HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Letecká nehoda s následným požárem na letišti Osičiny na Kolínsku

Ve středu 26. října čtrnáct minut po patnácté hodině byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár letadla a hangáru na letišti Osičiny u obce Doubravčice v okrese Kolín. 

Operační důstojník k události vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachového plánu. Na základě upřesňujících informací přijatých na tísňovou linku a hustého černého dýmu, který byl hlášen jednotkami směřujícími k požáru, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Necelých jedenáct minut od nahlášení přijeli na místo první jednotky, které potvrdily, že jde o požár letištní haly v plném rozsahu, a zároveň požádaly o vyslání dalších posil.

Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu. V půl čtvrté odpoledne bylo aktivováno osmnáct jednotek hasičů. K lepší koordinaci hasebních a dalších záchranných prací byl zřízen štáb velitele zásahu a k události zamířil i spojový vůz pro podporu velitele zásahu. V nedaleké obci Louňovice bylo zřízeno čerpací stanoviště, odkud probíhala kyvadlová doprava vody.

Hasiči vyslali do hořícího objektu průzkumnou skupinu, která zjišťovala, zda se uvnitř někdo nenachází. Nalezli tam jednu osobu, u které lékař konstatoval exitus. Současně byla prováděna požární obrana přilehlé haly. Včasným zásahem se hasičům podařilo odtlačit jedno malé letadlo z těsné blízkosti zasaženého hangáru, takže před plameny bylo uchráněno. Z hořícího objektu postupně vynesli několik kanystrů s benzínem a také tři tlakové lahve.

V průběhu zásahu byly nalezeny trosky havarovaného letadla. Z toho důvodu byl na místo povolán Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Podle přijatých informací mohlo letadlo převážet záchranné pyrotechnické zařízení, proto byli na místo přizváni pyrotechnici Policie České republiky. Specialisté z leteckého ústavu ve spolupráci s pyrotechniky pak torzo letadla ohledali.

Hasiči na místě poskytovali posttraumatickou péči a spolupracovali s Policií České republiky při ohledání nalezeného těla a při jeho následném vyproštění. Pracovníkům Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod potom ještě asistovali při transportu částí letadla.

Hodinu a půl od nahlášení události se podařilo dostat oheň pod kontrolu a mohla být vyhlášena lokalizace požáru. Kolem půl šesté na místě zasahovalo nejvíce sil a prostředků – celkem asi 80 hasičů, z toho 35 profesionálních a 45 dobrovolných. Poté došlo ke snížení poplachového stupně na druhý a některé jednotky odjely na své základny. Chvíli po osmé hodině večerní byl stupeň poplachu snížen na první. Přes noc na místě dohlížela místní dobrovolná jednotka Doubek. Ve čtvrtek ráno bylo celé požářiště zkontrolováno termokamerou a minutu po půl deváté byla operačnímu středisku ohlášena likvidace, zároveň byla ukončena i dohlídka. Po sepsání protokolu bylo místo předáno správci objektu.

Po dobu zásahu byla stanice HZS Říčany zálohována dobrovolnými jednotkami Mnichovice a Říčany, které byly v pohotovosti na svých zbrojnicích. Stanici HZS Stará Boleslav zálohovala dobrovolná jednotka Brandýs nad Labem a stanice HZS Český Brod byla zálohována dobrovolnou jednotkou Kostelec nad Černými lesy.

Starosta obce Doubravčice zařídil pro všechny zasahující složky pitný režim. K události byla přivolána i pohotovostní služby rozvodných závodů kvůli odpojení areálu letiště od přívodu elektřiny, aby mohl být objekt bezpečně hašen.

Předběžná škoda byla vyčíslena na jedenáct milionů korun, z toho sedm milionů na budově a čtyři miliony na leteckém vybavení. Uchránit se podařilo majetek v částce přes sedm milionů korun. Příčina je předmětem dalšího šetření.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje
Český Brod, Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Říčany, Stará Boleslav

JSDH Středočeského kraje
Babice, Doubek, Jevany, Kostelec nad Černými lesy, Mukařov, Ovčáry, Rostoklaty, Říčany, Škvorec, Tehovec, Tuklaty, Úvaly, Žernovka

Generální ředitelství HZS ČR:
Dokumentační skupina, Operační výjezd

FOTO a VIDEO:
HZS Středočeského kraje
Oddělení dokumentaristiky MV-GŘ HZS ČR

kpt. Ing. Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

001-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

002-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

002-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

003-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

003-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

004-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

004-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

005-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

005-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

006-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

006-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

007-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

007-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

008-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

008-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

009-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

009-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

010-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

010-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

011-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

011-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

012-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

012-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled

013-Letecká nehoda s následným požárem na letišti u Doubravčic

013-Letecká nehoda s následným požárem n... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem