Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kuriózní zásahy profesionálních hasičů v roce 2016

28. 12. 2016 (Michaela Franclová) – I s úsměvem na tváři mohou někdy jet hasiči od právě ukončeného zásahu. Rádi bychom přispěli k dobré před-silvestrovské náladě i následujícími řádky. Jedná se o příběhy profesionálních hasičů, které, ač na začátku tak často ani nevypadaly, se dnes řadí na přední místa veselých a kuriózních hříček osudu.  

Příběhy HZS hl. m. Prahy
Močení do výtahové šachty
Jednotka pražských hasičů byla vyslána k požáru ve výtahové šachtě obytného domu. Průzkumem byl zjištěn požár vypínače osvětlení výtahové šachty, který zasáhl kabeláž a očadil šachtu. Na místě byla též Policie ČR a technik výtahové pohotovosti, který uvedl výrazně vyšší četnost závad na výtahu v tomto domě. Příčinou vzniku požáru bylo dlouhodobé působení moči na elektroinstalaci výtahu, čímž došlo k oxidaci kontaktů a následnému poruchovému jevu.  

Noha v topení
V červenci profesionální hasiči z Chodova vyprošťovali z topení nohu tříleté holčičky. Celá akce netrvala déle, než 5 min. Za svou statečnost při záchraně dostala dívenka plyšového dráčka Záchranáčka a byla předána do péče zdravotnické záchranné služby.

Záchrana kachňat z kanálu 
Kuriózní zásah absolvovali v červenci také hasiči ze Sokolské ulice. Ti byli přivoláni k záchraně čtyř kachňat, která spadla při přechodu silnice do městského kanálu. Kachňata zachránil jeden z hasičů, jež se po hlavě vnořil do kanálu, zatímco další dva kolegové ho drželi za nohy. Dvě kachňata se vydala úzkou rourou kanálem na dalekou cesty. Další dvě kachňata byla zachráněna a předána kachně na trávníku, aby se o ně jako správná matka postarala.

Výškové práce
V září volala na tísňovou linka 112 žena z Kobylis, že v Kurkově ulici právě slezl ze střechy muž na balkon v 9. patře a nyní sedí na zábradlí, může se jednat o zloděje nebo sebevraha. Na místo události byly ihned vyslány všechny složky integrovaného záchranného systému včetně hasičů-lezců. Přímo na místě bylo zjištěno, že zmiňovaný muž realizuje výškové práce na domě. Se závěrem, že se jedná o planý poplach, se všechny složky vrátily zpět na své základny.

Nebezpeční domácí mazlíčci
Na operační středisko volala i 80letá paní z Košíř, že ji doma pokousala vlastní kočka. Paní se před kočkou schovala na balkon a potřebovala pomoci. Hasiči ze Smíchova se pomocí nastavovacího žebříku dostali do bytu balkonem, velitel zásahu si na místo vyžádal odchytovou službu pro kocoura a paní ošetřil lékař zdravotnické záchranné služby.
Podklady připravila: por. Ing. Pavlína Adamcová - tisková mluvčí HZS hl. m. Prahy

Příběh HZS Středočeského kraje
Vězněm proti své vůli
Neobvyklý případ s dobrým koncem pomáhali vyřešit o letních prázdninách slánští hasiči. Když si jednoho srpnového odpoledne třináctiletá dívenka, zřejmě z dlouhé chvíle, hrála doma s pouty tak dlouho, až se připnula k madlu kovové otočné židle. Po chvilce ji však počáteční humor přešel, neboť se zjistilo, že k poutům, která jsou vyrobena z poctivé tvrdé oceli, chybí klíček. Přivolaní hasiči na místě zvládli pouze odstřihnout část židle hydraulickými nůžkami, a pak dívku i s její matkou odvezli na stanici. Tam jí nejdříve kvůli ochraně před jiskrami zabalili do zásahového kabátu a pak mezi ruku a pouto protáhli kousek plechu. Rozbrušovací pilou s tenkým kotoučem za neustálého chlazení mokrým ručníkem dívence opatrně nechtěný náramek odstranili.
Podklady připravil: por. Ing. Ladislav Holomčík - tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje

Příběhy HZS Jihočeského kraje
Přílišná hygiena
Třeboňská jednotka hasičů vyrazila v únoru 2016 k případu psa, kterému při mytí jeho majitelkou uvízla noha v mřížce odtokové vpusti sprchového koutu. Hasiči se nejprve opatrně pokusili nohu vyndat, ale to se nepodařilo. Proto vypáčili celou část odtoku, ve které byla pejskova noha zaklíněna. Mezitím majitelka psa kontaktovala veterináře a společně s hasiči psa odvezli na veterinární kliniku. Zde musel být pejsek nejprve uspán a teprve pak mu hasiči nerezovou mřížku z nohy sundali.

Tajemný červený kouř
V dubnu vyjely profesionální i dobrovolné jednotky k monitoringu červeného kouře, který se linul z jednoho domu v obci Třísov. Na místě hasiči zjistili, že zčervenání kouře způsobuje barevné osvětlení nasměrované právě na tento komín.

Labutě, ach labutě, kam jdete večer na kutě
Na vyžádání občanů Litvínovic vyjela k zásahu českobudějovická profesionální hasičská jednotka. Labuť s mladými zde ohrožovala obyvatele místních domů. Hasiči labutě zahnali z obytné zóny zpět do přírody a nakonec byli všichni spokojeni.

Když píská čidlo
V bytě v ulici Na Mlýnské stoce v Českých Budějovicích se zaktivovalo čidlo na oxid uhelnatý. Na místo vyrazili českobudějovičtí hasiči a zjistili, že se jedná o signalizaci, která upozorňuje na vybitou baterii přístroje. Čidlo hasiči demontovali a poučili majitelku bytu, jak zařízení funguje.
Podklady připravila: por. Ing. Vendula Matějů - tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

Příběhy HZS Libereckého kraje
Poštolka na chvíli hasičem
Profesionální hasiči z Raspenavy a dobrovolní hasiči z Frýdlantu vyjeli k záchraně poštolky, která si zamotala pařát do provázku. Takto uvězněná visela z větracího otvoru kuchyně frýdlantské střední školy. Hasiči se za dravcem do výšky zhruba sedmi metrů dostali pomocí automobilového žebříku, z provázku ji vyprostili a dali do klece. Jelikož si zraněného dravce Centrum pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec mohlo vyzvednout až odpoledne, poštolka putovala se svými zachránci na stanici Raspenava, kde se o ni hasiči perfektně postarali.

Nevítaný host
Na první pohled plyšová hračka, na druhý pohled pěkný uličník. V říjnu hasiči z Jablonce nad Nisou odchytávali medvídka mývala, který se sám pozval na návštěvu k rodině v Rýnovicích s cílem vybudovat si v jejich podkroví hnízdo. Nakonec však díky rychlému zásahu hasičů skončil potupně v kočičí přepravce. Mývalům se v České republice daří velmi dobře, protože zde nemají přirozené nepřátele, ale např. v USA patří k problematickým a nežádoucím městským zvířatům.

Požár vánočního stromku v lednu
Svým způsobem byl kuriózní také požár vánočního stromku, který se stal až 13. ledna v Liberci. V jednom z bytů v ulici 5. května došlo k požáru dvoumetrové jedličky. Přestože duchapřítomní obyvatelé hodili na stromek vlhký ručník, požár se nepodařilo uhasit a ten se rychle přenesl ze stromku na záclony, závěsy a částečně i na nábytek. Obyvatelé tedy zavolali hasiče a byt rychle opustili. Hasiči ze zakouřeného pokoje vynesli papouška a požár v rozmezí několika minut zlikvidovali. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 120 000 Kč. Příčinou byla technická závada na elektroinstalaci vánočního řetězu.
Podklady připravila: por. Mgr. Zdenka Štrauchová - tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

Příběhy HZS Kraje Vysočina
Když chybí poučení
Třináctiletý chlapec ve Velkém Meziříčí zvolil v lednu 2016 opravdu nevšední druh zábavy. Olizoval kovové zábradlí a jazyk mu k němu přimrzl. Na místo tak museli vyjet nejenom profesionální hasiči ze stanice ve Velkém Meziříčí, ale také zdravotníci. Hasiči stihli ještě na stanici naplnit plastové lahve horkou vodou. Tou následně kovové zábradlí polévali do té doby, než se podařilo chlapcův jazyk odtrhnout. I když zranění, které si chlapec způsobil, bylo velmi bolestivé, po celou dobu výborně s hasiči spolupracoval. Následně si jej do péče převzali zdravotníci.
Podklady připravila: kpt. Ing. Bc. Petra Musilová - tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina

Příběhy HZS Jihomoravského kraje
Dítě s hlavou v prkýnku
Brněnská jednotka vyjela 17. června 2016 k záchraně malého dítěte. Dvouleté děti dělají různé věci a tak se nedá divit, že hasiči museli vyprostit jeho hlavičku zaklíněnou v dětském prkýnku (plastovém nástavci na WC). Během pár minut se podařilo pomocí pilky dítě zachránit a zbavit jej nechtěné okrasy. Záchranná služba nezjistila žádná poranění a předala dítě zpět mamince.

