HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lezci na Čertově stěně

Naši lezci mají za sebou náročný výcvik v šumavské přírodě. Vyhledávání ztracené osoby ve složitém terénu za pomoci GPS souřadnic a transport zraněné osoby vzhůru Čertovou stěnou. 

Výcvik proběhl ve dnech 1. - 3. 6. 2021 v lokalitách kolem vodní nádrže Lipno a po fyzické i technické stránce náročného programu se účastnilo 11 instruktorů pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou HZS JčK.

První den byla naplánovaná cvičná pátrací akce v nepřístupném terénu v okolí Vítkova hrádku. Figurant hrál vyčerpaného turistu, který zvládl odeslat svou polohu pomocí GPS. Na našich příslušnících potom bylo ho podle souřadnic co nejrychleji najít, poskytnout nezbytnou předlékařskou péči a neprostupným terénem ho vynést asi 600 m k nejbližší cestě.

Druhý den se trénovala záchrana zraněného turisty v lokalitě Národní přírodní rezervace Čertova stěna a to pod dohledem člena ochranářů NP Šumava - Blanský les. Hlavní instruktor pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou pprap. Miroslav Švec: „Právě tady na Šumavě existuje mnoho oblastí, kam nejde k zraněnému zajet autem nebo nelze k záchraně využít vrtulník. Proto cvičíme i tyto způsoby transportu osob, tedy vytvoření 120 m dlouhého lanového přemostění ze stezky za řekou až na vrchol Čertovy stěny.“

Třetí den výcviku proběhla exkurze v útrobách tělesa hráze lipenské přehrady.  

Pprap. Miroslav Švec chce poděkovat za skvělý přístup všech zúčastněných a možnost výcvik i ve složitých podmínkách realizovat.

FOTO: GŘ HZS ČR

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem