HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Královéhradečtí a polští potápěči hasičských záchranných sborů absolvovali společný výcvik

Výcvik se uskutečnil od 28. do 31. května 2018 v rámci projektu Bezpečné pohraničí spolufinancovaného z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. 

logo ČR pl.jpg

Společný výcvik byl zaměřen na prezentaci potápěčské techniky, kterou hradečtí profesionální hasiči disponují, a praktické ukázky jejího fungování. Účastníci výcviku si vyměnili zkušenosti ze zásahové potápěčské činnosti a zároveň si mohli vyzkoušet společné ponory a spolupráci při nich. Hasiči – potápěči tak absolvovali hned několik ponorů do 30 metrů, a to ve velmi zajímavých lokalitách. Výcviku se zúčastnilo pět hasičských potápěčů z centrální stanice Hradec Králové a jejich dva polští kolegové z Jelení Hory. Strávili čtyři dny v lokalitách možné zásahové činnosti, kde jim byl základnou lom Leštinka. Ponory uskutečnily také v lomu Borek a v lomu u Trhové Kamenice.

Společný zásah českých a polských jednotek, při kterém by bylo nutno využít činnosti potápěčů, je konkrétně v podmínkách česko-polského příhraničí velmi reálný. Může dojít například k situaci, kdy bude nutné vyhledat osobu v řece, která protéká z jednoho území státu do druhého. Pro takové případy je více než vhodná souhra potápěčských činností i znalost vzájemné technické vybavenosti. 

Královéhradečtí potápěči dále prezentovali polským kolegům speciální techniku pro potápění v kontaminovaných vodách. V České republice disponují tímto vybavením pouze dvě potápěčské skupiny a to HZS Královéhradeckého kraje a HZS Olomouckého kraje. V rámci česko-polské spolupráce by bylo možné tuto techniku nasadit při mimořádných situacích také na území Polska.

*****************************************************************************************************************************************************************Bezpečné pohraničí je realizováno v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Do projektu jsou zapojeny na české straně Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na polské straně v projektu spolupracují Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, Wrocławiu a Katowicach.

Cílem projektu je zlepšit přeshraniční připravenost k provádění činností při řešení krizových situací prostřednictvím posílení spolupráce všech služeb zodpovědných za bezpečnost v pohraniční oblasti.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Potápěči (1)

Potápěči (1) 

Detailní náhled

Potápěči (3)

Potápěči (3) 

Detailní náhled

Potápěči (4)

Potápěči (4) 

Detailní náhled

Potápěči (5)

Potápěči (5) 

Detailní náhled

Potápěči (6)

Potápěči (6) 

Detailní náhled

Potápěči (7)

Potápěči (7) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem