HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jílovští hasiči bojovali o záchranu tonoucího pod ledem

Před jednou hodinou v noci na sobotu 7. ledna byla na operační středisko středočeských hasičů od Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje doručena datová informace o akutní záchraně osoby z vody pod probořeným ledem na Pivovarském rybníku v obci Hradištko v okrese Praha-západ. 

Hradištko.jpg

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Jílové a místní dobrovolná jednotka z Hradištka. Byla povolána i skupina potápěčů z HZS hl. m. Prahy.

Při příjezdu první jednotky k události byl jeden muž v péči posádky ZZS. Toho z vody zachránila osoba, která se v ten okamžik v místě vyskytovala. Další muž byl stále uvězněn ve velmi studené vodě pod ledem. Jílovským hasičům se ho přibližně po deseti minutách od příjezdu na místo neštěstí podařilo z vody vytáhnout. Na břehu byla ihned zahájena resuscitace. Po necelé půlhodině však lékař u tohoto muže konstatoval smrt. Hasiči následně spolupracovali s Policí ČR při vyšetřování.

Po čtyřech hodinách od této tragédie byl ze stanice Beroun na místo vyslán speciálně vyškolený příslušník, člen Týmu posttraumatického péče HZS Středočeského kraje, k poskytnutí první psychické pomoci pozůstalým.

Před vstupem na zamrzlou hladinu doporučujeme být velmi obezřetní. Minimální tloušťka ledu pro bezpečný pohyb je 10 centimetrů. Podrobné informace můžete získat například zde.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem