HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kladenští hasiči testovali nový žebřík u „chicagských mrakodrapů“

Ve čtvrtek 9. března v dopoledních hodinách vyjeli kladenští hasiči směny B na testovací jízdu s novým automobilovým žebříkem AZ40, aby ověřili jeho dosah na nejvyšších bytových objektech ve městě. 

Cílem cesty se tak stal jeden ze šestice věžových domů v Rozdělově, které byly postaveny v 50. letech minulého století a svým vzhledem připomínají mrakodrapy v Chicagu. Nad přízemím a zvýšeným přízemím je třináct nadzemních pater a výška budov je odhadována kolem 43 metrů, oficiální údaj však neexistuje. Jsou tak zřejmě i nejvyšší bytovou stavbou ve Středočeském kraji.

Nejprve hasiči zkusili najet k západní straně objektu popředu, i tak se ale podařilo dostat s košem nad okna v nejvyšším patře. Pak s vozem na stejné místo k budově zacouvali, čímž se k ní se základnou žebříku i více přiblížili. A výsledek se dostavil, neboť se tak koš pohodlně přehoupl až nad úroveň boční terasy na střeše věžáku.

„Pro nás je vždycky nejdůležitější volný přístup. Když jsou kolem domu nejen stromy, ale i spousta zaparkovaných aut, pak nemůžeme techniku ustavit tak, abychom na sto procent využili to, co všechno dokáže. V praxi by to třeba znamenalo, že z horního okna do koše nevezmeme čtyři lidi, ale třeba jen jednoho člověka – nebo ho dokonce ani nenaložíme, ale za naší asistence svedeme dolů klasicky po žebříku. Obrovskou výhodou je, že dovolené zatížení nám neustále hlídá elektronika, aby záchrana byla skutečně bezpečná. Dnes jsme si ověřili, že s tímto novým pomocníkem se dostaneme až k poslednímu patru rozdělovských věžáků, což s minulým typem žebříku nebylo ani myslitelné,“ shrnul čtvrteční test, který se zájmem sledovaly desítky velkých i malých pozorovatelů, velitel kladenské stanice mjr. Bc. Milan Strádal.

Nový žebřík čeká zřejmě už v blízké budoucnosti další inspekční cesta. Kladenští hasiči chtějí s vozidlem, které je o metr delší než jeho předchůdce AZ 37 na podvozku Mercedes-Benz Atego, otestovat průjezdnost sídlišť. V minulosti se už mnohokrát stalo, že do některých ulic nebylo možné kvůli špatně zaparkovaným autům ani vjet.

Automobilový žebřík AZ40-S1Z
Vůz na podvozku Iveco Eurocargo ML180E32 4x2 určený pro zásahy ve výšce až 40,7 m – záchrana osob, zdolávání požárů, odstranění nebezpečných stavů. Ustavení vozidla i nastavení čtyřdílného žebříku je řízeno počítačem podle zátěže koše, který pojme až 400 kg. Žebřík je vybaven mnoha dalšími funkcemi a má neobvyklé manipulační schopnosti i bohaté vybavení. Pro stanici HZS Kladno byl vyroben v Německu a dodala jej společnost FIREFIGHTING TECHNOLOGY INT. s.r.o., za kupní cenu 20 601 145 Kč, pořízen byl z finančních prostředků státního rozpočtu ČR mimořádně přidělených generálním ředitelstvím HZS ČR pro rozpočtový rok 2016.

Krátké video z testu žebříku zaznamenal Martin Víborčík z Kladenských listů:

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem