Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči varují – pozor na nedostatečně zamrzlé vodní hladiny

5. 1. 2015 (Nicole Zaoralová) - Jakmile se hladiny rybníků a vodních nádrží při delších a silnějších mrazech pokryjí vrstvou ledu, lidé si vyráží zabruslit na čerstvém vzduchu a v přírodě. Je to přeci daleko romantičtější než tlačenice na stadionu. Zamrzlé rybníky využívají lidé také k procházkám nebo zkrácení si cesty.  

Led v těchto dnech ještě ale není dostatečně silný na to, aby unesl ospělého člověka. Takováto procházka se stala osudnou i ženě, která v neděli 4. ledna venčila psa u vodní nádrže Poděbrady v Olomouci.Led v tomto případě nebyl dostatečně silný ani na to, aby unesl psa, který se po něm rozběhl aprobořil se do studené vody. Žena se snažila psa zachránit a po tenkém ledě se k němu pokoušela dostat. Hasiči, kteří byli na místo přivoláni, pak museli zachraňovat promrzlou ženu pomocí nastavovacích žebříků, protože již byla cca 20m od břehu. Ženu se podařilo během deseti minut dostat na břeh. Hasiči jí podchlazenou zabalili do dek a udržovali v teple do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Stejným způsobem pak proběhla i záchrana psa, která byla rychlá a bez komplikací.

Adresa videa: http://youtu.be/qomAuYTAQ8o

 


ZOZ_olomouc_4-1-2015.jpg
Ne každý případ ale končí takto šťastně. Proto ještě než vstoupíte na led, přesvědčte se o jeho dostatečné síle a pevnosti.

  • Bezpečná síla ledu je minimálně 10 cm a v takovém případě má led namodralou barvu.
  • Uvědomte si, že tloušťka ledu není konstantní po celé ploše vodní hladiny, zeslabený led bývá zejména v místě přítoků, odtoků a také tam, kde jsou různé nečistoty, např. listí.
  • Zvýšené opatrnosti dbejte na ledové ploše pokryté sněhem nebo kalužemi.
  • Myslete i na to, že do ledu jsou často prosekány otvory nebo je zeslaben kvůli provzdušňování vody pro ryby. K těmto místům je lepší se vůbec nepřibližovat.
  • Nikdy nezůstávejte při bruslení a pohybu po ledě sami, zejména děti a mládež by měly vždy informovat rodiče o místě bruslení.
  • Pokud při vstupu nebo pohybu na ledě slyšíte praskání, vraťte se ihned na břeh, případně si lehněte a rozložte tak svoji váhu. Pokuste se doplazit na břeh, pokud to není možné, zůstaňte ležet a snažte se přivolat pomoc.
Když se led proboří
Jestliže se i přes veškerou opatrnost propadnete do ledové vody, zachovejte klid. Prudkým kopáním nohama se snažte dostat na hladinu, paže rozložte ze široka na led a neustálým kopáním nohama se snažte dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh. Pokud se led stále propadá, zvolte jiný postup. Vyhlédněte si nejkratší cestu ke břehu a začněte si cestu prolamovat rukama. Při pokusech dostat se na led, případně na břeh, moc dlouho neváhejte. Studená voda vás brzy vyčerpá a záchrana bude náročnější,
 
Když zachraňujete
Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano.
  • Zachránce by se měl vždy jistit a dbát zvýšené opatrnosti, aby se z něho nestal zachraňovaný.
  • Zachráněného, kterého se vám podaří vytáhnout z vody, se snažte převléct do suchého oblečení a zajistit mu teplo.
  • Zachráněného nikdy nenechávejte samotného, bez dozoru.
  • Pokud při záchraně začne praskat led i pod vámi, ihned se vraťte na břeh a přivolejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112.
  • Do příjezdu záchranářů se snažte se zachraňovaným co nejvíce komunikovat.

Fotografie a video ze zásahu osoby a psa z vody:
HZS Olomouckého kraje

 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

 

 

vytisknout  e-mailem