Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K nejlepším sportovcům patří i hasičská reprezentace v TFA

4. 10. 2017 (Michaela Franclová) – V úterý 3. října 2017 byli oceněni nejlepší sportovci Ministerstva vnitra. Patří mezi ně také profesionální hasiči, kteří již řadu let úspěšně reprezentují Českou republiku v disciplínách TFA (anglicky Toughest Firefighter Alive – česky Nejtvrdší hasič přežije). 

Oceněné družstvo na letošním Mistrovství Evropy v disciplínách TFA, které se konalo v německém Mönchengladbachu, ovládlo stupně vítězů a stalo se mistry Evropy. V konkurenci osmadvaceti týmů vybojovali naši borci 9 medailí, z toho 4 zlaté, 2 stříbrné a 3 bronzové.  To, že naše reprezentace v disciplínách TFA nemá ve světě konkurenci, dokládá i fakt, že toto družstvo obdrželo titul Mistra Evropy již po desáté v řadě.  

V kategorii jednotlivců patří ocenění ze strany ministra vnitra nejtvrdšímu hasiči nprap. Petru Molešovi z HZS Jihomoravského kraje. Ten se letos stal absolutním vítězem Mistrovství Evropy v TFA (tedy mistrem napříč všemi věkovými kategoriemi) a dále mistrem světa na Světových policejních a hasičských hrách v Los Angeles 2017.

Reprezentační družstvo HZS ČR v disciplínách TFA je ve složení:
Vedoucí reprezentace:
nprap. Ing. Zdeněk Koutník z HZS Pardubického kraje

Trenér:
ppor. Bc. Miroslav Šín z HZS Moravskoslezského kraje

Závodníci:
nstržm. Martin Plšek z HZS Olomouckého kraje
nstržm. Michal Přecechtěl z HZS Olomouckého kraje
nstržm.Petr Vyhnálek z HZS Kraje Vysočina
nstržm. Stanislav Kalvoda z HZS Jihomoravského kraje
nprap. Petr Moleš z HZS Jihomoravského kraje
nstržm. Pavel Kouřík HZS Plzeňského kraje
nstržm.Vít Malenovský z HZS Jihomoravského kraje                    
nstržm. Jan Haderka  z HZS Zlínského kraje
nstržm. Roman Viej  z HZS Moravskoslezského kraje
nstržm Petr Pecka z HZS Jihočeského kraje
Daniel Kouřil z HZSP SŽDC Česká Třebová

Záznam ze slavnostního vyhlášení ankety Sportovec Ministerstva vnitra roku 2017 bude vysílán 7. října 2017 v 18:05 hodin na ČT4.

Další informace k slavnostními vyhlášení ankety Sportovec Ministerstva vnitra  roku 2017 na http://www.mvcr.cz/clanek/sportovcem-ministerstva-vnitra-roku-2017-je-gabriela-koukalova.aspx

Co je TFA
Soutěž TFA je přehlídkou velmi náročných disciplín simulujících náročnost povolaní hasiče, který nejen zdolává požáry, ale musí zvládnout i mnoho dalších fyzicky náročných zásahů. S trochou nadsázky by se dalo říci, že těžko na „cvičišti“ a lehko na „soutěžním bojišti.“

Popis disciplín
Celý závod se skládá ze 4 úseků, kdy soutěžící musí splnit řadu úkolů, které simuluji práci hasiče u zásahu. Po startu soutěžící běží k požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a roztáhne je po určené dráze. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak soutěžící smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat. V druhé části soutěžící doběhne k tzv. hammer boxu a palicí provede 80 úderů, dále tunelem pronese 20 kg těžké závaží tam a zpět, transportuje 80 kg vážící figurínu na cca 60 metrů a na závěr překoná tří metrovou výškovou bariéru. V třetí části musí opřít o konstrukci lešení čtyři nastavovací žebříky, následně na lešení vystoupá a na podestu vytáhne 20 kilogramové závaží. Cestou z lešení do cíle ještě napojí proudnici na monitor. Poslední čtvrtý úsek spočívá ve výstupu do výškové budovy, v zahraničí se mnohdy jedná o výstup do 60 patra a výše.

Více informací naleznete na: www.tfa-czech.cz

Foto: zdroj HZS ČR a Ministerstvo vnitra

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

družstvo

družstvo 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem