Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prskavky navodí vánoční pohodu, ale mohou být i nebezpečné (video)

Na pracovišti zjišťování příčin vzniku požárů Institutu ochrany obyvatelstva se příslušníci zaměřili na otázku, jak nebezpečné mohou být prskavky. Prskavky jsou zařazeny o skupiny zábavní pyrotechniky výrobků kategorie F1, které představují velmi malé nebezpečí, mohou se používat i uvnitř obytných budov. Přesto prodej této pyrotechniky povolen pouze osobě, která dosáhla věku alespoň 15 let, a při jejím používání musíme dodržovat určitá pravidla. 

Experimentálním měřením bylo zjištěno, že maximální povrchová teplota na prskavkách může dosahovat teplot vyšších než 1 000 °C. Iniciační energie jisker odlétnutých od prskavky je schopná zapálit slaměné ozdoby. Položením prskavky na vánoční řetěz, ozdob či další dekorace může v několika vteřinách dojít ke vzniku plamenného hoření. (Podrobnější výstupy z experimentálního měření jsou uvedeny ve článku prosincového čísla 112.)

Experiment se zaměřil i na možnost vzniku požáru od prskavky umístěné na vánočním stromku. Zkoušený vánoční stromek (kanadská jedle) byl cca 4 týdny umístěn v domácnosti během vánoc. Na první pohled bylo zřejmé, že jehličí neopadá, bylo o ohebné, “neprasklo“, jak to známe u suchého jehlicí borovic. Na níže umístěném videu můžete vidět, že vánoční stromeček může vzplanout i od jediné vánoční prskavky. 




Vloženo: 11. 12. 2020 | Aktualizace: 11. 12. 2020 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem