HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Královéhradečtí hasiči se zúčastnili cvičení s námětem ozbrojeného pachatele

Cílem cvičení bylo prověření spolupráce složek integrovaného záchranného systému při řešení tohoto typu události. 

   Dnes 21. 9. 2016 se v prostorách Fortuna arény – zimního stadionu v Hradci Králové uskutečnilo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému (dále jen IZS) Královéhradeckého kraje nazvané „Aréna 2016“.
   Námět a průběh cvičení byl následující: krátce před jedenáctou hodinou dopolední, v době, kdy zde právě probíhalo fiktivní hokejové utkání, vnikl na stadion s více než osmi stovkami diváků ozbrojený útočník, který okamžitě začal střílet z automatické zbraně. Mezi přítomnými vznikla panika. Na místě bylo během okamžiku mnoho raněných a mrtvých osob.
   Operační důstojníci integrovaného operačního střediska Policie ČR vyslali ihned po příjmu oznámení na místo všechny dostupné hlídky a vyrozuměli další složky IZS. Prvním a nejdůležitějším cílem všech přijíždějících policejních hlídek byla eliminace aktivního útočníka.
   Složky IZS (hasiči, záchranáři, lékaři, strážníci) začaly v bezpečné zóně v bezprostřední blízkosti stadionu budovat, dle pokynů velitele zásahu, evakuační a ošetřovací stanoviště. Zároveň poskytly první pomoc osobám, kterým se podařilo ze stadionu uniknout.
   Po přijetí zprávy, že je útočník střelbou policejní hlídky zastaven a bezprostřední nebezpečí tedy pominulo, začala další část cvičení, a to záchranné práce ze strany ostatních složek IZS. Záchranáři ošetřili uvnitř stadionu zraněné osoby, kterým poskytli akutní první pomoc. Nezranění diváci byli evakuováni do bezpečí a ranění byli roztříděni podle závažnosti zranění. Těm, co byli na místě ošetřeni, či bez zranění unikli, byla v evakuačním prostoru poskytnuta posttraumatická péče od interventa zdravotnické záchranné služby. Vážně zraněné osoby byly převezeny do fakultní nemocnice.
   Hlavním cílem cvičení bylo prověření vzájemné spolupráce složek IZS v operačním řízení, koordinaci složek, komunikaci a v činnosti na místě mimořádné události.

   Cvičení se jako jedna ze základních složek integrovaného záchranného systému zúčastnil také Hasičský záchranný sbor. Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje bylo zároveň operačním střediskem složek integrovaného záchranného systému. Přímo na místě události zasahovali profesionální hasiči z centrální požární stanice Hradec Králové – Přívoz a Hradec Králové – Pražská. Do doby eliminace střelce byly síly a prostředky jednotek požární ochrany ustaveny v nástupním prostoru složek integrovaného záchranného systému a své činnosti zajišťovaly především ve vnější zóně události (příprava evakuačního a ošetřovacího prostoru). Po eliminaci střelce bylo pak úkolem hasičů reagovat na výzvy velitele zásahu (příslušník Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje) a podíleli se na třídění a evakuaci osob, případně na transportu raněných. Hasiči zajišťovali pro složky integrovaného záchranného systému celý týlový prostor, tzn. například místo pro lehce zraněné osoby (tzv. evakuační stan), poskytovali také technické prostředky (např. autobus pro nezraněné osoby), napomáhali se vstupem do uzavřených prostor atd.
      

Text: por. Bc. Jan Čížkovský (KŘ PKH), mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS KHK)
Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Aréna 2016-3

Aréna 2016-3 

Detailní náhled

Aréna 2016-1

Aréna 2016-1 

Detailní náhled

Aréna 2016-2

Aréna 2016-2 

Detailní náhled

Aréna 2016-8

Aréna 2016-8 

Detailní náhled

Aréna 2016-7

Aréna 2016-7 

Detailní náhled

Aréna 2016-6

Aréna 2016-6 

Detailní náhled

Aréna 2016-5

Aréna 2016-5 

Detailní náhled

Aréna 2016-4

Aréna 2016-4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem