HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče, policisty i úředníky připravil evropský projekt na boj s pandemií

Závěrečnou konferencí byl v Jeseníku v těchto dnech ukončen mezinárodní projekt, jehož byl HZS Olomouckého kraje hlavním garantem. Reagoval na nedávnou pandemii koronaviru, která významně ovlivnila česko-polskou spolupráci mezi organizacemi, které se u hranic podílejí na zajištění bezpečnosti. 

P2700751.JPGZávěrečná konference mezinárodního projektu v Jeseníku

Hlavním cílem projektu bylo proto na základě zkušeností expertů z obou zemí z různých oborů definovat správnou praxi, jak při vzniku pandemie efektivně zajistit výkon veřejné správy a činnost bezpečnostních složek. Součástí projektu byly odborné workshopy a také nákup technického vybavení, které by boj s pandemií v daném území mělo usnadnit a zefektivnit – videokonferenční jednotky, dezinfekční přístroje, detektory tělesné teploty či velkokapacitní stany. Tedy prostředky, které se při nedávné pandemii koronaviru osvědčily nebo naopak chyběly.

Zaměřili jsme se především na příhraniční oblast Jeseník-Glucholazy-Nysa. Region je totiž specifický právě intenzivní spoluprací a úzkými vazbami mezi jednotlivými organizacemi v obou zemích, které byly kvůli pandemii ohroženy a v některých oblastech musely být zcela omezeny. Uzavřené hranice, provizorní zázemí pro policisty i armádu při jejich střežení, ztížený transfer zboží, potíže pendlerů, komunikace pouze pomocí digitálních technologií. To je jen krátký výčet negativ, se kterými se museli poblíž hranic lidé, úřady, bezpečnostní i záchranné složky potýkat. Díky evropskému projektu bylo organizováno sedm odborných seminářů, na nichž experti z mnoha oblastí sdíleli své pozitivní i negativní poznatky z řešení pandemie na obou stranách hranice.

Právě díky workshopům a sdílení zkušeností z předchozích let mohly být stanoveny zásadní principy správné praxe a vytvořeny tzv. checklisty, tedy metodické listy obsahující sadu doporučení, jak by měly orgány veřejné správy postupovat v různých fázích pandemie. Metodické listy budou k dispozici u partnerů projektu, ale nabídnuty budou také dalším organizacím v kraji.

videokonferencni_jednotka_1.png1EF4A4ED-9582-432D-AB8B-D7AD7D43BDCE.jpeg

Díky projektu bylo pro partnery pořízeno rovněž technické vybavení, které by mělo usnadnit řešení pandemie, a to především v oblasti komunikace: videokonferenční jednotky, webkamery, síťové disky, interaktivní tabule a projektor. K ochraně zdraví pak byly pořízeny prostředky, které se využívají k dezinfekci - generátory ozónu či přístroje na dezinfekci vzduchu a povrchů. Zakoupeny byly také dva velkokapacitní stany, teploměry, systémy pro měření tělesné teploty a rámy pro vstupní kontrolu. Konkrétně HZS Olomouckého kraje pořídil dvě videokonferenční jednotky a dva přístroje na dezinfekci vzduchu a povrchů. Jejich využití v praxi jsme ověřili při taktickém cvičení HRANICE 2023, které se uskutečnilo v polovině února právě na česko-polských hranicích nedaleko Mikulovic.

Celkově se na organizaci projektu podílelo sedm partnerů, hlavním garantem zodpovědným za organizaci byl HZS Olomouckého kraje. Na české straně jsme spolupracovali s Krajským ředitelstvím policie Olomouckého kraje, městem Jeseník a českou stranou Euroregionu Praděd. Na polské straně pak s městy Glucholazy a Nysa a polskou stranou Euroregionu Praděd.

Základní informace o projektu:

Program Interreg V-A Česká republika – Polsko

Název projektu: Správná praxe při zajištění výkonu veřejné správy a činnosti bezpečnostních složek při vzniku pandemie / Dobre praktyki w zakresie zapewnienia funkcjonowania administracji publicznej i działań służb bezpieczeństwa na wypadek pandemii

Realizace projektu: prosinec 2021 – březen 2023

Rozpočet projektu: 122 tisíc eur

Počet partnerů: 7 partnerů (4 na české a 3 na polské straně)

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

  

vytisknout  e-mailem