HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kvůli vytrvalým dešťům a větru mají hasiči na Královéhradecku napilno

Aktualizováno 11.8., 21:00 hodin 

   Déšť a vítr zaměstnává Královéhradecké hasiče od čtvrtečního večera. Už během noci ze čtvrtka na pátek 11.8. řešili asi padesát událostí souvisejících s větrem a silným deštěm. Převažující činností bylo odstraňování poškozených stromů a větví z pozemních komunikací a veřejných i soukromých budov. Nejvíce práce měli na Rychnovsku, především v Kostelci nad Orlicí a blízkém okolí.
   V Kostelci nad Orlicí v ulici v Kasárnách spadla vzrostlá borovice přímo ke vchodu jedné z místních budov, která slouží jako ubytovna a kde se v době pádu stromu zdržovali lidé. Strom částečně poškodil také střechu objektu. Hasiči kmen i za pomoci výškové techniky odstranili.
   V Pelclově ulici spadl asi hodinu po půlnoci strom na automobil, událost se naštěstí obešla bez zranění.
   Také v Tutlekách na Rychnovsku se nikomu nic nestalo, když vzrostlá tůje spadla na střechu rodinného domu i elektrické vedení.
   Ve Zdobnici na Rychnovsku pravděpodobně blesk zapálil a poničil jeden ze stromů, oheň byl bezprostředně uhašen, čemuž napomohl také silný déšť v místě události.
   Poblíž Svídnice a nejen zde hasiči často během jednoho zásahu postupně likvidovali i více spadlých a poškozených stromů, například v Sendraži na Náchodsku spadlo hned několik polámaných kmenů do vozovky a navíc zde byly přetrženy dráty elektrického vedení, hasiči prostor vymezil páskou a spolupracovali s energetiky. V průběhu noci byli v plném nasazení jak profesionální hasiči, tak také velké množství místních jednotek sborů dobrovolných hasičů.
   Kromě zásahů spojených se špatným počasím řešili hasiči v průběhu noci také další události. Například v Syrovátkách nedaleko Hradce králové likvidovali požár chléva v zahradě rodinného domu, při kterém se jim podařilo včas z objektu evakuovat asi šedesát kusů drobného zvířectva a zabránit větším škodám na majetku
   Ani páteční ráno nepřineslo hasičům klid. V Olešnici na Rychnovsku museli za přítomnosti starosty obce likvidovat dva stromy silně poškození stromy, zasažené pravděpodobně v nočních hodinách bleskem. Hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Kostelce nad Orlicí se také kolem sedmé hodiny ranní vraceli do ulice Rudé Armády v Kostelci nad Orlicí, kde strom spadl na osobní vozidlo. Za pomocí motorových pil očistili a následně prostřednictvím automobilového jeřábu kmen stromu nadzvedli a odstranili jej.
   Všechny výše uvedené události se obešli bez větších škod a bez přímého ohrožení života a zdraví obyvatel.

Aktualizace: 11.8., 21:00 hodin:

   Hasiči v celém Královéhradeckém kraji měli v souvislosti s vytrvalým deštěm, bouřkami a nárazovým větrem hodně práce také během pátečního odpoledne a večera (souhrn zpracován do 20:00 hodin). Během tohoto období řešili více než dvě stovky událostí a například kolem sedmé hodiny večerní probíhalo aktuálně v jedné chvíli na území kraje okolo padesáti zásahů.
   Asi nejvážnější byla situace v obci Bohuslavice na Náchodsku, kde se kolem půl šesté odpoledne prohnala větrná smršť, která poškodila velké množství střech domů (některé střechy domů jsou zcela stržené), poničila stromy, ale také třeba autobusové zastávky a veřejné budovy. Aktuální odhad (20:00 hodin) řídícího důstojníka hasičů hovoří až o třetině z celkového počtu domů v obci, které byly vichřicí poškozeny. Podle současných informací naštěstí při vichřici nebyl nikdo zraněn a pro občany není nutné zajistit náhradní ubytování. Přesto budou asi škody na majetku nemalé. Na místě zasahují profesionální hasiči z Dobrušky a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nového Města nad Metují a Bohuslavic. Také na dalších místech Náchodska měli hasiči plné ruce práce, například na silnici z Brzic do Prorub hasiči z Jaroměře několik hodiny odstraňovali popadané stromy a zachránili z uvízlého automobilu dvě tělesně handicapované osoby.
   V Novém Bydžově odstraňovali místní profesionální hasiči v rychlém sledu několik popadaných stromů v půl páté odpoledne. Bouře poté postupovala směrem na Hradec Králové a kolem šesté už podobné události řešily například místní jednotky sboru dobrovolných hasičů v Kosičkách, Plačicích či Lochenicích.
   Také na Rychnovsku se hasiči nezastavili. Už po poledni zasahovali na kraji lesního porostu v Kostelci nad Orlicí, několik stromů zde popadalo a hrozily i pády dalších. Na místo se dostavil pracovník správy lesů a hasiči po dohodě s ním asistovali při uzavírání celé oblasti pro veřejnost. V půl šesté odpoledne najel vlak v Petrovicích do stromu spadlého v kolejišti. V té době se ve vlaku nacházelo asi padesát cestujících, nikdo z nich nebyl zraněn. Hasiči z Třebechovic pod Orebem odstranili popadané stromy v okolí trati a zpod lokomotivy.
   V Adamově na Trutnovsku spadl strom před projíždějící sanitní vůz, ale místním občanů se podařilo kmen odstranit ještě před příjezdem hasičů a sanitka tak mohla projet. Před šestou hodinou odpoledne spadl strom na stojící linkový autobus v Radči u Úpice. Hasiči strom odřezali a odstranili, při události nebyl nikdo zraněn.  Na Trutnovsku zasahovalo také mnoho jednotek sboru dobrovolných hasičů například Hajnice, Batňovice, Libňatov, Rudník-Arnultovice a další.
   Asi nejklidnější byla v průběhu pátku situace na Jičínsku, kde hasiči vyjížděli k popadaným stromů a větvím spíše výjimečně.
   Aktuální počasí, četnost výjezdů a náročná koordinace záchranných a likvidačních prací kladou vysoké nároky na fyzickou i psychickou připravenost všech zasahujících profesionálních a dobrovolných hasičů, ale také operátorů na tísňové lince 112, operačních důstojníků a všech dalších, kteří jsou do řešení událostí zapojeni. 

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima
Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Bohuslavice4

Bohuslavice4 

Detailní náhled

Bohuslavice3

Bohuslavice3 

Detailní náhled

Bohuslavice2

Bohuslavice2 

Detailní náhled

Bohuslavice1

Bohuslavice1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem