HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lidé by neměli zanedbávat údržbu komínů

Hasiči Královéhradeckého kraje vyjíždějí každoročně v období topné sezóny k požárům komínů, sazí a usazenin.  

Většina těchto požárů je způsobena zanedbanou údržbou komínových těles, kdy lidé nedbají na pravidelné čištění komínů ani kontroly technického stavu odbornou osobou. Při požárech může dojít k výraznému poškození komínových těles a rozšíření na střešní konstrukce nebo obytné části domů. Tyto požáry můžou napáchat značné škody na majetku a v nejhorším případě si můžou vyžádat i lidské životy.
 
 
Od 1. ledna roku 2011 vstoupilo v účinnost Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., které upravuje podmínky požární bezpečnosti při provozu spalinových (komínových) cest, frekvence jejich kontrol a čištění. Povinností každého majitele objektu je udržovat komín v dobrém technickém a provozuschopném stavu. Čištění komínu si může každý majitel nemovitosti s topidlem na tuhá nebo kapalná paliva o výkonu do 50 kW provádět sám, a to třikrát ročně. Kontrolu komínu musí vždy provádět osoba odborně způsobila, tj. kominík s průkazem odbornosti, a to jednou ročně.
Provozovatelé komínu, do kterého jsou zapojeny spotřebiče na plynná paliva, je povinnost čistit a kontrolovat spalinové cesty pouze jednou ročně bez ohledu na výkon připojeného spotřebiče.

vytisknout  e-mailem