Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kuriózní zásahy hasičů v roce 2009

V letošním roce zlikvidovali profesionální i dobrovolní hasiči tisíce požárů, zasahovali u tisíců dopravních nehod, v desetitisících případech pomohli lidem v nouzi a vyjeli k mnoha dalším mimořádným událostem. I když se hasiči při své práci mnohdy setkávají s utrpením a bolestí, také v tom uplynulém roce se vyskytly zásahy jednotek požární ochrany, které vzbuzují úsměv a které stojí za to si připomenout. Přinášíme proto některé neobvyklé případy, u kterých v letošním roce hasiči zasahovali. 

 
Požár motoru uhasili pivem
Začneme však ještě posledními dny roku loňského. Velmi neobvyklou hasební látku použili dne 23. prosince 2008 před půlnocí řidič spolu se spolujezdci, kterým začal v Hradci Králové u prodejny rychlého občerstvení hořet osobní automobil. U vozidla totiž došlo k přehřátí motoru a následnému vznícení plastové koncovky propojení vzduchového filtru a motoru. Řidič společně se spolujezdci požár duchapřítomně uhasili pomocí piva, a to ještě před příjezdem hasičů. Přivolaná jednotka požární ochrany pouze odpojila akumulátor a zkontrolovala vozidlo. Hmotná škoda byla odhadnuta na 500 korun.
 
 
Hasičům hořelo „nad hlavou“
O tom, že doma není nikdo prorokem, se přesvědčili profesionální hasiči ve Velkých Hamrech na Jablonecku. V pátek 11. září před polednem byl na tamní stanici ohlášen požár kuchyně v jednom z bytů bytového domu. A ejhle, hasičům doslova hořelo nad hlavou – shodou okolností totiž šlo o byt v domě, kde byla v nájmu také stanice profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Požár ohlásili svědci požáru přímo veliteli požární stanice, který byl v době vzniku požáru na stanici sám. Jednotka profesionálních hasičů totiž zrovna byla na výjezdu u jiné mimořádné události. Velitel stanice se tedy chopil iniciativy sám a vniknul do hořícího bytu v posledním patře, kde našel kuchyň v plamenech. Zkontroloval, zda se v bytě nenachází někdo z uživatelů, požár ohlásil operačnímu středisku a povolal profesionální hasiče z Velkých Hamrů zpět na stanici. Operační důstojník mezitím na místo vyslal další posily. Hasiči dostali požár pod kontrolu během několika minut.  
Na místě byla třeba také přítomnost zdravotnické záchranné služby. Majitelce bytu se udělalo nevolno, poté co zjistila, že byt v době její nepřítomnosti zničil požár.
Zbývá jen dodat, že požár zřejmě způsobila vadná elektroinstalace staré lednice.
 
 
„Ohnivé“ probuzení
U kuriózní mimořádné události zasahovali ve čtvrtek 21. května jihomoravští hasiči. Na parkovišti v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku ráno odpočíval řidič a s nastartovaným motorem přitom ve svém autě Mercedes Benz usnul. Muže probudil až štiplavý kouř a praskání ohně u zadní části vozu. Motorista z auta vynesl část osobních věcí a plameny se pokoušel před příjezdem hasičů likvidovat hasícím sprejem. Hasiči byli na místě za 12 minut, oheň se však již rozšířil na celé vozidlo. Hasiči oheň pomocí vodního proudu s pěnidlem dostali pod kontrolu během dvou minut a za necelou půl hodinu auto dohasili, požár ale vozidlo prakticky zničil. Od hořícího auta vzplála i suchá tráva a sousední strom. Škodu na vozidle vyšetřovatel tehdy vyčíslil na 400 tisíc korun.
 
 
Pes „zapálil“ dům
Požáry mívají nejrůznější příčiny. Nejčastěji jsou způsobeny nedbalostí lidí nebo technickými závadami. Občas se ale stane, v něm mají „prsty“ také domácí mazlíčci. Své o tom ví obyvatelé jednoho rodinného domu v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Když 7. února ve večerních hodinách uslyšela dcera majitele domu intenzivní vytí psa ze sklepa, ještě netušila, jaké drama ji čeká. Ve sklepě totiž začalo hořet a požár dokázali zlikvidovat až přivolaní profesionální a dobrovolní hasiči. Následné vyšetřování ukázalo na překvapivého viníka. Ohnisko vzniku požáru totiž bylo v kotelně, kde měl v zimě svůj pelech kokršpaněl majitelů domu. Spal vedle hromady dřeva, papírů a pilin. Podle vyšetřovatele tak pes zřejmě na své srsti roztahal od kotle žhavé uhlíky, které zanesl do pilin a hromady dřeva u pelechu. Ideální podmínky pro následný požár uskladněného topiva. Bohužel, kokršpaněl na požár doplatil svým životem, protože se nemohl ze zasažených prostor dostat.
 
 
Parafín se vodou nehasí
Škodou za 50 tisíc korun skončil pokus jisté ženy ve Frýdlantu o uhašení vzníceného parafínu. V úterý 20. ledna si v kuchyni v hrnci ohřívala kosmetický parafin, který se ale vznítil. Zareagovala pak velmi nešťastně. Podle své výpovědi žena rychle otevřela okno a na hořící parafin nalila studenou vodu. Reakce byla okamžitá. Nahromaděné vodní páry vybuchly. Navíc čerstvý kyslík z otevřeného okna hoření ještě více podpořil. Vše museli vyřešit přivolaní hasiči, kteří odpojili vařič od přívodu elektrické energie, uhasili hořící vybavení kuchyně a hrnec vynesli z domu ven. Poté zakouřený byt odvětrali přetlakovým ventilátorem.
 
 
Požár kamionu se lvy
Občas se hasiči při zásahu setkají s opravdu mimořádně zajímavým nákladem. Stalo se tomu i 22. března, kdy dvě jednotky požární ochrany vyjely k likvidaci požáru nákladního automobilu na dálnici D1 u obce Bělotín u Hranic. Jaké po příjezdu hasiče čekalo překvapení, když zjistili, že v přívěsu auta cestovalo pět cirkusových šelem – konkrétně čtyři lvi a jeden tygr. Přesto hasiči splnili svou povinnost, požár auta uhasili a přes operační středisko kontaktovali ošetřovatele zvířat, správu a údržbu silnic a dálniční policii. Naštěstí podle majitelky cirkusu, která přijela na místo mimořádné události, zvířata byla v pořádku a nenadýchala se zplodin hoření. Pro exotické krasavce to ale určitě příjemný zážitek nebyl a raději tak jistě dále baví lidi. 
 
 
Pohotoví nájemníci zachránili byt
Ne zcela obvyklý, ale o to poučnější byl průběh požáru jednoho bytu v panelovém domě, ke kterému byli 23. března přivoláni brněnští hasiči. Na začátku byla zapomenutá hořící svíčka, která v předsíni zapálila dřevěnou skříňku. Když to jednadvacetiletá uživatelka bytu zjistila, z hořící a zakouřené předsíně vyběhla na chodbu, v panice za sebou zabouchla dveře a odešla před dům. Obyvatelé sousedních bytů se však zachovali mimořádně duchapřítomně, vyrazili dveře a oheň improvizovaně hasili do chvíle, kdy před hustým kouřem museli utéci. V odvážném zásahu pak pokračovali dva policisté, kteří k bytu natáhli hadici z nástěnného hydrantu a požár v extrémních podmínkách v silně zakouřené předsíni hasili již před příjezdem hasičů. Mladé ženě, která se před útěkem z bytu nadýchala kouře, policisté zavolali zdravotníky. Ti ji k vyšetření převezli do nemocnice. Přivolaní hasiči si pak s požárem poradili během několika minut. Právě pohotový a odvážný zásah sousedů a policistů se zasloužil o to, že se oheň zastavil v předsíni a nerozšířil se na celý byt. Shořela jen jedna skříňka za zhruba 3 000 korun, zachráněny však byly hodnoty stokrát vyšší.
 
