HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lezecké prověřovací cvičení prověřilo připravenost složek IZS na záchranu osob z výšky

19. srpna 2021 - Smyslem prověřovacího cvičení je ověření akceschopnosti jednotek požární ochrany a dalších složek integrovaného záchranného systému, přičemž nejsou předem o cvičení informovány. 

Námětem cvičení byl pád dvou osob z vyhlídkového místa Skalního města na Vodní nádrži Dalešice. Osoby byly v podnapilém stavu. Jedna osoba utrpěla po pádu těžká zranění a byla v bezvědomí. Nacházela se ležící přibližně pět metrů nad hladinou na skalní plošině. Druhá osoba byla při vědomí, měla lehká zranění, držela se na skalní plošině přibližně 15 metrů nad hladinou a volala o pomoc. Těžce zraněnou osobu bylo nutné transportovat do autokempu Wilsonka, kde byla předána k lékařskému vyšetření.

Z jednotek HZS Kraje Vysočina se cvičení zúčastnili profesionální hasiči ze stanice Hrotovice, lezecká skupina ze stanice Třebíč a lezecká skupina Jaderné elektrárny Dukovany se speciálním technickým automobilem vybaveným na zásahy ve výšce a nad volnou hloubkou. Další součinnostní složkou byla dvoučlenná posádka Vodní záchranné služby ČČK Třebíč.

Prvotním úkolem jednotek HZS bylo v těžce přístupném terénu oba zraněné nalézt. Vodní záchranná ČČK, která se dostala k místu události na motorovém člunu jako první, zajistila průzkum a jeden z členů posádky se po skále dostal k těžce zraněné osobě, které poskytnul předlékařskou první pomoc a po celou dobu záchrany monitoroval její stav.

Ihned poté, co se lezci ke zraněným dostali, bezpečně je zajistili proti dalšímu pádu. Následným úkolem bylo těžce zraněného transportovat k ZZS. Vzhledem k obtížnému terénu nebylo možné dojet přímo ke zraněným. Pro vůz ZZS bylo nejvhodnější místo nalezeno na druhém břehu řeky v autokempu Wilsonka. Těžce zraněnou osobu lezci zajistili do nosítek a spustili pomocí lezeckého materiálu po skalách až k řece ke člunu vodních záchranářů. Zde byl zraněný naložen do člunu a převezen k ZZS.

Druhý zraněný, který měl zlomenou nohu, byl mezitím ošetřen pomocí vakuové dlahy a zafixován do nosítek. Pomocí lanové techniky byl vytažen až na vrchol skalní stěny, odkud byl na nosítkách přenesen k dalšímu možnému místu příjezdu vozu ZZS.

Cvičení splnilo stanovené cíle, kterými byly především efektivita nasazení sil a prostředků, koordinace činností jednotlivých složek IZS, vyhledání místa události ve složitém terénu a bezpečnost nejen zachraňovaných osob, ale i zasahujících složek.

Kpt. Ing. Martin Hajčman

Odkazy do noveho okna

Prověřovací cvičení lezců

Prověřovací cvičení lezců 

Detailní náhled

Prověřovací cvičení lezců

Prověřovací cvičení lezců 

Detailní náhled

Prověřovací cvičení lezců

Prověřovací cvičení lezců 

Detailní náhled

Prověřovací cvičení lezců

Prověřovací cvičení lezců 

Detailní náhled

Prověřovací cvičení lezců

Prověřovací cvičení lezců 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem