HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak se chránit při úniku nebezpečné látky

I dnes se můžeme setkat se situacemi, kdy dojde k úniku nebezpečné látky do ovzduší. Třeba při poruše technologie v provozu nějaké firmy, při chybném skladování nebo při dopravní nehodě cisterny převážející nebezpečnou látku po silnici nebo železnici. Únik nebezpečné látky může vážně ohrozit naše zdraví, někdy i životy. Proto je důležité vědět, jak se proti tomuto nebezpečí chránit. 

V případě vzniku havárie nás budou varovat sirény. Pokud bude třeba překonat zamořený prostor, případně bude vyhlášena evakuace obyvatelstva ze zamořené oblasti, bude nutné chránit si před účinky nebezpečné látky dýchací cesty, sliznice a celý povrch těla. K ochraně využijeme prostředky běžně dostupné doma, v kanceláři či škole, tzv. prostředky improvizované ochrany. Jedná se zejména o oděvní součásti a další doplňkové prostředky. Platí pravidlo, čím více vrstev, tím lépe. Nejvhodnější je svrchní vrstva z nepromokavého materiálu. Jak si tedy improvizovaný prostředek zhotovit?

Postup ochrany a přehled základních prostředků improvizované ochrany

  • Ochrana dýchacích cest (nosu a úst) - přeložený kapesník, ručník, utěrka nejlépe navlhčené vodou, které upevníme kolem zátylku šátkem, šálou
  • Ochrana očí - uzavřené brýle (potápěčské, plavecké, lyžařské, motocyklové, pracovní), případně průhledný igelitový sáček
  • Ochrana hlavy - plavecká čepice, zimní čepice, lyžařská kukla, šátek, kapuce, případně igelitový sáček
  • Ochrany povrchu těla - kombinéza, sportovní souprava, dlouhý kabát, bunda znepromokavého materiálu, pláštěnka
  • Ochrana rukou a nohou - rukavice, vysoké boty (holínky, kozačky), igelitové sáčky nebo tašky

Musíme zakrýt celý povrch těla, brýle a další ochranné prostředky utěsníme lepicí páskou, rukávy a nohavice stáhneme gumičkami, lepicí páskou nebo provázky tak, aby se nebezpečná látka nemohla dostat na kůži. Oblékneme si více vrstev oblečení. Po návratu ze zamořeného prostředí odložíme oděv včetně všech ochranných pomůcek do igelitového pytle, který uzavřeme, pečlivě se osprchujeme a převlékneme se do čistého oděvu. Nezapomeneme si vyčistit také uši, nos a provést výplach očí.

Další informace naleznete zde.

vytisknout  e-mailem