 
Záchrana výtečníka z hromosvodu
Když ve čtvrtek 14. května obdrželo operační a informační středisko hasičů od havířovských strážníků zprávu o muži visícím na hromosvodu, bylo jasné, že nepůjde o tuctový zásah. Na místo po osmé hodině ranní ihned vyrazila dvě hasičská vozidla a automobilová plošina. Hasiči po příjezdu k domu v centru Havířova spatřili muže na římse nad hlavním chodem zhruba ve výšce čtyř až pěti metrů. Nejprve se jej zeptali, zda bude spolupracovat a sleze po hasičském žebříku. Muž byl schopen bez větších problémů komunikovat a s pomocí záchranářů souhlasil bez námitek. Hasiči tedy složili ze tří dílů nastavovací žebřík a jeden z nich muže zespodu přidržoval po celou cestu na pevnou zem. Podle svědku se tento asi čtyřicetiletý muž předtím pokoušel dostat do bytu ve vyšším poschodí domu po hromosvodu. V úspěchu mu kromě samotné výšky bránili také uživatelé bytu, který po něm z okna házeli ovoce a různé předměty, například papírové obaly od nápojů.Hasiči ošetřili výtečníkovi zraněnou ruku a předali jej týmu rychlé záchranné služby.
 
 
Mobil zachránil muže
Mobilní telefon je velmi užitečný prostředek komunikace, který dokáže pomoci i v krizových situacích. Zvláště, když se k tomu ještě přidá invence a profesionalita záchranářů. Přesvědčil se o tom i jistý rybář, který se v neděli 15. března vydal na ryby k řece Lučině, shodou okolností taktéž v Havířově. Jenže ouha – podemletý břeh řeky se s ním utrhl a muž zapadl do bahna až po pás a nedokázal se vlastními silami dostat z lepivého vězení na pevnou půdu. Zachránil ho ale malý komunikační pomocník – mobilní telefon – který měl naštěstí u sebe. Vytočil tísňovou linku hasičů a záchranáři mu okamžitě vyrazili na pomoc. Z nedobrovolné bahenní lázně pak rybáře vysvobodili pomocí nastavovacího žebříku, plachet a mužova opasku, za který ho z mastné bryndy vytáhli. Po něm ještě hasiči vysvobodili jeho gumové holínky. Za pět minut bylo hotovo. Rybář dostal od hasičů deku a mohl se přezout do tenisek. A protože bydlel ve směru jízdy hasičů na jejich stanici, dovezli jej až do tepla domova.
A jaké poučení plyne z tohoto případu? Bez svého mobilního telefonu nechoďte ani na ryby!
 
 
Chlapce málem „spolkly“ tekuté písky
Na svou neopatrnost doplatil třináctiletý chlapec, který se v pondělí 31. srpna večer spolu se svými kamarády navzdory zákazu vstupu vydal do pískovny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Jemný tekutý písek ukázal svou zrádnost a chlapce v mělké vodě uvěznil. Hasiče na místo přivolal muž, který zaslechl zděšený křik chlapců. Čtyři orlovští hasiči se nejprve pokusili vytáhnout chlapce za ruce. Protože křičel, že ho bolí nohy, pustili se do vyhrabávání písku kolem chlapcova těla. Asi za dvacet minut byl venku a nezraněn. Hasiči jej předali Policii ČR, která jej odvezla rodičům. Třináctiletý chlapec si příště rozmyslí, zda poleze do míst, kde je po léta zákaz vstupu. Je to určitě poučení i pro jiné, kteří si myslí, že zákaz vstupu do prostor stále funkční pískovny je tam pro nic za nic.
 
 
Záchrana z vodní pasti
V neděli 4. října odpoledne zasahovali profesionální hasiči na vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Vyznavač windsurfingu se tam dostal během své jízdy do potíží a nemohl zpátky na břeh. Muž zůstal „uvězněn“ na svém surfu několik desítek metrů od břehu poté, co se zlomil stěžen. Hasiči se na svém člunu dostali až k surfaři, upevnili poškozený surf za člun a odtáhli jej zpět ke břehu. Záchranná služba si převzala muže do své péče a zkontrolovala jeho zdravotní stav. Jak je vidět, i tak zdánlivě bezpečný sport může být rizikový.
 
 
Hausbót málem spadl z jezu
Stěží uvěřitelnou neschopnost předvedl 29. srpna lodivod zapůjčeného hausbótu, se kterým se manželský pár plavil na řece Moravě. Lodivod sedmimetrové ocelové lodě nerespektoval značení vodní cesty a u Kunovic s ní najel do tak těsné blízkosti hrany jezu, že loď hranu jezu přejela a zůstala na ní stát s přední částí ve vzduchu. Manželský pár na lodi pak museli zachraňovat hasiči. Ti pomocí člunu manžele zachránili a hausbót následně odtáhli z hrany jezu. Jak pak podotkl majitel půjčovny lodí, nikdy v historii půjčování lodí na Baťově kanále nedošlo k podobné nehodě. Ovšem hausbót byl snad prokletý - na zpáteční cestě začala loď nabírat vodu a tak znovu museli zakročit hasiči. Pomocí jeřábu vytáhli poškozenou loď na břeh, kde mohla být zajištěna.
 
 
Jak hasiči zachraňovali filmového osvětlovače
Doslova v centru dění se v sobotu večer 16. března ocitl štáb České televize Brno, který v areálu Klamovy hutě u Blanska natáčel nový film režiséra Filipa Renče. Kvůli poruše mechanismu vysokozdvižné plošiny se nemohl jeden z osvětlovačů dostat dolů na zem. Filmaři tak na pomoc zavolali hasiče. Ti také muže pomocí automobilového žebříku během několika minut zachránili. To, zda z této události filmaři něco použili ve svém filmu, nám již záznamy neříkají.
 
 
Hasič vlastním tělem zachránil opilce
Hasiči pro záchranu druhých často riskují vlastní zdraví. Někdy pak nasadí doslova vlastní kůži – jako tomu bylo i dne 28. prosince 2008 v obci Brumov-Bylnice na Zlínsku. Zcela opilý mladík zde na náměstí vylezl na vrchol sousoší Nejsvětější trojice a vyhrožoval, že z šestimetrové výšky skočí. Policisté raději na místo přivolali hasiče, ani těm se ale nepodařilo navázat s mužem rozumnou komunikaci. Přes veškeré úsilí se mladý muž vrcholku sochy nakonec pustil a ze šestimetrové výšky spadl. Při pádu ho ale zbrzdil jeden z hasičů, který tělem ztlumil jeho pád na zem. Hasiči mladíkovi okamžitě poskytli první předlékařskou pomoc, zajistili ho na transportní lůžko, v chladném počasí ho přikryli dekou a vyčkali na příjezd zdravotnické záchranné služby. Osmnáctiletý mladík měl opilecké štěstí - neutrpěl žádné vážné zranění.
 
 
Pozor na prstýnky z chirurgické oceli
Zřejmě nová móda přišla v poslední době do českých zemí. V letošním roce již několikrát v různých krajích museli hasiči osvobozovat muže i ženy ze „zajetí“ prstenu z téměř „nezničitelné“ chirurgické oceli. Jako ilustrativní příklad uveďme událost, která se odehrála hned na začátku roku 2009 v Havířově. Zde museli hasiči vyjet do místní nemocnice, kde se doktoři marně snažili sundat prsten z chirurgické oceli z nateklého prstu jistého mladíka. Nebylo divu - chirurgická ocel je super odolný materiál. Hasiči však na něj vyzráli. Použili speciální pilník a za dvacet minut mravenčí práce dokázali prsten přepilovat a mladíka z bolestivého sevření osvobodit.
 
 
Naparfémovaný dopis způsobil poplach
Co dokáže způsobit jeden navoněný dopis, citlivost muže a strach z teroristického útoku, o tom svědčí případ z 28. ledna. Celá kauza začala nenápadně. Jednomu staršímu muži z Brna došel dopis s informacemi od jeho penzijní pojišťovny. Ta ale k úřednímu dopisu připojila reklamní leták, v němž klienty ujišťuje o tom, že světová finanční krize jejich peníze na penzijním fondu neohrožuje. Pro zvýšení reklamního účinku nechala pojišťovna leták naparfémovat vůní připomínající toaletní mýdlo. Ovšem mužovi tato vůně „nesedla“, zatočila se mu hlava a ucítil menší nevolnost. Dopis proto vložil do igelitového sáčku a odnesl ho na hygienickou stanici. Hygienici ihned přivolali hasiče. Vybaveni ochrannými prostředky pak hasiči zásilku dopravili do speciální chemické laboratoře v Tišňově. Z  chemické analýzy vyplynulo, že se nejednalo o žádnou toxickou nebo nebezpečnou látku. Aroma letáku tvořily neškodné vonné látky, které mj. produkují citrusové plody nebo smrky. Pouze při vyšší koncentraci v ovzduší mohou některým jedincům způsobovat alergické reakce.
Na závěr je třeba zdůraznit, že dotyčný muž jednal naprosto správně. Opatrnosti není nikdy nazbyt, a to v zájmu zdraví vlastního i ostatních.

 
 
 
Brzdil auto vlastním tělem
K poněkud kuriózní mimořádné události vyjela jednotka požární ochrany v pátek
6. listopadu na sídlišti v Brně-Řečkovicích. Starší muž tam zřejmě po zaparkování špatně zabrzdil své osobní auto a když vystoupil, rozjelo se ze svahu. Řidič se ho pokoušel zvenku zastavit, ale proti několikasetkilovému autu neměl šanci. Vozidlo přes chodník a travnatý pás ujelo několik metrů a muže přimáčklo do odvodňovacího kanálu u zdi blízkého panelového domu. Hasiče ke sraženému muži přivolali zdravotníci. Postižený sice nebyl pod autem zaklíněn, ale utrpěl zlomeniny nohou. Hasiči ho z odvodňovacího kanálu museli vytáhnout a předat zdravotníkům k ošetření a převozu do nemocnice. Když nehodu vyšetřili a zadokumentovali policisté, hasiči auto pomocí lana a navijáku vytáhli zpět na vozovku.
Z tohoto případu plyne poučení, že majetek není vždy nejdůležitější a nemá smysl ho zachraňovat za cenu vlastního zdraví.
 
 
Mnoho unikátních zážitků mají hasiči také ze zachraňování nejrůznějších zvířat – psi, kočky, ptáky nejrůznějších druhů, ale i koně nebo srny hasiči již mnohokrát vyprošťovali z nejroztodivnějších míst v hloubce, či ve výšce. Také v letošním roce 2009 se v této souvislosti vyskytly úsměvné mimořádné události.
 
 
Pes si chtěl hrát na šičku
Například ve středu 18. března zasahovali brněnští hasiči v jedné ze základních škol, kde se v problémech ocitlo štěně jezevčíka. Malý pes školníkovy rodiny zkoumal v jejich bytě tak usilovně šlapací šicí stroj, až prostrčil hlavu skrze jeho mřížku a nemohl ji vytáhnout zpátky. Záchranáři tak s pomocí pákových nůžek štěně během několika minut vysvobodili a nezraněné předali majitelce.
 
 
Had vystrašil seniory
Dne 17. června byli profesionální hasiči z Trutnova přivoláni do domu s pečovatelskou službou ve Rtyni v Podkrkonoší na Trutnovsku. Starší uživatelka přízemního bytu si všimla zhruba 1,5 metrů dlouhého hada, který se dostal za obývací stěnu a zůstal za televizí v obývacím pokoji. Vyděšená žena ihned přivolala hasiče a policisty. Velitel zásahu z místa události kontaktoval odborníka ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem a podrobně mu popsal neznámého hada. Podle daného popisu odborník na plazy usoudil, že by se mohlo jednat o mládě hroznýše. Hasiči hada odchytili do připraveného plátěného pytle a předali Policii ČR. Ta předala hada místnímu chovateli, u kterého zůstane do doby než se o ztraceného plaze přihlásí jeho majitel.  
 
 
Hon na pštrosa Honzíka
Občas musí hasiči pomáhat s odchytem opravdu exotických a také nebezpečných zvířat. Například 16. června byli profesionální hasiči z Přelouče přivoláni do Řečan nad Labem, kde se v blízkosti mostu uprostřed řeky Labe „rochnil“ pštros. Jednotka hasičů provedla průzkum, spustila člun na hladinu řeky a australského pštrosa během chvíle odchytla. Australský pštros, kterému majitelka dala jméno Honzík, utekl z ohrady od pštrosice, poté se pravděpodobně smekl a sklouzl do vody. Zhruba jeden kilometr plaval proti proudu. Honzík jako správný pštros rád kope, přesto jej během chvíle zkrotili tři hasiči a bez problémů ho po vyproštění z vody zcela zdravého předali majitelce. Záhadou zůstává, proč Honzík utekl z ohrady. 
 
 
Vzácný papoušek si hrál s hasiči na schovávanou
Opravdu náročný pak byl pro hasiče hon na vzácného papouška Amazoňana, kterého se na žádost jeho majitelky pokoušeli 9. října chytit v obci Moravany na Brněnsku. Teprve třetí den od útěku ptáka z voliéry jej žena konečně našla na stromě na okraji obce. Papoušek však trůnil ve výšce asi 10 metrů, proto žena přivolala na pomoc hasiče s automobilovým žebříkem. Ten ale nakonec hasiči kvůli členitému terénu použít nemohli a museli se spolehnout na čtyři spojené nastavovací žebříky, po nichž se k papouškovi nejdříve pokoušela dostat jeho chovatelka. Když se ale k němu žena přiblížila a snažila se ho uklidnit a chytit, Amazoňan před ní ulétl na jiný strom. Takto to šlo ještě několikrát. Nakonec vystrašený a vyčerpaný pták slétl na plot blízkého rodinného domu a až tam jej hasiči dokázali polapit do síťky. Opeřenec pak konečně putoval domů, za což byl konečně rád. Koho by také bavilo, kdyby po něm šla parta ke všemu odhodlaných chlapů.
Bylo by asi možné zmínit i další požáry a jiné mimořádné události s kuriózními příčinami nebo průběhem, ty však bohužel měli mnohem méně šťastný konec než výše uvedené. I když jsou tyto neobvyklé případy ze zpětného pohledu úsměvné, postiženým osobám tehdy bezpochyby tak směšné nepřipadaly. Proto se snažte, abyste se do podobné nouze nedostali a nepotřebovali pomoc hasičů ani jiných záchranářů.
 
 
Všem občanům přejeme klidný konec roku bez nehod a věříme, že ten nadcházející rok 2010 pro Vás bude ještě úspěšnější než rok 2009.
 
 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz
 
Fotografie:
Odkazy do noveho okna

haseni-pivem-hradec-081223

haseni-pivem-hradec-081223 

Detailní náhled

uvizly-hausbot-2009

uvizly-hausbot-2009 

Detailní náhled

zachrana-prstynek-havirov_1-1-2009

zachrana-prstynek-havirov_1-1-2009 

Detailní náhled

zachrana-pstrose

zachrana-pstrose 

Detailní náhled

zachrana-surfare-rozkos

zachrana-surfare-rozkos 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem