HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kolínští hasiči absolvovali cvičení s mezinárodní účastí

V polovině května proběhlo v Kolíně mezinárodní klasifikační cvičení systému MAS (Mutual Aid System) v rámci kyanidové sekce organizace CEFIC (Evropský svaz chemického průmyslu), které je důležité pro odbornou klasifikaci jednotky HZS podniku Draslovka Kolín. Profesionální hasiči kolínského územního odboru HZS Středočeského kraje využili příležitosti, že se cvičení koná mimo areál podniku, a do jeho průběhu se aktivně zapojili. 

Námětem cvičení byl únik chemikálie do řeky Labe poblíž Klavarského zdymadla po havárii nákladního vozidla, ze kterého spadlo do vody několik barelů s nebezpečnou látkou. Řidič po zjištění nehody z důvodu paniky a strachu z následků své chyby z místa ujel. Podezřelých sudů si všimli zaměstnanci zdymadla, kteří následně na jednom sudu nacházejícím se na břehu objevili nápis CYANIDE. Ihned po tomto zjištění informaci předali prostřednictvím linky 112 příslušnému hasičskému záchrannému sboru.

Do cvičení se kromě jednotek HZS podniku Draslovka Kolín a HZS Kolín zapojila také požární jednotka z nizozemského podniku Chemelot. Cvičení se osobně zúčastnil jako pozorovatel generální ředitel APIC & Sector Group Manager organizace CEFIC pan Pieter Van der Hoeven z Belgie. Hlavním cílem cvičení bylo procvičit koordinaci mezi jednotkami, pohyb hasičů a ovládání člunů v protichemických oblecích a následné dekontaminování zasahujících a techniky. Vlastní likvidace a zajištění úniku nebezpečné látky do vodního toku předmětem cvičení nebyly.

Na toto cvičení navazoval následný den, kdy jednotky procvičovaly na instrukčně metodickém zaměstnání v podniku Draslovka Kolín společné postupy při různých modelových situacích spojených se zásahy na nebezpečné látky. Vybrané situace byly rozděleny do tří kategorií, ve kterých vždy spolupracovaly dvě skupiny. Při samotném řešení byl vždy kladen důraz na metodické řešení situace a následné předání informací mezi spolupracujícími skupinami o zjištěných rizicích a členitosti objektu.   Za územní odbor Kolín HZS Středočeského kraje se výcviku účastnili velitelé čet a družstev a technici chemické služby. Velitelé stanic ÚO Kolín působili v rolích pozorovatelů.

V průběhu samotného výcviku proběhla také přednáška velitele jednotky chemelotských hasičů o nových taktických postupech při zásazích na úniky amoniaku.

Procvičované modelové situace:
1. Požár technologie + záchrana osoby
2. Únik nebezpečné látky (amoniak) + záchrana osoby
3. Únik nebezpečné látky (kyanid)

MAS (Mutual Aid System) je založen na principu systému TRINS, při které podniky zabývající se výrobou kyanidové chemie poskytují v případě mimořádné události (při transportu, skladování, zpracování atd.) s produkty na této bázi podporu a technickou pomoc místním záchranným složkám. Každý takový podnik má určený region, pro který je předurčen, a jednou za tři roky musí podniková požární jednotka, která je pro systém MAS vyčleněna, projít klasifikačním cvičením.

ÚO Kolín
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem