HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jubilejní ročník nočního cvičení složek IZS v Přestavlkách

O víkendu 1. a 2. října se v Přestavlkách u Čerčan uskutečnil jubilejní desátý ročník nočního cvičení jednotek sboru dobrovolných hasičů, které organizačně za HZS Středočeského kraje zajišťuje benešovský územní odbor.  

Poprvé v desetileté historii se cvičení zúčastnily také složky Policie ČR, které se společně se zdravotnickou záchrannou službou aktivně zapojily do plnění úkolů na daných stanovištích. V sobotních odpoledních hodinách se na cvičení přijela podívat místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jaroslava Pokorná Jermanová.

Obdobně jako každý rok, tak i letos čekala na přítomné členy jednotek nejprve teoretická příprava, která byla zaměřena na první pomoc a resuscitaci. Následovalo seznámení s novými prostředky pro komunikaci s operačním střediskem a také s novinkami ve vyproštění osob z havarovaných vozidel. Po teoretické části přišla na řadu praktická část, kdy si hasiči získané znalosti vyzkoušeli v terénu.

Samotné cvičení bylo zahájeno nástupem všech zúčastněných složek před místní hasičskou zbrojnicí, kde bylo poděkováno několika vybraným lidem, kteří se aktivně podílejí na cvičení už od prvních ročníků. Poté už se všechny jednotky rozjely připravit na svá stanoviště.

Cvičení bylo tradičně rozděleno na dva součinnostní zásahy, při kterých zasahovalo více jednotek. Na zbývajících stanovištích plnily jednotky úkoly samostatně. Největším zásahem byla dopravní nehoda autobusu a osobního vozidla, kdy v autobusu bylo zhruba 30 figurantů. Někteří z nich se této role i díky dokonalému maskování zhostili opravdu věrohodně. Druhou společnou událostí byl požár velké budovy s vyhledáváním osob v zakouřeném prostředí. Na obou těchto stanovištích zasahovaly vždy čtyři jednotky hasičů najednou.

Mezi další úkoly, které si dobrovolné jednotky postupně vyzkoušely, patřily například malá dopravní nehoda, komunikace s psychicky narušenou osobou, vyhledávání nebezpečné látky, požár menšího objektu, porod novorozence nebo také uzlování. Velice atraktivní byla pro mnohé týmy záchrana osob z vodní hladiny, při které pomocí člunu a házecích pytlíků zachraňovaly dvě tonoucí osoby.

Každou z disciplín sledoval vždy rozhodčí, který každému z přítomných 16 družstev přiděloval trestné body. Soutěž, která skončila v neděli v brzkých ranních hodinách, byla následně vyhodnocena. Cílem cvičení bylo prakticky naučit zúčastněné jednotky řešit různé typy událostí, i když k některým se ve skutečnosti ani nedostanou.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem