvníkům krajského města v pěší zóně vyhrávala řízná hasičská dechovka z východočeské Skutče. Muzikanty v historických uniformách Brnem provezla historická požární stříkačka Chevrolet z roku 1948, obsluhované dobrovolnými hasiči z Pozořic na Brněnsku.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Čtvrtek,  6. květen 2010

vytisknout  e-mailem