Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kuriózní zásahy profesionálních hasičů v roce 2015

30. 12. 2015 (Zbyněk Koukolík) - I s úsměvem na tváři mohou někdy jet hasiči od právě dokončeného zásahu. Většinou se tak stává u případů, které by člověk ani nevymyslel a které zároveň obohacují jejich portfolio i o vtipné a kuriózní hříčky osudu.  

Zpracováno redakcí časopisu 112 podle podkladů tiskových mluvčích HZS krajů ČR za rok 2015.

1. Osudný plot

Dne 9. února uvízla u Baziliky minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí v plotě srnka. Na místo byli povoláni profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí, kteří srnku z pletiva vyprostili. Jen co byla srnka volná, začala se do plotu zaplétat znovu. Proto ji po druhém vyproštění hned nepustili, ale odnesli kus za město, odkud srnka vyběhla do volné přírody.

 

2. Jako permoník v uhelné sloji

…si musel připadat muž, kterého 11. února zavalilo v násypce v uhelných skladech v Jablonném v Podještědí do pasu uhlí. Na místo okamžitě vyjeli místní profesionální hasiči i jejich dobrovolní kolegové a z Liberce byl povolán speciální kontejner. Když hasiči dojeli na místo, muž byl při vědomí a komunikoval, ruce měl volné. Hasiči mu uvázali hasičský opasek s lanem. Postupným tahem a uvolňováním násypky odspodu se jim podařilo během chvíle muže vytáhnout. Událost se obešla bez zranění, po vytažení mohl muž chodit.

3. Zůstali viset

Devět jednotek hasičů a Horská služba ČR zachránily 21. února celkem 20 dospělých a sedm dětí ze zaseknuté lanovky vedoucí z Třince­ Oldřichovic na beskydský Javorový vrch (okres Frýdek­ Místek). Šlo hlavně o české a polské pěší turisty a lyžaře. Zachránění turisté vyvázli při čekání na záchranu bez většího podchlazení. Horská služba zachraňovala cestující z lanovky v horní části i s pomocí kolemjdoucích turistů. Hasiči zachránili téměř dvě desítky osob, horská služba zbylé.

4. Strkala prstíky, kam neměla

Dne 10. března vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí k zásahu v areálu místní nemocnice. Konkrétně do chirurgické ambulance, kde na ně spolu se sestřičkami čekala čtyřletá holčička, které na nateklém prostředníčku levé ruky zůstal klíč šatní skříně. Z nateklého prstu nešel klíč sundat rodičům ani zdravotníkům. O pomoc proto byli požádáni hasiči, kteří si i v tomto případě uměli rychle poradit. Za asistence lékaře a použití ruční elektrické brusky klíč dívence z prstu rychle sundali.

 

5. Útlý zlodějíček

Dvě jednotky hasičů se zapojily dne 29. března v Kopřivnici do záchrany třináctiletého chlapce, který uvízl v kontejneru na elektroodpad. Hasiči záchranu vyřešili velmi rychle – kontejner položili na bok a s jejich pomocí se dokázal hubený chlapec vysoukat zpět velmi úzkým otvorem pro vhazování vyřazených přístrojů. Vyvázl bez zranění. Hasiči jej předali strážníkům.

Na nevyslovenou otázku, proč chlapec lezl do útrob nebezpečného kontejneru, nebylo těžké odpovědět. Nedaleko kontejneru postávali příbuzní chlapce a vedle se již kupila pěkná hromádka vyřazených elektrospotřebičů.

6. Geniální nápad

Vskutku originálním způsobem si chtěla parta mladíků zpestřit velikonoční radovánky v centru Mladé Boleslavi. Podnapilá čtveřice se hodinu před půlnocí rozhodla, že osobním automobilem sjede pěší zónu zvanou Kominické schody. Vozidlo se však přibližně v polovině stometrového úseku zaseklo v zúženém profilu. Na pomoc přijeli hasiči, kteří vůz zajistili proti případnému posunu a udělali protipožární opatření. Netradiční výlet pro povedené kvarteto, které zcela zbytečně zaměstnalo skoro na tři hodiny hasiče, policisty i městské strážníky, však po zásluze skončil na záchytné stanici.

 

 

7. Uprchlík skončil za mřížemi

Dne 8. května bylo na tísňovou linku hasičů ve Zlíně ohlášeno, že ve Valašském Meziříčí uletěl majiteli papoušek šedý - Žako. Na odchyt papouška byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s automobilovým žebříkem. Od majitele se hasiči dozvěděli, že papoušek je tříměsíční ptačí adolescent a že se usadil na nedalekém stromě ve výšce asi 17 metrů nad zemí.

Problém nastal s ustavením žebříku, protože v místě odchytu bylo vedení nízkého napětí. Nestandardní postup byl také při odchytu, kdy si hasiči kvůli možnému stresu papouška z odchytu cizím člověkem vyžádali pomoc majitele. Mladý ptačí delikvent, zřejmě opilý z prvního samostatného letu a únavy, nedělal potíže a v klidu se nechal přemístit do přepravního boxu.

8. Železná past

Neplánované setkání s hasiči zažil malý hoch, který se šel 9. května se svojí babičkou podívat do kladenského Zámeckého parku na medvědy. Pozorování huňáčů ho patrně tak zaujalo, že si ani neuvědomil, že mu pravé koleno uvízlo v železném zábradlí na ochozu medvědária. Pomoc naštěstí byla nedaleko, a tak doslova za pár minut uvězněnou nohu vyprostili ze železné pasti s použitím hydraulického rozpínáku dveří hasiči ze stanice Kladno. Nezraněný chlapec pak všem zachráncům za bleskové vysvobození poděkoval podáním ruky.

 

9. Kadibudka lehla popelem

K jednomu z kuriózních požárů vyjeli 19. května hasiči ze Zlína s jednotkami dobrovolných hasičů z Bratřejova a Vizovic. Byli povoláni k požáru toalety u chaty nad cvičnou loukou hasičů u obce Bratřejov. Jak se po příjezdu první jednotky ukázalo, plameny zachvátily dřevěnou toaletu s dnes již historickým označením „ČSAD ZASTÁVKA“. Požárem, se kterým si hasiči poradili v několika minutách, byla zasažena pouze toaleta.

10. Pásli ovečky…

K netradičnímu zásahu byla 23. května vyslána jednotka hasičů ze stanice Otrokovice. Hasiči byli požádáni o odchyt zatoulaného berana, který se pohyboval po zahradě jednoho z rodinných domů v obci Žlutava. I v tomto případě si hasiči uměli poradit a zatoulané zvíře se jim podařilo rychle a bezpečně chytit. Přivázaný ke stromu mimo prostor zahrady domu pak musel beran počkat, až bude zjištěno, kdo je jeho majitelem. Tohoto úkolu se zhostili policisté, kteří byli na místo zásahu povoláni spolu s hasiči.


11. Vlevo kachny, vpravo kachny…

Jednotka hasičů ze stanice Zlín byla 3. června vyslána na místo hlášené dopravní nehody dvou vozidel, ke které došlo v části Zlín­ Příluky, na hlavní příjezdové komunikaci do krajského města. Jak na místě události hasiči zjistili, k nehodě došlo v okamžiku, kdy řidič vozidla zn. VW Caddy zabrzdil, aby dal přednost hejnu kačen, které přecházelo hlavní komunikaci. Za ním jedoucí řidič vozidla zn. Toyota už nestačil zabrzdit. Při nárazu došlo ke zranění řidiče prvního vozidla. I když k nehodě došlo při snaze neohrozit přecházející kačeny, dvě z nich přesto zahynuly.

12. „Opice“ ulétla ze stromu sama

Dne 7. června bylo na linku tísňového volání oznámeno, že na stromě v ulici Vítězslava Nezvala v Chomutově sedí opice. Na místo vyjela jednotka ze stanice Chomutov, ještě během jízdy však volala oznamovatelka znovu, že na stromě nesedí opice, ale sova. Hasiči na místě skutečně nalezli sovu, která po chvíli odlétla.

13. Chlupáč automechanik

Dne 12. června zasahovali v obci Sviny hasiči ze stanice Soběslav, kteří vysvobodili štěně, jež prostrčilo hlavu skrz disk u kola auta. Hasiči potřeli hlavu štěněte jedlým olejem a jemně ho vyprostili. Majiteli pejska předali bez jakéhokoli zranění.

14. Roztáhněte deku

K záchraně psa z okenního parapetu ve třetím patře domu vyjeli 13. června profesionální hasiči z Českého Krumlova. Hasiči ještě před příchodem majitele psa roztáhli pod okny deku, aby psa mohli případně zachytit. Po dohodě velitele zásahu a majitele psa poté začali s ustavováním automobilového žebříku. Touto „zvláštní“ činností psa tak zaujali, že si téměř ani nevšiml, že po něm mezitím nepozorovaně sáhnul páníček z vedlejšího okna a vtáhnul ho do bytu.

15. Pasáčci vepřů

Dne 9. července havaroval na 47,5. kilometru dálnice D2 směrem na Bratislavu zahraniční kamion převážející 190 prasat. Několik zvířat se z převráceného kamionu rozběhlo a bylo nutné dopravu na dálnici zastavit. Hasičům se podařilo nahnat zvířata do provizorní ohrady, kam postupně vyprošťovali další zaklíněné kusy ze stísněných prostor návěsu. Ohrazená zvířata byla na poli spokojená a poté, co jim hasiči nachystali i nádoby s vodou, se začala doslova rochnit. Většinu ze 190 zvířat se podařilo zachránit.

16. Málem zboural nádraží

Příslušníci HZS hl. m. Prahy a jednotka HZS SŽDC za pomoci policistů a ZZS řešili 14. července železniční dopravní nehodu, která se stala krátce po 23.00 hodině, kdy osobní vlak najel do haly nádražní budovy Masarykova nádraží. Policisté spolu s hasiči prohledávali vlak i jeho okolí, zda se zde nenacházejí zraněné osoby. Zdravotníci ošetřili tři lehce zraněné lidi. Silná Ugova čerstvá šťáva zkrátka zastaví i vlak.

 

17. Podcenil terén

V polovině července byla brněnská jednotka ze stanice Přehrada vyslána k zapadnutému invalidnímu vozíku. Vozíčkář se měl pohybovat v lese a hasiči jej nalezli v prudkém srázu na jedné z neznačených cest. Vozíčkář se nemohl z místa dostat. Jeho stroj měl příliš slabou baterii. Hasiči s pomocí navijáku, lanové techniky a fyzické síly vyprostili vozík zpět na značenou cestu. Při tom bylo také nutné motorovou pilou odklidit spadlý strom. Na pevnější cestě již vozíčkáři stačila slabá baterie k samostatnému návratu.

18. Vzhůru k oblakům

Dne 28. července se na profesionální hasiče z Moravských Budějovic prostřednictvím tísňové linky obrátil majitel kůzlete z obce Radkovice u Budče. Kůzle se po přístřešku u stodoly dostalo až na samotný hřeben stodoly, kde se ve výšce přibližně jedenácti metrů volně procházelo. Zatímco nahoru se kůzle velmi obratně dostalo samo, dolů už byla cesta daleko horší. Hasiči se ke kůzleti dostali po žebříku, pak už zbývalo jen kůzle nalákat na kus chleba, uvázat a velmi opatrně svést.

19. Živá „kominická štětka“

Dne 6. srpna byli profesionální hasiči z Uherského Hradiště informováni o pádu čápa do asi třicet metrů vysokého komínu v ulici Velehradská ve Starém Městě. Po průzkumu se jeden z hasičů protáhl asi tři metry dlouhou kontrolní a čisticí šachtou v patě komínu. V několika minutách se mu podařilo čápa zklidnit a bezpečně ho stejnou cestou vyprostit. I když nebylo na těle čápa patrné žádné poranění, nepodařilo se mu po vypuštění na volné prostranství vzlétnout. Hasiči proto kontaktovali pracovníky záchranné stanice v blízkých Buchlovicích.

20. Daleko nedoletěl

Dne 28. srpna bylo na krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje ohlášeno, že na kopci Kozákov se zřítil paraglidista a zůstal viset i s padákem v korunách stromů ve výšce přibližně 25 metrů. K záchraně vyjela lezecká skupina semilských hasičů. Hasiči paraglidistu nalezli hned pod kopcem, nedaleko prostoru pro „start“. Za použití lezeckého vybavení byl paraglidista zajištěn a následně spuštěn dolů.

21. Tati, já budu hasičem

Velmi kuriózní zásah absolvovali první neděli v září dobrovolní hasiči v Havlíčkově Borové. Tříletý hoch si paradoxně hrál právě na hasiče a jako hasičská přilba mu měla posloužit tamburína. Ta se ale chlapci na hlavě zasekla a nešla sundat a nezbylo tak nic jiného než přivolat hasiče. Na místní jednotku SDH se obrátila maminka chlapce. Hasiči hlavu chlapce v místě doteku s hudebním nástrojem namazali tekutým mýdlem. Následně mírně tamburínu stlačili po obou bocích hlavy a sundali ji. Celý zásah trval jen pár minut a chlapec byl po celou dobu velmi statečný a se zasahujícími hasiči spolupracoval. Z „hasičského“ dobrodružství vyvázl bez zranění.

22. Rychle dohoubařili

Operační středisko Policie České republiky ohlásilo hasičům 6. září spadlý strom na stojící vozidlo v katastru obce Lukoveček na Zlínsku. Dále bylo operačnímu důstojníkovi hasičů sděleno, že kolem vozu lítají sršni. Starší manželský pár hasičům sdělil, že si vyjel na houby. Po opuštění automobilu silný poryv větru zlomil blízkou břízu, která spadla na auto a poškodila střechu vozu. V dutině stromu měli sršni hnízdo a po přelomení stromu začali manželský pár ohrožovat. Manželé se před nimi schovali do auta a oznámili událost na tísňovou linku Policie České republiky.

23. Byl těžký jako slon

Neobvyklá záchranná akce se odehrála 13. září v obci Benátecká Vrutice na Nymbursku. Hasiči byli veterinárním lékařem požádáni o pomoc při záchraně třicetileté samice slona indického. Zvíře vlivem zdravotní indispozice ulehlo na zem a svými silami nebylo schopno se znovu postavit. Profesionální hasiči z Benátek nad Jizerou spolu se svými nymburskými kolegy nejprve podle pokynů lékaře slonici o váze bezmála 3,5 tuny pomocí popruhů a automobilového jeřábu šetrně postavili na přední nohy. Kvůli řádnému prokrvení končetin ji nechali chvíli stát a pouze podpírali, aby znovu neulehla. Na zadní nohy si pak zvíře už pomohlo samo.

 

24. Tlapka není zátka

K záchraně malého pražského krysaříka museli vyjet 24. září profesionální hasiči z Karviné na veterinární kliniku do sousedního Havířova. Pejsek totiž při koupání prostrčil svou velmi malou tlapku do otvoru odpadního kroužku umyvadla a už z něj nemohl ven. Šikovní hasiči kovový kroužek odstranili bez větších problémů pomocí štípacích kleští a planžety. Vysvobozeného krysaříka za chvíli předali spokojené majitelce a ještě jej zkontroloval veterinární lékař. Psík vyvázl bez úhony.

Kontaky:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.  950 819 944
Mobil 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

plk. Dr. Jaroslav Vykoukal
šéfredaktor časopisu 112

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel. 950 819 949
E-mail: jaroslav.vykoukal@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem