HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajská soutěž v disciplínách TFA aneb Letní den na Hýlačce

Překonávání třímetrové bariéry, transport 80kilové figuríny nebo přenášení břemene sníženým profilem…to jsou příklady některých z devíti disciplín extrémně náročné hasičské soutěže TFA, která se uskuteční v sobotu 19. srpna v Táboře. 

Netradiční soutěž, která se v Jihočeském kraji koná vždy jednou za dva roky, bude letos poprvé probíhat v prostoru táborské rozhledny Hýlačka. Organizátorem je územní odbor Tábor, spolupořadateli, bez kterých by realizace krajského závodu byla velmi obtížná, jsou Spolek přátel hasičů Tábora a Kostnice, z. s., a dále Jihočeský Hasičský sportovní klub, z. s.  V atraktivním prostředí budou pro soutěžící připraveny náročné disciplíny, jež budou zakončeny výstupem do 135 schodů na rozhlednu.

Název „TFA“ pochází z anglického „Toughest Firefighter Alive“ a volně se překládá jako „nejtvrdší hasič přežívá“. Jedná se o nejtěžší hasičskou soutěž, která svými podmínkami simuluje práci hasiče při zásahu.
Každý hasičů startuje v předepsané výstroji: kompletním třívrstvým zásahovém obleku, přilbě, zásahových rukavicích a zásahové obuvi s nasazeným dýchacím přístrojem v pohotovostní poloze. A absolvuje v předepsaných časových intervalech čtyři úseky (více o průběhu soutěže - zde)

Závodníci z řad profesionálních hasičů HZS Jihočeského kraje a i dobrovolných hasičů jihočeských obcí budou soutěžit především v kategorii jednotlivců, a to ve věkové hranici do 34 let a od 35 let výše.
Profesionální hasiči HZS Jihočeského kraje budou své časy zároveň započítávat do kategorie družstev. Soutěžní týmy jednotlivých územních odborů HZS Jihočeského kraje mají maximálně pět závodníků, do celkového hodnocení družstev se započítávají časy nejlepších tří.

Časový průběh:

  • 9:00                                     nástup soutěžních družstev, slavnostní zahájení soutěže.
  • 9:30 – 10:00                        instruktáž rozhodčích a soutěžních družstev.
  • 10:00                                   zahájení soutěžních pokusů.
  • 16:00                                   předpokládané ukončení soutěže.

Náročné soutěže se zúčastní také borci, kteří jsou členové reprezentace HZS České republiky v disciplínách TFA: táborští Petr Benda a Lukáš Houdek, Jaroslav Poukar z Jindřichova Hradce a David Kubeš z územního odboru Písek. Oni a zcela jistě i řada dalších bude bojovat o účast na Mistrovství HZS ČR v TFA, které se uskuteční letos v září v Ústí nad Labem.

Soutěž v disciplínách TFA jsme spojili z dalším programem. Po celý den budou pro děti do 15 let připravené soutěže simulující tuto hasičskou soutěž. Dále veřejnosti představíme zásahovou techniku profesionálních hasičů, uvidíte ukázku požárního zásahu malých dobrovolných hasičů. Odvážní návštěvníci si budou moci vyzkoušet horolezeckou stěnu, lanovku, lezeckou síť a podobné vybavení s hasičskou tématikou. Celý den bude moderovat Dan Čechtický a s hudebním doprovodem skupin. Více o připravovaném programu naleznete zde.

Absolvování závodu je pro soutěžící extrémně náročné.

Přijměte naše pozvání, slibujeme Vám zajímavou podívanou.

pozvánka.jpg

Odkazy do noveho okna

pozvánka

pozvánka 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem