HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Královéhradecký kraj zasáhl silný vítr, zaměstnává také hasiče

AKTUALIZOVÁNO - Hasiči evidují v souvislosti se silným větrem od pondělního odpoledne (29. 10.) do úterního odpoledne (30. 10.) 125 událostí. Nikdo při nich nebyl naštěstí zraněn. 

Aktualizace 30. 10. 16:00

Do úterních 16 hodin eviduje krajské operační a informační středisko hasičů Královéhradeckého kraje celkem 124 událostí, které přijalo v souvislosti se silným větrem, který zasáhl v noci z pondělí na úterý celou republiku. V drtivé většině případů poskytovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů technickou pomoc při odstraňování následků po silném větru.

Počet událostí po okresech:
Hradec Králové: 22
Jičín: 6
Náchod: 34
Rychnov nad Kněžnou: 37
Trutnov: 25

Nárůst poštu událostí jsme zaznamenali především během úterního dne, přičemž k uklidnění situace došlo kolem 16. hodiny. 

Příklady zaznamenaných událostí jsou uvedeny níže v průběžném denním zpravodajství. 

________________________________________________________________________________________________________________

Aktualizace 30. 10. 12:00

Krajské operační a ifnromační středisko hasičů v Královéhradeckém kraji eviduje k dnešnímu poledni již 90 událostí, nahlášených v souvislosti se silným větrem. 

Ve většině případů odstraňují profesionální i dobrovolní hasiči spadané jednotlivé kusy stromů, které blokují průjezd na komunikacích. Dále pomáhají jednotky se zajištěním uvolněných částí střech a v několika případech došlo také k pádu drátů elektrického vedení.

Části uvolněných střech pomáhají hasiči zabezpečit například v Ječné ulici v Hradci Králové, obdobná situace je nahlášena také na bytovém domě v Kostelci nad Orlicí v ulici Rudé Armády nebo v Bělovsi v Kladské ulici. V Rokytnici v Orlických horách se před polednem uvolnila střecha na budově radnice. Místní hasiči ji dostali dolů, protože hrozila pádem a ohrožovala okolí radnice. 

Popadané elektrické vedení pak mají hasiči nahlášené například v Bohuslavicích, v Nerudově ulici v Teplicích nad Metují nebo ve Zlíči u České Skalice. V Dobrušce v Javorové ulici došlo dokonce k vytržení kabelů u trafostanice, hasiči na místě spolupracují s energetiky. 

I přes větší množství událostí nebyl nikdo v souvislosti se zásahy při odstraňování nebezpečných stavů po silném větru  zraněn. 

Nejvíce práce mají v průběhu dnešního dne hasiči na Náchodsku a dále na Rychnovsku, Trutnovsku a Hradecku. 

Další aktualizace bude následovat v odpoledních hodinách.

_________________________________________________________________________________________________________________

30. 10. 7:00

Od pondělního odpoledne do dnešního rána zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným větrem u 30 událostí. Nejvíce práce mají jednotky na Hradecku, Rychnovsku a dále na Trutnovsku. Pár případů jsme zaznamenali také na Jičínsku a Náchodsku.

Nejčastěji odklízejí hasiči popadané stromy přes komunikace, ale poskytují technickou pomoc i v dalších případech. V průběhu dne se dají očekávat další zásahy v souvislosti s odstraňováním následků silného větru.

Nárůst událostí jsme zaznamenali už v dnešních ranních hodinách, a to především na Hradecku. Například profesionální hasiči z Nového Bydžova a Chlumce nad Cidlinou zasahovali u dopravní nehody u obce Kratonohy na Novobydžovsku, kde se vlivem silného větru převrátil vlek nákladního automobilu. Silnice I/11 je nyní uzavřena a došlo také k poškození zábradlí mostku. Předpoklad uzavření komunikace je cca do 8:00 hod. (může se změnit). K dalšímu převrácenému nákladnímu vozidlu vyjeli krátce po 6:00 hod. profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové-Pražská, a to k obci Libišany. Nehoda se stala u nájezdu na dálnici D11. V Hradci Králové také ráno hasiči ukotvili uvolněný stan, který se pohyboval na Pražské třídě nebo u Muzea východních Čech odstranili uvolněné oplechování, které bránilo v průjezdu vozidel.

V noci byli v pohotovosti především hasiči na Trutnovsku a Rychnovsku, jen v okolí Špindlerova Mlýna zasahovali místní hasiči během nočních hodin třikrát, odstraňovali popadané stromy z komunikací.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO Ilustrační

Odkazy do noveho okna

TP Náchod, Stárkov

TP Náchod, Stárkov 

Detailní náhled

TP Náchod, Plhov

TP Náchod, Plhov 

Detailní náhled

TP Chotělice

TP Chotělice 

Detailní náhled

P Pavlišov

P Pavlišov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem