HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kuriozní zásahy hasičů Olomouckého kraje v roce 2017

V průběhu celého roku 2017 hasiči z Olomouckého kraje zasahovali u více než šesti tisíc zásahů. I když většina zásahů žádá po hasičích psychickou odolnost, soustředění, náročnou fyzickou práci a odborné znalosti, vyskytnou se i takové, které vyvolají úsměv na rtech. Jde o tzv. kuriózní zásahy, o které nebyla ani v letošním roce nouze. 

„Koupání“ ve splaškové vodě

V úterý 17. ledna 2017 ráno vyjela skupina olomouckých potápěčů k netradičnímu zásahu do obce Strání ve Zlínském kraji. Při pravidelné údržbě místní čistírny odpadních vod (dále jen "ČOV") spadlo pracovníkům do nádrže nářadí. Pokud by se nenašlo, hrozilo poškození drahé technologie a několikadenní odstávka ČOV.

Před samotným ponorem do splaškové vody se hasiči poradili s technikem ČOV. Vzhledem k tomu, že uvíznutý předmět se nacházel v silně kontaminované vodě, využili hasiči pro zásah tzv. přilbové potápění. Potápěč oblečený ve skafandru jako z dob Jules Verna se po žebříku dostal nahoru na nádrž, odkud se potopil do kontaminované vody. Operátor ho naváděl na místo pravděpodobného výskytu potopeného nářadí. Asi v osmé minutě od ponoru potápěč ztracený krumpáč nalezl ve sběrné jímce ve středu nádrže. Všechno dobře dopadlo, technologie poškozena nebyla ani se nikdo nezranil.

„Přistání“ se nepovedlo

O Filipojakubské noci, kdy se pálí čarodějnice, vyprošťovali olomoučtí hasiči stroj, který jeho řidička „zaparkovala“ v korytě Mlýnského potoka. Auto skončilo částečně potopené a s řidičkou uvnitř.  Událost se stala uprostřed olomouckého parku Bezručovy sady u lávky přes Mlýnský potok nedaleko Jihoslovanského mauzolea, kde je zákaz vjezdu. Jak se tam řidička dostala, zda připlula po vodě nebo přiletěla vzduchem, zůstalo záhadou. Hasiči k události vyjeli s člunem a technickým automobilem. Po příjezdu zjistili, že starší žena je stále uvnitř vozidla. Hasiči pomocí člunu nejprve vylovili z vody ženu, poté lanem a navijákem vytáhli na břeh i havarované auto.

Hasiči z Konice zachránili mladou lišku

Malá liška se v noci z 8. na 9. června 2017 vydala na průzkum, nedávala pozor a zůstala uvězněná v díře v obci Horní Štěpánov, část Nové Sady. Na pomoc jí vyjeli profesionální hasiči z Konice, kteří zjistili, že liška uvízla ve staré vyschlé studánce nedaleko rodinného domu v hloubce asi 1 metr a nemohla se dostat ven. Krčila se na dně a čekala na záchranu. Jeden z hasičů slezl dolů, v rukavicích, které se používají na odchyt zvířat, lišku chytil a vypustil do volné přírody. Celá záchranná akce trvala pouze několik minut.

Slunečník skončil v koruně stromu

Hasiči v ZOO na Svatém Kopečku z různých stromů zachraňovali a sundávali v minulosti kdekoho. V úterý 13. června 2017 je na místě však čekalo překvapení. Na stromě tentokrát neuvízlo žádné zvíře, ale velký reklamní slunečník. Ten se tam dostal zřejmě díky silnému větru, který předchozí odpoledne foukal.

Hasiči na místo vyjeli nejprve jen s cisternou. Zjistili však, že slunečník je příliš vysoko, proto na místo vyjela i výšková technika. Teprve pomocí ní se hasičům podařilo slunečník z koruny vzrostlého jehličnanu z výšky asi 10 m sundat. Zásah hasiči po necelé hodině ukončili. Nikdo se při něm nezranil.

V bazéně plaval bobr

Obrovský šok zažili v neděli 23. července 2017 majitelé rodinného domu v Pňovicích na Olomoucku. V bazéně na zahradě jim totiž plaval asi metrový bobr. Hasiči ho vylovili a převezli k nedalekému vodnímu zdroji, kde ho vypustili do volné přírody.

Z návěsu za jízdy sklouzl na dálnici D35 tank

Dvě jednotky hasičů HZS Olomouckého kraje zasahovaly 3. srpna 2017 u dopravní nehody nákladního vozidla převážejícího vojenskou techniku. Vojáci na návěsu přepravovali tank, jeli z kopce, přívěs se rozkmital a tank jim sjel z návěsu. Zůstal nakloněný na bok v pravém jízdním pruhu na dálnici ve směru z Olomouce na Ostravu. Dálnice byla na dvě hodiny uzavřena. Hasiči pomáhali tank zpětně naložit na nákladní vozidlo a kontrolovali možný únik provozních kapalin.

Netopýři „zamořili“ bytový dům

Ve středu 9. srpna 2017 vyjeli ráno profesionální hasiči ze Šumperku k odchytu netopýrů ve čtyřpodlažním bytovém domě v Šumperku na Lidické ulici. 

Hasiči po příjezdu zjistili, že v noci do domu vletělo asi 10 netopýrů, kteří se ráno ve společných chodbách různě schovali (např. za obrázky, hasicí přístroje apod.). Nájemníci, kteří šli ráno do práce, zjistili, že chodba je plná výkalů. Pátrali, co se děje a objevili netopýry.

Hasiči čtyři netopýry chytili do pytlíků, zbytek se jejich pískáním probudil a začal létat po domě. Tyto hasiči vytlačili otevřenými okny a dveřmi ven, ostatní, co chytili, z pytlíků vypustili do volné přírody.

Korpulentní žena se zaklínila v šachtě

V úterý 15. srpna 2017 ráno zachraňovali profesionální hasiči v Olomouci - Chválkovicích na Luční ulici ženu, která uvízla v šachtě. Starší korpulentní žena šla do šachty zastavit přívod vody a dole, v hloubce asi 2,5 metru, se zaklínila mezi stupačky a židli a nemohla vylézt. Po asi dvou hodinách, kdy volala o pomoc, ji uslyšela sousedka, která celou událost oznámila na tísňovou linku hasičů. Hasiči pomocí hydraulického nářadí odstranili několik stupaček a ženu po dvaceti minutách vysvobodili z úzkého prostoru. Na místě si ji převzala zdravotnická záchranná služba.

Ze studny šel vytáhnout nářadí

Ve středu 18. října 2017 dopoledne opravoval muž na zahradě rodinného domu v Šumvaldu studnu a dolů mu spadlo nářadí. Uvázal se na ocelové lanko a po trubce se vydal do studny hluboké asi 20 m nářadí hledat. Myslel si, že když nebude moci vylézt nahoru, vytáhne ho pomocí ocelového lanka manželka. Jenže manželka si se stokilovým mužem neporadila, proto přivolala hasiče. Velitel zásahu a další čtyři hasiči nasadili všechny svoje síly a po několika minutách se jim podařilo muže ze studny vytáhnout nahoru. Uvnitř byl asi půl hodiny, byl podchlazený, dezorientovaný, ale viditelně nezraněn. Na místě si ho převzala zdravotnická záchranná služba.

Zřejmě si hráli na četníky a zloděje

Ve středu 18. října 2017 vyjeli přerovští profesionální hasiči do jedné z místních základních škol pomoct žákovi, který si zřejmě chtěl hrát na četníky a zloděje. Nasadil si pouta, ale neměl od nich klíč a velice se divil, že mu pouta nejdou sundat. Hasiči chlapci pouta pákovými nůžkami rozstřihli a z rukou je pak sejmuli. Chlapec byl nezraněn.

Kůň se nechal zlákat na jablko

Na toulky noční krajinou se vydal ve středu 6. prosince 2017 v noci kůň na Šumpersku. Když šumperští profesionální hasiči přijeli na místo události, na ulici koně už naháněli strážníci městské policie spolu s policisty Policie ČR. Koníka se jim podařilo společnými silami zahnat do areálu soukromé firmy, která měla otevřenou bránu, aby ho bylo možné v uzavřeném prostoru snadněji odchytit. Poté jeden z policistů obětoval svačinu a snažil se koně nalákat na jablko. Zřejmě na něj kůň dostal chuť, proto se přiblížil na takovou vzdálenost, že se jim podařilo nasadit mu ohlávku, koně chytit a uvázat ho ke stromu v areálu firmy. Vzhledem k tomu, že nebylo známo, komu kůň patří, zanechali ho hasiči na místě a policisté se vydali hledat jeho majitele.

Odkazy do noveho okna

bobr v bazéně

bobr v bazéně 

Detailní náhled

kůň v Šumperku

kůň v Šumperku 

Detailní náhled

liška v jámě

liška v jámě 

Detailní náhled

netopýři

netopýři 

Detailní náhled

řidička v potoku

řidička v potoku 

Detailní náhled

slunečník v ZOO

slunečník v ZOO 

Detailní náhled

tank na D35

tank na D35 

Detailní náhled

vyproštění krumpáče

vyproštění krumpáče 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem