HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Když se valí velká voda

povodne1.JPGKdyž se řeknou povodně, každý si dokáže představit, co vlastně jsou a co mohou způsobit. Někdo je bohužel zažil na vlastní kůži, ti šťastnější je sledují ve zpravodajských pořadech televizních stanic, rádií nebo o nich čtou v tisku či na internetu a litují obyvatelstvo, kterých se bezprostředně týkají. Téměř vždy, když povodeň nastane, jedná se na jedné straně o ukázku ničivé síly přírody a na straně druhé o ukázku bezmocnosti se jim bránit. Jen si vzpomeňme na katastrofální povodně v roce 1997 a 2002. Od té doby uplynula řada let a i když povodní přibývá, jejich důsledky nejsou tak ničivé jako v předchozích letech a připravenost záchranářů je zdolávat je rok od roku lepší. Velký poddíl na tom mají hasiči, kteří jsou nejen neustále v terénu, ale také jsou součástí skupin, které povodně řeší a řídí. Těmto skupinám se říká krizové štáby a jedná se o jednu z činností v rámci krizového řízení.

Už jako by to bylo zase tady. Je sobota, tři hodiny ráno, když zazvoní mobil a na druhé straně se ozve: „Na řece Moravě a Bečvě hrozí povodně, dostavte se neprodleně na hasiče“. Pokud jste členem krizového štábu, musíte být k dispozici kdykoliv a co nejdříve se dostavit na stanovené místo. Když se všichni sejdeme na hasičích, začneme hned s přípravou pracoviště, nastavíme telefony a emaily a začínáme sbírat co nejvíce informací o povodni. Začíná nám práce s telefonem, počítačem, nad mapami a hlavně vyhodnocování vývoje počasí. Komunikací s našim informačním a operačním střediskem, ve spolupráci s obcemi a hasiči přímo v terénu dáváme dohromady dostupné informace. V tu chvíli přijde výstražná zpráva od našich „rosniček“ V důsledku intenzivních srážek začínají stoupat hladiny menších toků a v průběhu následujících 2 až 3 hodin lze očekávat překročení 3. stupně povodňové aktivity. Po této zprávě a shlédnutí srážkového radaru se relativně poklidná situace zcela mění. Z předchozích zkušenosti je nám jasné, že máme před sebou několik dlouhých dnů a probdělých nocí nepřetržité práce. Mezi tím práce v krizovém štábu nabírá obrátky, a to vše s cílem co nejlépe zvládnout tohoto nezkrotného soupeře. Rozjíždí se velký koloběh činností od zjišťování informací o aktuálním stavu situace, přes analýzu předpovědí počasí a simulaci možného rozsahu povodně až po zpracování a předání nezbytných informací pro obyvatelstvo. Ve chvíli, kdy jsou tyto činnosti v plném běhu a

povodne.JPG
vůbec není čas na nějaké chytračení, někde v koutku duše doufáme, že se hrozivě vypadající předpovědi našich „rosniček“ tentokrát nevyplní. Vše se však mění jako mávnutím proutku ve chvíli, kdy dostáváme informace o rozlití vodního toku do obydlených oblastí, přilehlých polí a na silniční komunikace. „A je to tady“ jako bych slyšel našeho šéfa a už přesně vím co to znamená. Každý z nás začne přesně plnit, co je požadováno a co jsme si již mnohokrát teoreticky vyzkoušeli při cvičeních a je jedno, jestli je to organizování evakuace ohrožených osob a pro ně zpohotovení míst nouzového přežití, zvedání neustále zvonících telefonů, vydání se poskytnout pomoc přímo do zasažených oblastí, shánění využitelných sil a prostředků, zřízení informačních linek či evidence nabídek pomoci atd., prostě všichni jsme na jedné lodi se společným cílem pomoct postiženým. „Snad už bude konec,“ říkáme si každý den při předávání směny a následném zalehnutí na pár hodin do postele.

Uplyne den, dva, pět, deset a často i víc, kdy nepřetržitě bojujeme s povodní a zajišťujeme vše co je potřeba. Naštěstí vše má svůj konec a pokud u povodní vysvitne na delší dobu slunce, je to dobrý signál nejen pro postižené obyvatelstvo, ale i pro nás. Pomalu se tak schyluje k ukončení činnosti krizového štábu a nastává čas bilancování a vyhodnocování. Každá povodeň je svým charakterem jedinečná a pokaždé přinese nové poznatky a zkušenosti, které je potřeba brát vážně. Hned po povodních se tedy začíná pracovat na odstraňování zjištěných nedostatků a tím vlastně začíná příprava na další povodeň, která bohužel zase jednou určitě přijde a opět se v mobilu ozve….. „Hrozí povodně, dostavte se neprodleně na hasiče“.

Ing. David Buček
vedoucí oddělení krizového a havarijního plánování

vytisknout  e-mailem