HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Letošní čarodějnické pálení proběhlo ve Středočeském kraji v poklidu

Oproti jiným rokům proběhly letošní oslavy Filipojakubské noci ve středních Čechách v poklidu. Hasiči zaznamenali za období od 30. dubna 19:00 hodin do 1. května 7:00 hodin pouhých 17 událostí. Z toho jenom sedm tvořily požáry, zbytek byly události, kdy hasiči vyjížděli na oznámení o požáru, ale po příjezdu na místo se ukázalo, že jde o hlídané pálení čarodějnic. 

Jak je podle nahlášených událostí patrné, tak jde za posledních pět let o nejklidnější oslavy čarodějnic. Jistě tomu pomohl déšť, který den před pálením zavlažil celý kraj.

Největší požár, který hasiči dnes v noci zaznamenali, byl v Berouně, kde byla ohněm zachvácena celá pergola o půdorysu 6x4 metry. Jednotky HZS Beroun a SDH Králův Dvůr a Chyňava k této události vyjížděly krátce po půl třetí. Po příjezdu bylo zjištěno, že požár zachvátil celý objekt. Hasiči zasahovali pomocí dvou D proudů a vysokotlaké vody. Využity byly i další součásti D programu pro hašení, konkrétně hasicí hřeb a pěnotvorný program PRO/pak, který umí vytvořit těžkou a střední pěnu. Těžká byla v tomto případě použita do mezer mezi prkny v podlaze a střední na zapěnění celého objektu, aby byl požár řádně uhašen a nemohlo dojít k jeho dalšímu rozhoření. Požárem, za kterým stála nedbalost, vznikla škoda ve výši 100 tisíc korun.

Ke snížení počtu výjezdů letos výrazně přispěla i zodpovědnost lidí, kteří pálení řádně nahlásili, a nemuselo tak docházek k tolika zbytečným výjezdům. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje zaznamenalo rekordních 2255 ohlášených pálení, která mapu kraje pokryla téměř souvislým kobercem symbolů s vyznačením místa akce.

Ne všichni však svoji zodpovědnost dotáhli až do úplného konce. Od dnešního rána vyjížděli hasiči k několika případům, kdy dohašovali ohniště, která po pálení čarodějnic doutnala nebo ještě hořela.

por. Bc. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem