HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jihočeští potápěči se zúčastnili 25. Mezinárodního mistrovství Polska

Na přelomu srpna a září probíhalo v polském městě Borne Sulinowo mezinárodní mistrovství potápěčů-hasičů. Za HZS ČR se soutěže zúčastnil tým z HZS hl. m. Prahy a HZS Jihočeského kraje. 

Ve sladkovodním jezeře Pile se v pátek konala soutěž jednotlivců. Ta probíhá tak, že na startovní výstřel ustrojený potápěč vrhá házecí pytlík do vytýčeného prostoru, což může čtyřikrát opakovat. Po skoku do vody plave k bóji, kde z hloubky zachraňuje figurínu, kterou záchranářským způsobem dopravuje zpět k molu. Poslední část - veslování od mola kolem bójky po cílovou pásku - smí započít upevněním figuríny u mola.
Tuto část soutěže ovládl polský závodník Adam Markievicz s časem 93,5 s. Nejlepším českým účastníkem byl na 10. místě pražský Martin Pilát s časem 116,29 s, nejlepší Jihočech Jakub Karvánek se s časem 127,19 s umístil na 20. místě z celkového počtu 61 závodníků.

Druhý den pak začala soutěž tříčlenných družstev. Startuje se ze břehu, kdy dva z potápěčů jsou vybaveni dýchacím přístrojem s celoobličejovou maskou a na výstřel všichni tři roztlačují loď ze břehu na vodu. První část plní třetí potápěč bez dýchacího přístroje, který potopením uvolňuje zachraňovanou figurínu a dopravuje ji na vzdálenost přibližně 25 metrů k bóji. Po upevnění figuríny vlézá do člunu, kde se vystřídá u vesel lodě po cestě k další bójce. Zde v hloubce potápěči vybavení dýchacími přístroji zvedají předmět ze dna pomocí zvedacího vaku. Vynořením zvedacího vaku na hladinu začíná poslední část závodu, kdy oba dva potápěči bez vynoření jakoukoliv částí na hladinu musí doplavat pomocí kompasu skrz branku. Závod končí stiskem tlačítka druhým z potápěčů.
V této disciplíně si z 21 zúčastněného družstva zlato odnáší tým Wielkopolskie OSP s časem 198,38 s. Zde se lépe umístilo družstvo HZS hl. m. Prahy, které skončilo na 9. místě, reprezentace HZS Jihočeského kraje byla 11.

Na polském mistrovství HZS Jihočeského kraje reprezentovali Jakub Karvánek, Vít Pfeifer, Milan Chuchel a Petr Sedláček.

(autor článku: plk. Ing. Jiří Chmel, vedoucí oddělení IZS a služeb KŘ HZS Jihočeského kraje)

Odkazy do noveho okna

Polsko (1)

Polsko (1) 

Detailní náhled

Polsko (2)

Polsko (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem