Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K výzvám „ICE kontakty v mobilu - In Case of Emergency“

Mnozí z nás se jistě setkali s e-mailem, kterým je šířena výzva o uložení kontaktu ICE– (In Case of Emergency) na blízkou osobu do mobilního telefonu za účelem rychlého a snadnějšího vyhledání kontaktu záchranáři pro informování blízkých nebo příbuzných v případě jakékoliv nehody.  

Hasičský záchranný sbor České republiky se distancuje od jakéhokoliv využívání případného kontaktu ICE na osobu blízkou v mobilním telefonu pro případ rychlého informování rodiny, osoby blízké atp.
 
V nalezených mobilech na místě události hasiči nevyhledávají žádné kontakty z důvodu informování blízkých nebo příbuzných osob, které byly obětí události. Toto informování je plně v kompetenci Policie ČR.
 
Hasiči na místě nehody  manipulují  s osobním majetkem poškozených nebo obětí (včetně mobilního telefonu) pouze a výhradně za účelem zabránění poškození nebo případnému odcizení tím, že osobní věci shromáždí a následně předají majiteli nebo Policii ČR.
 
Hasiči respektují i psychologický aspekt komunikace o zranění nebo úmrtí blízké osoby prostřednictvím mobilního telefonu.
 
E-mail ICE je velmi „zdařilou“ řetězovou zprávou, o níž se zmiňují i příslušné webové servery. K takové zprávě jsme se vyjadřovali již dříve a upozorňovali jsme na skutečnost, že občané jsou klamáni.
 
 
Stanoviska k ICE na www.hoax.cz jsou dostupná na adrese http://www.hoax.cz/retezove-emaily/ice-kontakty-v-mobilu---in-case-of-emergency/
 
 
 
 
.
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem