HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ledovka komplikuje dopravu

Déšť, který zasáhl v neděli v podvečer i Pardubický kraj, místy namrzal, vytvářel ledovku a na zledovatělém sněhu i zmrazky. Lze říci, že nejhůře bylo zejména na pomezí Čech a Moravy, kde se tvořila ledovka nejdéle a její tloušťka mohla překročit i 7 mm. Jednalo se o Orlickoústecko a Svitavsko.

Hasiči zasahovali již v neděli 2. prosince ve večerních hodinách. Silnici z Jablonného nad Orlicí směrem na Bystřec blokoval autobus. Kvůli ledovce se tam nemohl dostat ani jeřáb, který měl autobus vyprostit. V autobuse cestovaly dvě děti, které byly v pořádku. Čekalo se na silničáře a jejich posyp. Autobus se poté podařilo vyprostit.

Hasiči během noci na pondělí pomáhali uvízlým kamionům například v Jaroměřicích. V Moravské Třebové tahač s návěsem dostal pravděpodobně smyk a poškodil bok vozu, ale i svodidla. Událost se obešla bez zranění. Ve Výprachticích se vzpříčil kamion s vlekem na zledovatělé silnici. Hasiči pomohli řidiči nasadit řetězy a kamion nakonec sám vyjel. Zcela „zlomený“ kamion skončil svou jízdu v Gruně, kde část vozu skončila na silnici a část v příkopu.  

Dva kamiony uvízly na Šedivci. Povolán byl sypač. Hasiči kamiony vytáhli a po posypání vozovky oba kamiony odjely.

I hasiči museli jet ke všem zásahům s velkou opatrností, silnice byly opravdu velmi kluzké. Ledovka lámala větve i celé stromy. Popadané stromy hasiči odstraňovali například v Koruně na Svitavsku i v Nekoři a České Třebové na Orlickoústecku.

Varování meteorologů trvá až do dnešního poledne. Pozor si dávejte při chůzi i jízdě.

I nadále trvá nebezpečí lámání větví i celých stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení. Doporučuje se, pokud možno, nevycházet ani nevyjíždět autem. V případě nutnosti jízdy sledujte dopravní zpravodajství a jezděte mimořádně opatrně. Počítejte s výrazným prodloužením doby jízdy.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Výprachtice kamion

Výprachtice kamion 

Detailní náhled

bus Bystřec1

bus Bystřec1 

Detailní náhled

Gruna kamion

Gruna kamion 

Detailní náhled

bus Bystřec2

bus Bystřec2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem