HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ke Skorkovu letěl pro řidiče havarovaného autobusu vrtulník

V pátek 3. srpna v 13.37 hodin přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o havárii autobusu v katastru obce Skorkov v okrese Mladá Boleslav. 

Nehoda se stala na silnici číslo 610 v lesním úseku nedaleko obce Otradovice. Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Stará Boleslav, Mladá Boleslav a Nymburk a jednotku sboru dobrovolných hasičů Brandýs nad Labem.

Jako první ze záchranných složek přijeli na místo hasiči, kteří zjistili, že autobus sjel mimo vozovku a zůstal opřený mezi stromy se zablokovanými dveřmi. Uvnitř vozidla bylo osm cestujících a řidič, který byl v bezvědomí.

Hasiči nejprve pomocí motorové pily odstranili několik stromů a větví a uvolnili zablokované dveře, kterými následně evakuovali všechny pasažéry. U řidiče, který patrně prodělal srdeční příhodu, byla ihned zahájena srdeční masáž i s využitím defibrilátoru. „Podle prvotního vyhodnocení zdravotního stavu došlo k zástavě srdce. Velitel zásahu proto ihned nařídil zahájení neodkladné resuscitace za pomoci automatizovaného externího defibrilátoru, kterým jednotka díky sponzorskému daru společnosti Penny market s.r.o. Radonice disponuje od minulého roku. S použitím AED se podařilo zasahujícím hasičům obnovit základní životní funkce řidiče autobusu, kterého následně předali do péče posádce zdravotnické záchranné služby,“ upřesnil velitel stanice HZS Stará Boleslav npor. Mgr. David Bárta.

Po následné stabilizaci byl řidič přeložen do přivolanéhovrtulníku letecké záchranné služby a transportován do nemocnice. Jednotky dále provedly zajištění místa nehody a protipožární opatření. Samotné vyproštění vozidla si zajistil jeho majitel přes soukromou firmu. Cestující, z nichž jednomu ošetřili zdravotníci lehké zranění, pak do místa určení odvezl evakuační autobus z mladoboleslavské stanice.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem