HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kolony na D1 se rozjíždí, objízdné trasy dálnice jsou s opatrností průjezdné

Informace k aktuální dopravní situaci na Vysočině: K dnešní 14. hodině je dálnice D1 ve směru na Brno průjezdná, dálnice směr Praha v jednom pruhu jede, kolona z 99. kilometru se dostává velice pomalu do pohybu. Další kolony se tvoří jako důsledek neprůjezdnosti na 124 – 145. km směr Praha (Velké Meziříčí západ), v tomto úseku nejsou hlášeny žádné nehody, průjezdu často brání odstavené kamiony, které opustili řidiči. Ti navíc hazardují se svými životy, neboť přechází dálnici přes rozjetý opačný směr. 

„Až při kolapsu dálnice, kdy kamiony musí zůstat stát a blokují jízdní pruhy si znovu připomeneme absenci jakýchkoli funkčních a kapacitně vyhovujících odstavných ploch pro nákladní vozy u dálnice D1. Ani po téměř deseti letech po jarní řetězové nehodě na stejném úseku D1  s více než dvěma stovkami havarujících vozidel provozovatel dálnice nic pro zlepšení situace neudělal. Záchytná parkoviště by pravděpodobně zcela nevyřešila stávající mimořádný stav, ale jistě by dálnici ulevila a mohla být zázemím pro zasahující složky. Osobně se domnívám, že už není na co čekat, stát se prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic ČR musí rozhoupat a absenci odstavných parkovišť s dostatečnou kapacitou a odpovídajícím zázemím řešit! Zvláště, když rekonstruujeme dálnici již čtvrtým rokem. To, že kamiony sjedou a stojí na objízdných trasách souběžných krajských silnic, není do budoucna udržitelné,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

 

Pokud jde o regionální silnice I. a II. tříd: doprava stojí v Želetavě na silnici I/38, zde probíhá intenzivní údržba. Obdobná situace je na silnici I/34 u Pelhřimova, kde dopravu komplikuje počasí. Problémy s průjezdností stále trvají na II/523 u Větrného Jeníkova, kde blokují dopravu odstavné kamiony. Objízdná trasa dálnice D1 po silnici II/602 Pelhřimov – Jihlava – Velké Meziříčí je průjezdná a udržovaná.

 

Doporučení pro řidiče: S ohledem na aktuální povětrnostní podmínky a nepříznivou předpověď počasí nejen pro Vysočinu, se doporučuje omezit výjezd a vyhnout se úplně cestování po D1. Policie zvažuje s ohledem na nepříznivé klimatické podmínky o přechodném snížení nejvyšší povolené rychlosti na D1.

vytisknout  e-mailem