Had se schoval za kolem
Jednotka z požární stanice v Brně vyjela odmontovat kolo osobního auta. Ohlašovatel totiž tvrdil, že se v jeho blízkosti pohybuje had. Jednotka skutečně nalezla dospělou užovku červenou, která se schovala do přední vinuté pružiny kola zaparkovaného auta.  Hasiči si zahráli na automechaniky. Pomocí klíče a heveru kolo demontovali a strážník z odchytové služby Městské policie hada zajistil. Hasiči vrátili kolo na své místo a po 20 minutách mohli odjet zpět na stanici.

Pes na střeše
Hasiči jsou zvyklí sundávat kočky ze stromů a střech. Není ale obvyklé, aby je někdo požádal o pomoc se sundáním psa ze střechy rodinného domu. Přesně takovou žádost hasiči obdrželi koncem května z  Březí na Břeclavsku. Jednotka z Mikulova na místě našla mladou fenku sibiřského huskyho, která proskočila otevřeným střešním oknem na střechu. Hasiči s použitím nastavovacího žebříku vystoupili na střechu a fenku předali zpět majitelce.

Srnec lapený v síti
Zatímco lidé si rádi poleží v houpací síti, srnec z Brněnska na tuto vymoženost v dobrém vzpomínat nebude. Zachytil se do houpací sítě mezi dvěma stromy a nemohl se sám vyprostit. Hasiči z Tišnova vyplašené zvíře chytili, uklidnili a nožem odřezali sít z parohů. Nezraněné zvíře pak vypustili zpět do přírody.
Podklady připravil: por. Mgr. Jaroslav Mikoška - tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Příběhy HZS Olomouckého kraje
Jezevci asi byla zima
Dvě jednotky hasičů vyjely v polovině ledna na pomoc majiteli domu, který ve sklepě svého rodinného domu objevil jezevce. Tomu byla zřejmě zima, a proto se do teplého sklepa schoval. Hasiči ho pomocí speciálního vybavení, které se používá na odchyt menších zvířat (tyč se záchytným lankem), odchytili, vyvedli na zahradu domu a vypustili do volné přírody. Jezevec po vypuštění na nic nečekal a pelášil do nedalekého lesa.

Káčata a kačeny nemohly ven
Kam už nikdy neplavat a nelétat, to zjistilo i několik kačen s káčaty. Ve Velké Bystřici bylo v květnu 15 malých káčátek uvězněno v přepadu přehrady, ze kterého se nemohly samy dostat. Hasiči se k nim proto spustili po žebříku, pochytali je a vrátili na hladinu přehrady.

Splašený kůň
Hasiči v průběhu roku vyjížděli k mnoha záchranám koní, kteří se buď propadli do různých jímek a skruží nebo zapadli do bláta. Nejzajímavější byla záchrana koně z řeky Bečvy v Troubkách. Splašený kůň utekl jezdkyni do řeky a proti proudu řeky se prodíral vodou stále dál. Hasiči spustili na vodu člun a i s jezdkyní se vydali za poplašeným koněm. Další hasiči se pokoušeli koně zachránit ze břehu. Práci jim však komplikoval nepřístupný terén. Koně se podařilo zastavit až za pomoci lan natažených přes řeku. Jezdkyně ze člunu přesedla na koně a vyvedla ho na bezpečném místě z řeky ven.

Svobody si užívala asi hodinu
Jednotka hranických profesionálních hasičů zachraňovala vzácnou kočku, jejíž cena se pohybovala v řádech desítek tisíc korun. Kočka utekla majitelce, vylezla na strom a usídlila se ve výšce 9 metrů. Hasiči si přistavili nastavovací žebříky a kočka, i když se jí příliš nechtělo, se musela vzdát pracně nabyté svobody.

Ruka zůstala uvězněná v zábradlí
Vyprostit ruku z příček zábradlí museli v srpnu hasiči ženě z Prostějova. Žena upadla na balkoně a při pádu jí uvízla ruka v zábradlí balkonu a nešla vytáhnout. Hasiči přímočarou pilou odřezali jednu balkonovou lať a ženě ruku zdárně vyprostili.

Úspěšná záchrana paraglidisty
Úspěšně skončil i náročný zásah při záchraně paraglidisty, který havaroval v listopadu nedaleko obce Milenov. Hasiči muže našli visícího na stromě zachyceného za padák. Nastavovacími žebříky ho zajistili a počkali na příjezd lezců. Ti se poté pustili do záchrany muže ze stromu. Na stromě si vytvořili kotevní bod a na lanech muže pomalu spustili dolů.
Podklady připravila: por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková - tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje

Příběhy HZS Moravskoslezského kraje
Havran chycený do vlasce
Ostravští hasiči (včetně specialistů na záchranu fauny ze stanice v Přívoze) se zapojili do záchrany krásného černého havrana, který se nešťastně zachytil do silonového vlasce a už se nedokázal sám osvobodit. Celá záchrana netrvala déle než 15 min. Hasiči v rukavicích se opatrně přiblížili k havranovi, odstřihli silonové vlákno a vypustili havrana na svobodu.

Štěně v pletivu
Profesionální hasiči ze Slezské Ostravy zasahovali u záchrany štěněte německého ovčáka, které prostrčilo hlavu pevným armovacím pletivem, tvořícím stěny jeho kotce. Majitel pejska se ho pokoušel vyprostit pomocí „klouzavého“ másla, ale nepovedlo se to. Přivolaní hasiči ve spolupráci s majitelem štěně zafixovali, aby mohl jeden z hasičů udělat pomocí malých hydraulických nůžek větší otvor pro jeho vyproštění.  Hasiči byli, jako obvykle rychlí a šikovní, u zásahu se šťastným koncem se zdrželi pouhých sedm minut.

Kuřata z Polska
Osm jednotek hasičů se zapojilo do záchrany 5400 slepic a kohoutů, s nimiž se dne 2. srpna 2016 brzy ráno vyvrátil do příkopu ve městě Albrechticích polský kamion. Řidič vyvázl bez zranění, ale náraz a následný stres nepřežilo odhadem pět stovek zástupců kura domácího. Zasahující hasiči si museli po sedmihodinové dřině vyprat a vydezinfikovat své zásahové obleky.

Hroznýšovec ve stupačkách
Asi metr dlouhého hada se podařilo velmi rychle chytit profesionálním hasičům v jednom z bytů v Ostravě-Hrabůvce. Had odpočíval ve stupačkách za toaletou, hasiči použili odchytové kleště na hady. Hasiči ještě marně pátrali u obyvatel domu po případném chovateli. Hada, z něhož se vyklubal hroznýšovec duhový, hasiči předali Městské policii Ostrava, která jej umístila v útulku do doby, než bude vypátrán majitel. Hroznýšovec duhový dorůstá do dvou metrů délky. Tento had může v mládí kousat, ale rychle si navykne na ruku a dospělosti má velmi mírnou povahu.
Podklady připravil: por. Mgr. Petr Kůdela - tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje

Příběhy HZS Zlínského kraje
Útěkářka znovu dopadena
Dne 7. února 2016 zasahovali profesionální hasiči centrální stanice Zlín při záchraně kočky ze stromu. Jak se následně ukázalo, kočka se nacházel ve výšce téměř 20 metrů. Použití automobilního žebříku nebylo vzhledem k terénu možné. Hasiči nemohli k záchraně z této výšky použít ani nastavovacích žebříků z výbavy cisternového vozidla. Velitel zásahu si proto nechal na místo povolat hasiče – lezce. Po jejich příjezdu se jeden z hasičů vybavený lezeckým materiálem a stromolezeckými stupačkami vydal po kmeni ke kočce. Jen co se hasič přiblížil, kočka na nic nečekala  a zamířila až k samotnému vrcholu stromu. I přes silný vítr, který se opíral do kmene a nebezpečí zlomení tenkých větví u vrcholu stromu, se podařilo lezci ke kočce znovu přiblížit. Při pokusu o odchycení kočka spadla na nižší větev, kde se zachytila za přední packy. Po neúspěšné snaze vydrápat se na větev přišel pád. To už ale měli ostatní hasiči pod stromem připravenu síť, do které kočku bezpečně chytili. Asi nejzajímavější na celé akci bylo, že stejnou kočku, na téměř stejném místě, hasiči stejné směny, zachraňovali už před čtrnácti dny. Doufejme, že k třetímu setkání už nedojde.

V hlavní roli ARA HYACINTOVÝ
V úterý 31. května byli hasiči ze Zlína požádáni o pomoc s odchytem vzácného papouška ze ZOO Zlín.  Po útěku z voliéry se vzácný papoušek usadil na sloupu elektrického vedení a veřejného osvětlení. Po domluvě se zaměstnanci, kteří byli na místě, přijeli hasiči bez použití výstražných zařízení, aby poklidně sedícího papouška nevyplašili. Podle ošetřovatelů bylo třeba uprchlíka nejprve zkropit vodou a tím mu znemožnit let. Pak už neměl být problém ho ze sloupu sundat. Ještě než hasiči připravili vysokotlaký vodní proud a automobilní žebřík, vypnuli zaměstnanci pohotovostní služby, kteří byli také požádáni o součinnost, proud z elektrického vedení. Po všech přípravách se rozjela akce. Jeden ze zasahujících hasičů zkropil papouška vodou a ten odletěl na střechu blízkého domu. Hasiči se proto i s vybavením přesunuli na nové místo. Ještě než mohli zásah zopakovat, papoušek odletěl zpět do areálu zoologické zahrady, kde se usadil poblíž své voliéry. Nakonec vše dobře dopadlo a 4. června se vzácný Ara vrátil zpátky do své klece.

Voda se prohnala i stanicí hasičů
Současně s pomocí občanům museli zlínští profesionálové řešit i jednu ojedinělou událost. Odpolední bouřka dne 31. července byla tak intenzivní, že voda zaplavila i prostory garáží jejich výjezdové techniky. V době, kdy se část hasičů brodila ke svým vozidlům, která byla vyslána na místa zásahů, jejich kolegové instalovali čerpadla a hadice, aby dostali vodu z garáží co nejrychleji pryč. Po odčerpání vody ze zaplavených stání techniky přišly na řadu lopaty a smetáky.

Koza skončila ve staré šachtě
Odpolední pastva koz na oploceném pozemku poblíž stanice valašskoklobouckých hasičů skončila pro jednu z nich pádem do asi dva metry hluboké šachty. Povolaní hasiči se okamžitě pustili do záchranné akce. Jeden z nich vlezl do šachty a uchytil kozu pomocí popruhu. Ostatní hasiči ji pak rychle a bez problémů vytáhli. Celý zásah netrval ani deset minut. Smolařka vyvázla z celé události bez zranění.

Poštovní balíček začal hořet
Jednoho zářijového rána byli vsetínští profesionální hasiči vysláni do objektu pošty, kde podle oznámení došlo k požáru jedné z přepravovaných zásilek. Jak následně upřesnil velitel jednotky z místa zásahu, jednalo se o požár obálky o rozměru asi  5 x 10 cm se zařízením obsahujícím baterie. Kouře vycházejícího z balíčku si všimli zaměstnanci pošty při vykládce přepravního vozidla. Ještě než došlo k samovolnému uhašení obálky, kterou zaměstnanci vytáhli z vozidla, byla plameny poškozena další zásilka. Po odstranění zbytku ohořelé obálky bylo zjištěno, že došlo k požáru baterií zařízení POWER BOXU.
Podklady připravil: por. Bc. Libor Netopil -  tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Fotografie k vybraným událostem viz níže - zdroj HZS daného kraje.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

Had se schoval za kolem

Had se schoval za kolem 

Detailní náhled

Havran chycená do vlasce

Havran chycená do vlasce 

Detailní náhled

Kuřata z Polska2

Kuřata z Polska2 

Detailní náhled

Nevítaný host1

Nevítaný host1 

Detailní náhled

Nevítaný host2

Nevítaný host2 

Detailní náhled

Pes na strese

Pes na strese 

Detailní náhled

Poštolka hasičem

Poštolka hasičem 

Detailní náhled

Požár stromku v lednu

Požár stromku v lednu 

Detailní náhled

Přílišná hygiena

Přílišná hygiena 

Detailní náhled

Srnec lapený v síti

Srnec lapený v síti 

Detailní náhled

Vězněm proti své vůli

Vězněm proti své vůli 

Detailní náhled

Záchrana kachnat1

Záchrana kachnat1 

Detailní náhled

Záchrana kachnat2

Záchrana kachnat2 

Detailní náhled

Ara hyacintový

Ara hyacintový 

Detailní náhled

Hroznýšovec

Hroznýšovec 

Detailní náhled

Koza v šachtě

Koza v šachtě 

Detailní náhled

Poštovní balíček

Poštovní balíček 

Detailní náhled

Štěně v pletivu

Štěně v pletivu 

Detailní náhled

Útěkářka dopadena

Útěkářka dopadena 

Detailní náhled

Voda se prohnala stanicí

Voda se prohnala stanicí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem