HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kolínský Den záchranářů se opět těšil obrovskému zájmu diváků

V úterý 8. května se v Kolíně uskutečnil už 22. ročník Dne záchranářů, kterého se kromě základních složek integrovaného záchranného systému zúčastnily i městská policie, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, Český červený kříž, BESIP a další složky a organizace. 

Akce se tradičně odehrávala na Karlově náměstí, Kmochově ostrově a v prostoru kolem lávky přes řeku Labe. Prosluněný den začal spanilou jízdou techniky středočeských hasičů a vozidel Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje a pokračoval statickou ukázkou na Karlově náměstí.

Samotný Den záchranářů byl slavnostně zahájen v obřadní síni městské radnice starostou Kolína Mgr. Vítem Rakušanem, pod jehož záštitou se celá akce uskutečnila. Při této příležitosti byly vybraným příslušníkům HZS Středočeského kraje uděleny medaile generálního ředitele HZS ČR Za věrnost II. a III. stupně, které předal krajský ředitel plk. Ing. Miloslav Svatoš. Současně ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje plk. JUDr. Václav Kučera předal řediteli územního odboru Kolín HZS Středočeského kraje plk. Mgr. Bc. Daliboru Zemanovi Pamětní medaili III. stupně. Tradičním aktem bylo i uctění památky padlých v boji proti fašismu u Památníku osvobození před bývalou budovou vojenského velitelství a připomenutí si svátku Dne vítězství, který je důležitým a významným dnem historie České republiky.

V odpoledních hodinách začal na Kmochově ostrově program, který byl věnován zejména dětem. Hasiči zde představili projekt „Interaktivní výuka chování osob při vzniku požáru – HOŘÍ! Už víš, co máš dělat?“ Veřejnost si tak mohla na vlastní kůži vyzkoušet reálné podmínky v prostředí zasaženém požárem. K tomu posloužil z grantu TPCA pořízený stan, který simuluje situaci v zakouřeném bytě. Tento prostor si mohli malí i velcí návštěvníci projít za asistence hasičů.

V rámci preventivně výchovné činnosti byl pro děti připraven stan rizik s výukovým programem. Na své si přišli i ti nejmenší při dětských hrátkách v pěně. S velkým ohlasem se setkalo tradiční komentované vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Na přistavených vracích, což ve skutečnosti byla zbrusu nová vozidla dodaná automobilkou TPCA Ovčáry, si veřejnost dokonce mohla vyzkoušet práci s hydraulickým vyprošťovacím zařízením. Velice atraktivní byly také ukázky práce na vodě.

O neplánované zpestření Dne záchranářů se postarala populární zpěvačka Lucie Bílá. Zlatá slavice předala šek z výtěžku akce Přes bariéry s policií, která se uskutečnila na kolínském atletickém stadionu. Pan Miroslav z Kolína obdržel příspěvek v hodnotě 34 993 korun na nový invalidní vozík. Lucie Bílá pak k této částce spontánně přidala ještě 50 000 korun, postarala se tak o velice dojemnou chvíli pro všechny přihlížející.

ÚO Kolín
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem