HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Letošní čarodějnice značně zaměstnaly středočeské hasiče

Do statistik HZS Středočeského kraje přibylo za poslední dubnový den, který je tradičně spojen s večerním pálením čarodějnic, takřka 150 událostí, což představuje téměř čtyřnásobek denního průměru loňského roku. 

V dopoledních hodinách zaměstnal hasiče v několika případech meteorology avizovaný silný vítr, který lámal stromy a větve, kromě toho vyjížděli k dopravním nehodám a likvidovali pár menších požárů.

Největší událostí byl požár v areálu firmy na recyklaci komunálního odpadu v Úholičkách v okrese Praha-západ, ke kterému bylo ve třetím stupni požárního poplachu vysláno cca čtyřicet profesionálních a dobrovolných jednotek, včetně mezikrajské výpomoci HZS hlavního města Prahy a Záchranného útvaru HZS ČR ze základny Zbiroh. Podrobnosti najdete zde.

Mezi dvacátou a dvaadvacátou hodin přijali operátoři tísňových linek 150 a 112 zvýšený počet telefonátů oznamujících požáry v přírodním prostředí. Většinou však šlo o nenahlášená pálení v souvislosti s čarodějnicemi, kdy se jednotky po zjištění situace na uvedeném místě vracely zpět na základny bez nutnosti zásahu. Ve čtyřech případech ale hasiči zasahovali společně se zdravotnickými záchranáři, neboť byli přivoláni k popáleným osobám. Tři lidé museli být dokonce převezeni na specializované popáleninové centrum do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Svoji roli při těchto úrazech sehrály alkohol nebo nedbalost. Nejhůře skončil muž od Mnichova Hradiště, který zapaloval oheň benzinem z kanystru a po výbuchu utrpěl popáleniny druhého stupně na 25 procentech těla.  

Větší požár rodinného domu byl na operační středisko ohlášen krátce před půl desátou večer z Jesenice na Rakovnicku, kam vyjely tři jednotky hasičů. Příčinou požáru celé střechy a přilehlé kůlny byla technická závada na elektroinstalaci. Škodu vyčíslil vyšetřovatel na jeden milion korun.

Vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu a výstraze na silný vítr, který však k večeru značně zeslábl, asistovaly při pálení hlavně větších čarodějnických vater asi v sedmdesáti obcích dobrovolné jednotky, které se postaraly i o závěrečné uhašení ohňů. Zabránily tak případnému rozfoukání žhavého popelu a rozšíření požáru do okolí.

Úderem půlnoci se situace v kraji začala výrazně zklidňovat a hasiči zaznamenali do sedmé hodiny ranní pouze devět událostí všech typů.

Statistické údaje denní směny Krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje od 30. 4. 2018 7:00 hodin do 1. 5. 2018 6:59 hodin (zpracovala por. Ing. Soňa Levická):

  • celkový počet události: 151
  • počet požárů: 33
  • počet ostatních událostí: 118
  • počet planých poplachů: 23
  • počet zraněných: celkem 18 (při požárech 5)
  • počet zraněných hasičů: 1
  • počet usmrcených: 2 (nikoli v souvislosti s požárem)
  • počet mimořádných událostí: 4
  • počet pálení: 3 156
  • počet tísňových volání: 874
  • z toho k událostem: 382
  • počet zlomyslných volání: 492

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem