HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kuriózní zásahy středočeských hasičů v roce 2021

Vánoční svátky jsou za námi a do konce roku zbývá už jen několik posledních dnů. To je i tradiční čas, ve kterém se ohlížíme za uplynulými měsíci. Na přesná čísla ze zásahů roku 2021 si ještě budeme muset chvíli počkat, ale už teď si můžeme připomenout několik událostí, které se od tisíců ostatních trochu odlišovaly. Především tím, že nebyly až tak běžné, měly zpravidla šťastný konec a hasiči se od nich vraceli na základny povětšinou s úsměvem ve tváři. 

001-logo.png

Střechu jako cíl své vycházky si nejčastěji vybírají kočky, které se díky své obratnosti dokážou většinou samy dostat zpět do bezpečí. Existují samozřejmě i výjimky, kdy třeba sklouznou do okapové roury, a pak potřebují pomoc hasičů. Méně časté jsou obdobné nevšední výlety psů, jak se například stalo ve Vrapicích na Kladensku. Vystrašené zvíře, které hledalo oporu u komína rodinného domku, sundali kladenští hasiči pomocí nastavovacího žebříku. Stejným způsobem zachránila místní dobrovolná jednotka psa ze střechy domu v Hostivici v okrese Praha-západ. Psovi, který se na střechu dostal z bytu otevřeným oknem, pak až do příjezdu majitele poskytli hasiči azyl v útrobách svého zásahového vozidla.

1-pes-Kladno.jpg

2-pes-hostivice1.jpg   2-pes-Hostivice2.jpg   2-pes-Hostivice3.jpg
 

Zcela ojedinělým výletníkem do výšin byla mladá koza, která se o jednom červencovém sobotním odpoledni rozhodla prozkoumat okolí svého nového bydliště ze střechy rodinného domu ve Smečně nedaleko Kladna. Operační středisko vyslalo na její záchranu smečenské dobrovolné a slánské profesionální hasiče. Vzhledem k tomu, že se koza nestále pohybovala po celé ploše střechy, byla na pomoc přivolána posilová jednotka ze stanice HZS Kladno, která vyjela s výškovou technikou i s lezeckým družstvem. Asi půlhodinová akce byla úspěšná a koza skončila nezraněná na pevné zemi.

3-koza-Smečno1.jpg   3-koza-Smečno2.jpg   3-koza-Smečno3.jpg

3-koza-Smečno4.jpg   3-koza-Smečno5.jpg   3-koza-Smečno6.jpg
 

V osmimetrové výšce zůstali dva muži, kteří v Narysově na Příbramsku v polovině února ořezávali z automobilové plošiny větve kolem elektrického vedení. Kvůli technické závadě se zařízení zaseklo, a tak si museli přivolat pomoc mobilním telefonem. Naštěstí zásahová technika příbramských hasičů funguje spolehlivě, takže nedobrovolný pobyt obou pracovníků na mrazivé vyhlídce netrval dlouho.

4-plošina-Narysov1.jpg   4-plošina-Narysov2.jpg


Vězněm proti své vůli se stal i menší pes, který v nestřeženém okamžiku vlezl svému pánovi v centru Poděbrad revizním otvorem za obložení rohové vany. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje po přijetí oznámení vyhlásilo poplach poděbradské profesionální jednotce. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že pes je zaklíněn příliš daleko v rohu za vanou a nelze na něj nijak dosáhnout. Po souhlasu majitele bytu pak vybourali část obložení a psa vysvobodili.

5-pes pod vanou-Poděbrady1.jpg   5-pes pod vanou-Poděbrady2.jpg   5-pes pod vanou-Poděbrady3.jpg   5-pes pod vanou-Poděbrady4.jpg

 
K záchraně řidiče čtyřkolky, který při adrenalinové vyjížďce po zasněžené zamrzlé hladině Pastušského rybníka v obci Bratčice na Kutnohorsku propadl se svým strojem do ledové vody, vyjeli profesionální hasiči z Čáslavi společně s bratčickou dobrovolnou jednotkou. Muž se dostal na břeh vlastními silami ještě před příjezdem zachránců. Čtyřkolka však byla zapadlá asi dvacet metrů od břehu v místě, kde byl kvůli přítoku velmi slabý led, takže tam nebylo možné dostat žádnou techniku. Hasiči vysekali v ledu uličku a vozidlo následně vytáhli pomocí lana a pákového navijáku.

6-čtyřkolka-Bratčice1.jpg   6-čtyřkolka-Bratčice2.jpg   6-čtyřkolka-Bratčice3.jpeg

6-čtyřkolka-Bratčice4.jpeg   6-čtyřkolka-Bratčice5.jpg   6-čtyřkolka-Bratčice6.jpg


Prolomený led na Sedlčanské retenční nádrži se stal pastí pro dvě srny, na jejichž záchranu vyrazili profesionální a dobrovolní hasiči ze Sedlčan. Po příjezdu jednotek velitel zásahu oznámil, že jedné srně se podařilo dostat ven a utekla do volné přírody. Ke druhému zvířeti uprostřed nádrže se vypravili dva hasiči v suchých oblecích, kteří byli ze břehu zajišťováni lanem. Při náročné cestě bortícím se ledem táhli transportní vanu. Do ní pak vysílenou tonoucí srnu naložili a dopravili zpátky na břeh, kde zvíře osušili a do příjezdu pracovníka záchranné stanice Hrachov zahřívali v dece.

7-srna-Sedlčany0.jpg   7-srna-Sedlčany1.png   7-srna-Sedlčany2.jpg

7-srna-Sedlčany3.jpg   7-srna-Sedlčany4.jpg   7-srna-Sedlčany5.jpg


Krátce před nástupem jara vzbudilo pozornost obyvatel Černošic velké mrtvé zvíře, které unášel proud řeky Berounky směrem k Praze. Na místo vyrazila jednotka z řevnické stanice s cisternou a lodním přívěsem s nafukovacím člunem. Po průzkumu hladiny hasiči „zvíře“ skutečně našli. Jak se ovšem ukázalo, šlo jen o poměrně dokonalou maketu jelena z polystyrénu. Po vylovení odnesli atrapu na louku dál od řeky, aby ji zase někdo nehodil do vody.

8-jelen-Černošice1.jpg   8-jelen-Černošice2.jpg


Kuriózní výlov za sebou mají i příbramští profesionální hasiči, kteří poslední květnovou sobotu lovili z rybníka Hořejší Obora dětské koloběžky. Ty do vody vhodila neznámá cyklistka, která tímto způsobem zřejmě chtěla potrestat nevhodné chování dětí. Jenže hned následující den hasiči museli jet k rybníku znovu – a opět ze stejného důvodu. Jednomu z chlapců se totiž sobotní zásah natolik líbil, že si na hrázi počkal, až kolem pojede některý z jeho vrstevníků na koloběžce, kterou mu pak hodil do vody a šel zavolat na tísňovou linku. Nejdříve sice tvrdil, že kolem zase jela ta „zlá paní“ jako včera, pak se ale ke svému počínání přiznal.

9-koloběžka-Příbram1.jpg   9-koloběžka-Příbram2.jpg   9-koloběžka-Příbram3.jpg
 

První červencový den byli rakovničtí profesionální hasiči vysláni na žádost policie do parku v ulici Na Sekyře poblíž centra města, kde neznámý pachatel sebral staršímu muži francouzské hole a hodil je na vysoký strom. Po chvíli hledání hasiči obě berle postupně našli v koruně ve výšce kolem osmi metrů a předali je invalidovi, který se bez nich jinak nemohl vůbec pohybovat.

10-berle-Rakovník1.JPG   10-berle-Rakovník2.JPG

10-berle-Rakovník3.JPG   10-berle-Rakovník4.JPG
 

Dva dny před Štědrým dnem byl krátce po deváté hodině vyhlášen poplach na dobříšské stanici kvůli hustému bílému dýmu, který vycházel z jednoho ohniska ve firmě na okraji lesa západně od Dobříše. Po příjezdu jednotky na místo se však ukázalo, že jde o planý poplach. Nešlo totiž o kouř z ohně, ale o páru vycházející z technologické linky na sušení pelet. Za jasného a mrazivého počasí však byla unikající pára viditelná na velkou vzdálenost.

11-pára-Dobříš.jpg
 

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem