Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jí se ryba u Rybů?

aneb Vánoční rozhovor s generálním ředitelem plk. Ing. Drahoslavem Rybou. Rozmlouvala: Nicole Zaorlaová (18. 12. 2012)  

Prvního prosince tomu byl přesně rok, kdy se plk. Drahoslav Ryba stal generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR. Naplánovali jsme si proto rozhovor, abychom zbilancovali, co ten rok přinesl, co se povedlo, co méně. Nicméně atmosféra blízká vánocům náš rozhovor stočila daleko od finanční situace sboru, snížení úrovně poskytovaných služeb občanům, vícezdrojového financování, snížení počtu zaměstnanců nebo změny organizační struktury.
 
1. Pomalu se blíží Vánoce, těšíte se na ně, nebo patříte k lidem, kteří to moc neprožívají?

Každopádně se na vánoce moc těším. Vždy jsou to pro mě svátky klidu a pohody, strávené v kruhu rodiny a blízkých. Navíc se těším i na to, že se konečně po roce na chvíli zastavím a budu si moct naplno vychutnat společné chvíle s těmi, se kterými díky mému působení v Praze trávím teď mnohem méně času.
 
2. Jak vzpomínáte na Vánoce svého dětství?

Asi jako každý, vzpomínám na vánoce svého dětství velmi rád. Vybavuje se mi netrpělivé čekání na zazvonění zvonečku, které znamenalo, že nás už navštívil Ježíšek a přinesl dárky. Vánoce u nás v rodině byly vždy provoněny vánočním cukrovím i slavnostní atmosférou. Maminky byla pokaždé plná kuchyň. Na Štědrý večer nesměla chybět rybí polévka a smažený kapr. Ten se nám již několik dní před Štědrým večerem mrskal ve vaně, k velké zábavě nás dětí. Na Štědrý den jsme od rána dodržovali půst, abychom viděli zlaté prasátko. Tuto tradici již dnes nedodržuji, ale moje dospělé děti zcela dobrovolně ano.
 
3. Jaký nejkrásnější dárek jste kdy na Vánoce dostal?

Samozřejmě, že si dnes již nevybavím všechny dárky, které jsem kdy dostal, ale jsou takové, na které se nedá zapomenout. Asi v sedmi letech jsem dostal „zvětšovák“ na fotografie, který byl o to cennější, že na to, abych ho mohl pod stromečkem nalézt, musela celá moje rodina přes léto trhat rybíz na prodej. Láska k fotografování mě neopustila po celý můj život. Nezapomenutelné jsou i vánoce, kdy se mi v prosinci, tedy pod stromeček, narodil syn. A k mým padesátinám, které jsem letos v prosinci oslavil, takže opět v podstatě pod stromeček, jsem od dcery dostal písničku, kterou sama zkomponovala a otextovala. Písnička je samozřejmě o hasičích jejich práci. 
 

4. Jak strávíte letošní svátky?

Předně se těším na to, že je strávím v kruhu rodiny. Je pravda, že v dobách, kdy jsem působil jako krajský ředitel na Vysočině, jsem první svátek vánoční trávil návštěvou stanic, ale letos poprvé tuto tradici poruším. Vzhledem k tomu, že cestování jsem si za poslední rok užil opravdu hodně, bude pro mě svátkem už jen to, že se během vánoc budu moct zdržovat výhradně doma. S radostí se budu věnovat rodině, dobrému jídlu, cukroví, fotografování, televizi a sportu. Určitě vyšetřím i nějaký čas na přátele. Poslední roky, již nenaplňujeme předvánoční dobu přehnaným uklízením a shonem, daleko důležitější je pro nás klid, pohoda a to, že jsme spolu.

 
5. Jak u vás vypadá Štědrý den? Dodržujete nějaké tradice?Zpíváte koledy? Pečete cukroví? S čím doma pomáháte?
 
Na Štědrý den se již tradičně zapojuji do přípravy Štědrovečerní večeře. Stromek u nás zdobí syn s dědečkem. Odpoledne se ještě dobalí poslední dárky a kolem šesté hodiny se společně sejdeme u slavnostní tabule. Po společné večeři, u které se sejdeme i s babičkou a dědečkem, zazvoní zvoneček a jdeme ke stromečku. Zazpíváme si pár koled a rozbalíme dárečky. Ty stále rozdávají mezi nás dospělé naše téměř dospělé děti. Poté obvykle jdeme ještě přes dvůr k babičce k jejímu stromečku, kde se sejde větší část rodiny. Povídáme si, mlsáme cukroví a poté jdeme společně do kostela na půlnoční mši.
 
6. V současné době se již hodně rodin odklání od tradičního kapra. Je na Štědrý večer u Rybů ryba?
 
Kapr u nás nikdy nesmí chybět, tuto tradici dodržujeme. Jen dědeček má k večeři filé, protože se mu nechce vybírat kosti. Kapra tradičně smažíme a doplňuje ho bramborový salát. Stůl je vždy slavnostně nazdoben, nechybí adventní věnec. Večeře začíná přípitkem, popřejeme si hodně zdraví a spokojenosti a do slavnostní atmosféry znějí koledy.
 
7. Kdybyste si mohl přát jakýkoliv dárek na světě, co by to bylo?
 
Čím jsem starší, tím je pro mě důležitější, že mám báječnou rodinu, která vždy stojí při mně. Proto mým největším přáním je, abychom se vždy za rok znovu setkali ve zdraví a síle u štědrovečerní tabule.
 
8. Je něco, co na Vánocích nemáte rád?
 
Přestože mě těší dárky rozdávat a dělat blízkým radost, každoročně se peru s nedostatkem fantazie při jejich výběru. A co opravdu nemám rád, je obíhání obchodů, které jsou před vánocemi plné lidí.
 
9. Pane řediteli, máte rodinu, syna, dceru. Co pro Vás znamená Vaše rodina?
 
Rodina pro mě byla vždy velmi důležitá, ale v posledním roce, kdy jsem nucen být přes týden mimo domov, si společných chvil vážím ještě daleko více. Navíc bez plné podpory mé rodiny bych nikdy nemohl zvládat tak náročnou práci, jakou teď mám.
 
10.  Měl byste nějaké přání do nového roku pro Hasičský záchranný sbor?
 
Celému sboru bych chtěl popřát dostatek chápavých politiků a štědrý rozpočet, který by zabezpečil jeho další rozvoj. Rozpočet, který by umožnil, aby Hasičský záchranný sbor byl vždy občany vnímán jako sbor, na který se mohou spolehnout ve všech těžkých situacích, jako sbor, který tu je proto, aby jim vždy dokázal pomoci. Osobně bych každému ve sboru přál, aby ve své práci nacházel naplnění a radost, a aby se při své náročné práci dočkal i náležitého ocenění. A samozřejmě hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a lásky v roce 2013.
 
Děkuji Vám za rozhovor a přeji, ať se Vám ty letošní vánoce vydaří přesně podle Vašich představ.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944, Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem