HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K zneškodnění tlakové láhve pomohli policejní odstřelovači

Ve čtvrtek 17. října byla krátce po třinácté hodině vyslána jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Říčany k technické pomoci do obce Jevany. Na místo vyjela jednotka s velitelským vozidlem a dvěma cisternovými automobily. 

Hasiči předem věděli, že jedou na kontrolu tlakové láhve s acetylenem, protože na místě zasahovali už v týdnu. Vzhledem k tomu, že došlo k  poškození vypouštěcího ventilu a v láhvi docházelo k chemické reakci, při níž stoupala teplota, bylo nakonec rozhodnuto, že bude nutné láhev prostřelit za pomoci policejních odstřelovačů.

Hasiči tak ve spolupráci se stavební firmou připravili velkoobjemový kontejner, do kterého byla z vody vyndána tlaková láhev. Zároveň připravili pomocí dvou C proudů provizorní monitory. Po celkové přípravě přišli na řadu samotní policejní odstřelovači, kteří z bezpečné vzdálenosti provedli současný výstřel ze tří pušek. Prostřelením ocelového pláště došlo k bezpečnému uvolnění tlaku v láhvi. Hasiči následně pomocí zmíněných monitorů vytvořili vodní mlhu ke snížení koncentrace unikajícího plynu.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem