HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kladenští hasiči zařadili do výjezdu speciální hasicí kontejner

Ve čtvrtek 21. ledna 2016 ve 14 hodin se na centrální stanici HZS Středočeského kraje v Kladně konalo slavnostní zařazení nové požární techniky do výjezdu. 

Novým přírůstkem do výbavy středočeské jednotky je kontejner kombinovaný hasicí – požární kontejner určený pro hašení speciálními hasivy v průmyslových objektech, energetických centrech, telefonních ústřednách a dalších objektech nebo v situacích, kdy nelze hasit běžnými hasebními prostředky.

Kontejner dodala 9. prosince 2015 společnost THT Polička, s.r.o., za kupní cenu 3 343 590 Kč. Na jeho pořízení a vnitřní vybavení byly využity finanční prostředky z příspěvků Statutárního města Kladna, společnosti Alpiq Generation (CZ) s.r.o., společnosti VUAB Pharma a.s., a ze státního rozpočtu České republiky.

Nový kontejner (délka 6 200 mm, šířka 2 500 mm, výška 2 250 mm) o celkové hmotnosti 10,2 t je určen k přepravě na třínápravovém požárním nosiči kontejnerů.

Kontejner je vybaven následujícími hasicími technologiemi:

  • práškové hasicí zařízení s náplní 1 000 kg hasicího prášku k hašení požáru pevných, kapalných i plynných hořlavin, kdy hasivo je dodáváno 2 uzavíratelnými proudnicemi o průtoku 2 x 5 kg/s a hadicemi o délce 30 m,
  • plynové hasicí zařízení s náplní 510 kg oxidu uhličitého v 17 tlakových lahvích, kdy hasivo je dodáváno 2 uzavíratelnými proudnicemi na vysokotlakých hadicích o délce 50 m a 25 m s možností prodloužení až na 100 m,  
  • pěnové hasicí zařízení CAFS - ONE SEVEN s technologií výroby suché a mokré pěny pomocí kompresoru,  
  • 2 000 kg univerzálního pěnidla pro hašení polárních i nepolárních kapalin (MOUSSOL APS),
  • a dále doplněn speciálními technickými a ochrannými prostředky, jako jsou vodou poháněný agregát na výrobu lehké pěny, proudnice na výrobu těžké a střední pěny, přiměšovače, obleky proti sálavému teplu atd.

Slavnostní akce se zúčastnili zástupci MV-generálního ředitelství HZS ČR, vedení HZS Středočeského kraje a základních složek integrovaného záchranného systému okresu Kladno, Magistrátu města Kladna a společností, za jejichž přispění speciální požární kontejner vznikl.

plk. Ing. Tomáš Hradil
ředitel územního odboru Kladno
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem