Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

JAK HASIČI TRÁVILI VÁNOCE?

24. 12. 2024 (PJ) - Letošní Štědrý den byl podle statistiky náročnější než v uplynulých letech. 

Za celý den hasiči zasahovali u 370 událostí. Na jejich likvidaci se podílelo 341 jednotek HZS ČR a 190 jednotek sborů dobrovolných hasičů.

celkem.png

Pokud se na uvedená čísla podíváme z pohledu vánoční statistiky, zasahovali hasiči na Štědrý den u nejvíce událostí za posledních 5 let. Počet požárů i dopravních nehod nepřekročil 5 desítek, což je obdobné, jako v minulých letech. Výrazně ale narostly technické zásahy. (zvuk)

POŽÁRY

Celkem hasiči zasahovali u 45 požárů. Toto číslo ve statistice nijak nevybočuje, je obdobné, jako v posledních letech. Při požárech bylo zraněno celkem 7 osob. Škody, které požáry napáchaly v letošní vánoční den, však výrazně převyšují statistiku let minulých, předběžně dosáhly 30,4 milionu korun. (zvuk)

požáry.png

Nejvěší škodu za zhruba 25 milionů způsobil požár zemědělské haly v obci Klášterec na Vimpersku. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Na jeho zdolání se podílelo celkem 8 jednotek. V době příjezdu hasičů hořela celá hala o půdorysu cca 50 x 10 metrů v plném rozsahu, včetně zemědělských strojů a uskladněného sena. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Několik jednotek hasičů bylo vysláno do Smiřic, kde elektrická požární signalizace v zámecké kapli Zjevení Páně hlásila požár. Naštěstí šlo jen o technickou závadu EPS, zásah byl tedy vyhodnocen jako planý poplach.

V Karlových Varech hasiči likvidovali požár vánočního stromečku a zařízení obývacího pokoje. Dva lidé se nadýchali toxického kouře. Příčina a výše škody jsou předmětem vyšetřování.

Čtyři lidé skončili v péči zdravotníků po požáru vánočního stromku v Praze. Oheň zničil stromek, podlahu, část okenního rámu a vánoční dárky. Zplodiny hoření poškodily malbu stěn a stropu v obývacím pokoji domu. Během požáru dům opustily čtyři osoby, které byly předány do péče ZZS. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při používání prskavky na vánočním stromku, škoda byla odhadnuta na 2 miliony korun.

DOPRAVNÍ NEHODY

Celkem hasiči zasahovali u 49 dopravních nehod. Počet nehod byl nižší, než v loňském roce, který však byl extrémní z pohledu jejich četnosti. (zvuk)

dn.png

Na Vysočině u obce Kralice nad Oslavou havarovaly 3 OA a NA. Nehoda se obešla bez zranění, ale hasiči museli ze silnice odstranit asi 400 litrů uniklé nafty. Silnice I/23 byla uzavřena více než 2 hodiny.

V Břeclavi zasahovala jednotka u dopravní nehody osobního vozidla a dvou chodců. Na Břeclavsku pak mezi Podivínem a Rakvicemi se při nehodě dvou osobních aut zranili další dva lidé.

Ve Stáji na Vysočině zasahovaly dvě hasičské jednotky u dopravní nehody dvou osobních automobilů. Jednu ze zraněných osob museli hasiči vyprostit.

Na silnici I/52 u obce Popovice se střetla tři osobní vozidla, tři lidé skončili v péči zdravotníků.

Pět osob bylo zraněno při dopravní nehodě dvou osobních vozidel v ulici Olomoucká v Brně.

Hasiči odstraňovali následky srážky dvou osobních vozidel na silnici I/37 u Trutnova. Účastníci nehody skončili v péči ZZS.

TECHNICKÉ POMOCI

Celkem hasiči řešili 239 technických zásahů (úniky nebezpečných látek / technických havárií), což je za výrazně nejvíc oproti minulým rokům. Oproti dlouhodobému dennímu průměru vzrostl počet technických zásahů o 16%. (zvuk)

tp.png

Mezi technické pomoci vyniká stabilizace střechy v Brně-Chrlicích, která se propadla pravděpodobně pod tíhou tajícího sněhu. Jednalo se o střechu, pod kterou byly zaparkované obytné vozy. Po dohodě se statikem ji hasiči stabilizovali  a zabránili tak její destrukci.

Mráz a tající sníh rovněž poškodil střechu budovy ubytovny v Karlových Varech. Hasiči provizorně zakryli střechu celého objektu, pro což byla potřeba velkého množství krycích plachet a dalšího materiálu na jejich upevnění.

Sníh ze střechy odklízeli i hasiči například v Moravské Třebové. Tady tající sníh silně promáčel stropy bytu.

ZAJÍMAVÉ ZÁSAHY

Ve Veselí nad Moravou hasiči zachránili z motoru osobního auta zaklíněnou kočku.

Odkazy do noveho okna

2022_12_24-DN_Trutnov

2022_12_24-DN_Trutnov 

Detailní náhled

2022_12_24-pozar_haly_Klasterec

2022_12_24-pozar_haly_Klasterec 

Detailní náhled

2022_12_24-pozar_rd_bilovec

2022_12_24-pozar_rd_bilovec 

Detailní náhled

2022_12_24-pozar_stromecku_KV

2022_12_24-pozar_stromecku_KV 

Detailní náhled

2022_12_24-pozar_stromecku_Praha

2022_12_24-pozar_stromecku_Praha 

Detailní náhled

2022_12_24-TP_Moravska_Trebova

2022_12_24-TP_Moravska_Trebova 

Detailní náhled

2022_12_24-TP_ubytovna_KV

2022_12_24-TP_ubytovna_KV 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem