Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Červenec se díky požáru v NP České Švýcarsko vryl do paměti všech hasičů

18. 8. 2022 (MF) - Do poloviny července se zdálo, že HZS Středočeského kraje si v červenci zapíše prvenství co se týče množství a závažnosti požárů. Podařilo se jim do 16. července zlikvidovat 2 požáry ve zvláštním stupni a jeden ve stupni třetím. Pak ale přišel požár v NP České Švýcarsko, který na sebe upoutal veškerou pozornost, neboť svým rozsahem, délkou trvání a množstvím zasahujících hasičů a techniky, obzvláště pak letecké, nemá v dějinách České republiky obdoby. 



Požár skladovací haly v Zápech si vyžádal vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu

V pátek, 1. července 2022, čtrnáct minut před dvacátou hodinou přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru haly v Zápech v okrese Praha-východ. 

SČK_Požár v Zápech_plameny šlehají i z oken skladovací haly.jpgOperační důstojník na místo vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Ten byl po potvrzení požáru ostrahou zvýšen na druhý a zároveň vyslány odpovídající jednotky. Sedm minut od nahlášení události byly už první jednotky na místě. Ty provedeným průzkumem zjistily, že požár zcela zasáhl dvanáct metrů vysokou skladovací halu o půdorysu 50x15 metrů. Uvnitř budovy se nacházely náhradní díly do automobilů.

Za další půlhodinu byl poplachový stupeň zvýšený na třetí a k události spěchaly další jednotky s cisternami. Velitel zásahu rozdělil požářiště na dva bojové úseky každý s vlastním velitelem. Vlivem požáru byla celá budova nestabilní a hrozilo zřícení konstrukce, proto museli hasiči postupovat při zásahu velmi obezřetně. Z přilehlých rodinných domů bylo preventivně evakuováno 5 osob a několik zvířat.  

Deset minut před dvaadvacátou hodinou byl na místě události zřízen štáb velitele zásahu a vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Bylo nutné monitorovat koncentraci nebezpečných látek v ovzduší, což zabezpečili příslušníci Chemické laboratoře Kamenice. Měření bylo prováděno na několika místech v okolí požáru s negativním výsledkem

Pár minut před třiadvacátou hodinou se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu a mohla být nahlášena jeho lokalizace. K posouzení stability budovy byl na místo povolán statik, který zakázal vstup do okolí objektu a zároveň se souhlasem majitele rozhodl o postupné demolici celé budovy. K tomu byla k události přizvána speciální technika Záchranného útvaru HZS ČR.

Hasiči na místě pracovali po celou noc. Druhý den kolem jedné hodiny byl poplachový stupeň snížen na třetí a o hodinu později dokonce na druhý. Některé jednotky se tak mohly vrátit na své základny. Po šesté hodině ranní došlo ke vystřídání zbývajících hasičů. V devět hodin se na místo dostavil opět statik, který monitoroval stav budovy za pomoci dronu, a rozhodovalo se o dalším postupu. Zároveň se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé spolu s vyšetřovací skupinou z Generálního ředitelství HZS ČR a Policií ČR ke zjištění, proč k požáru došlo.

Požářiště bylo průběžně monitorováno dronem a termovizí. To pomohlo hasičům s efektivnějším vyhledáváním a dohašováním skrytých ohnisek. Celou noc ze soboty na neděli prováděli hasiči demoliční práce, vyhledávali a dohašovali skrytá ohniska. V neděli 3. července v půl sedmé ráno byl požární poplachový stupeň snížen na základní a další jednotky se vrátily na své základny.

Příčina požáru je předmětem dalšího šetření. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 100 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších 75 milionu korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-skladovaci-haly-v-zapech-si-vyzadal-vyhlaseni-zvlastniho-stupne-pozarniho-poplachu.aspx



Požár v areálu kovošrotu v Kralupech nad Vltavou si vyžádal vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu

V úterý, 5. července 2022, v 16:55 byl na tísňovou linku 150 nahlášen stoupající černý dým většího rozsahu z areálu kovošrotu v Kralupech nad Vltavou. 

Operační důstojník na místo vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Osm a půl minuty od nahlášení události byla první jednotka na místě. Prvotním průzkumem bylo zjištěno, že jde o požár skládky plastového odpadu většího rozsahu v šíři cca 50 metrů. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a k události zamířily další jednotky.

SČK_Hasiči při zásahu v kovošrotu v Kralupech nad Vltavou.jpgBěhem následující hodiny byl požární poplachový stupeň zvýšen na třetí a následně dokonce na nejvyšší - zvláštní. K požáru tak mířily jednotky ze širokého okolí. Hasební práce probíhaly za vysokého nasazení profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů, kteří se na místě střídali v denním a nočním režimu. Využita byla také speciální technika ze Záchranného útvaru HZS ČR. Univerzální dokončovací stroj, rypadlo CAT a nakladač JCB postupně odkrývaly ohniska požáru, která byla vyhledávána za pomoci dronu s termovizí.  

Ke koordinaci jednotek byl zřízen štáb velitele zásahu a místo požářiště rozděleno na 3 úseky. Operační řízení bylo zajištěno mobilním operačním střediskem. Z počátku byli hasiči zásobováni kyvadlovou dopravou vody z nedalekého Synthosu a přilehlé Vltavy. V průběhu zásahu byla kyvadlová doprava vody nahrazena zřízeným čerpacím stanovištěm, které zajišťovalo velkokapacitní čerpadlo Somati a následně ještě dvě velkoobjemové cisterny.

Na místě zásahu prováděla měření zplodin hoření Chemická laboratoř Kamenice. Měření byla prováděna na vytipovaných místech dle meteorologické situace. Všechna měření až na jedno byla s negativním výsledkem. Z tohoto důvodu bylo obyvatelům v Kralupech nad Vltavou a Chvatěrubech zakázáno větrat.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve čtvrtek 7. července 2022 v 8:32 h a byla nahlášena jeho lokalizace. Následně pár minut před půl devátou večer byl požární poplachový stupeň snížen na třetí. Dohašovací práce probíhaly po celou noc a díky tomu mohl být poplachový stupeň před páteční sedmou hodinou ranní snížen až na základní. Na místě nadále zůstávají profesionální hasiči z Kralup nad Vltavou a dobrovolní z Velvar a Buštěhradu, kteří budou monitorovat situaci na místě zásahu a dohašovat veškerá skrytá ohniska.

Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších dvou milionů.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-v-arealu-kovosrotu-v-kralupech-nad-vltavou-si-vyzadal-vyhlaseni-zvlastniho-stupne-pozarniho-poplachu.aspx




Hořel kombajn i pole

Devět jednotek ve II. stupni požárního poplachu zaměstnal ve čtvrtek 22. července 2022, večer požár u Ivaně na Prostějovsku. Hořely zde obiloviny a strniště na ploše zhruba 17 hektarů a kombajn i s osmi tunami zrní. 

OLK_Hasiči dohašují kombajn.jpgPožár zemědělský stroj zasáhl v plném rozsahu. Kvůli velkému suchu, vysokým teplotám a větru se oheň velmi rychle šířil. Nasadili jsme proto velkoobjemové cisterny s lištami a dvakrát se s pomocí těžké techniky oboralo požářiště, abychom zabránili dalšímu šíření plamenů. Stroj jsme ochladili, dohasili jsme ohniska a zkontrolovali jsme jej termokamerou. Přímo v obci jsme zřídili čerpací stanoviště.

Událost se obešla bez zranění. Dohled nad požářištěm byl nařízen místní jednotce.

Škoda přesáhne 7 milionů korun, z toho 5,5 milionů představuje škoda na kombajnu a zbytek poté škoda na obilovinách. Jako příčinu určil náš vyšetřovatel technickou závadu. Díky našemu zásahu jsme uchránili majetek v hodnotě 3 milionů korun.

Zasahovaly profesionální jednotky ze stanice Prostějov a Kojetín a jednotky SDH Ivaň, Tovačov, Klenovice na Hané, Dub nad Moravou, Hrubčice, Lobodice a Troubky.

https://www.hzscr.cz/clanek/horel-kombajn-i-pole-pozar-likvidovalo-9-jednotek.aspx


 

Hasiči bojují v Českém Švýcarsku s nejničivějším přírodním požárem v historii ČR

Neděle 24. 7.

Požár v oblasti Hřenska zpozorovala stráž Národního parku Saské Švýcarsko v neděli 24. července 2022 kolem sedmé hodiny ráno. Informovala stráž přírody na České straně a ti předali hlášení jednotce sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové jednotky Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu o rozloze přibližně 450 x 150 metrů a iniciovali hasební zásah.

Krátce před osmou hodinou ráno vyjely k Hřensku jednotky požární ochrany celého druhého stupně poplachu. Od samotného počátku byl do hasebních prací nasazen i vrtulník Letecké služby PČR s bambi vakem.

Po půl jedenácté byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo 14 jednotek požární ochrany a do hasebních prací se zapojilo letadlo letecké hasičské služby. Rozsah požáru byl odhadnut na 2 hektary.

Po další hodině byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu a na zhruba třech hektarech bojovalo s požárem 16 jednotek PO.

V odpoledních hodinách hasiči objevili další rozsáhlé ohnisko v lokalitě Soutěsek o rozloze asi 1 ha. Z preventivních důvodů hasiči evakuovali všechny návštěvníky a oblast uzavřeli. Na místě posílil letecké hašení vrtulník AČR.

V pozdních večerních hodinách to vypadalo, že hasiči nad ohněm zvítězili. Na místě byla ponechána pouze místní jednotka na dohled, dohašovací práce z důvodu bezpečnosti práce měly být obnoveny v ranních hodinách.

Pondělí 25. 7.

Byla zintenzivněna hasební činnost, nasazeno bylo 48 jednotek, tedy více než 150 hasičů, a armádní vrtulník. Požár se však rozšířil i do Německa.

Z Pravčické brány bylo evakuováno asi 80 osob, dalších asi 60 z tábora v Dolském Mlýnu. Dále se evakuovaly obce Mezná a Mezní Louka a všechny budovy na pravém břehu řeky Kamenice až k hranicím se SRN.

Do Hřenska dorazily další posilové jednotky Záchranného útvaru Hlučín. V nočních hodinách hasiči zásah zaměřili na obranu Mezní Louky a Hřenska.

Úterý 26. 7.

Na ploše asi 5x2 km zasahovalo 83 jednotek, tedy přes 400 hasičů. Ze vzduchu hasily 4 vrtulníky, 2 letadla, v odpoledních hodinách je posílil vrtulník z Polska.

Evakuován byl dětský letní tábor Ferdinand, celkem se jednalo o 100 osob. Dále byla evakuována obec Vysoká Lípa.

Od rána evidovali na Krajských operačních střediscích v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Středočeském kraji a také v Praze velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. Vzhledem k povětrnostním podmínkám byl cítit kouř na desítky kilometrů daleko.

Středa 27. 7.

Od středy se hasičům daří držet rozlohu požáru na území 5x2 km. Kromě hasičů z Ústeckého kraje bojovaly s požárem odřady z devíti krajů ČR.

Podařilo se zefektivnit zásobování vodou, i s použitím vysokokapacitních čerpadel. Ze vzduchu hasilo pět vrtulníků z ČR, jeden polský, jeden slovenský a dvě letadla.

Čtvrtek 28. 7.

Do boje s plameny se zapojila dvojice italských letadel Canadair, které každou hodinu shodily zhruba 48 000 litrů vody, ostatní letecká technika (osm vrtulníků a dvě letadla AN-2) se zaměřovala na udržení hranic požářiště či operativně likvidovala nově vznikající ohniska uvnitř požářiště. Italská letadla se ale poté musela vrátit zpět do vlasti, aby se zapojila do hašení požárů na Apeninském poloostrově.

Tento den zasahovalo 80 jednotek, 450 hasičů, 9 odřadů mezikrajské pomoci. Celá oblast je rozdělena na 6 sektorů, 4 bojové, 2 pomocné. V oblasti Janova, Mezná a Mezná Louka se hasičům podařilo požár zlikvidovat. Také se hasičům podařilo uchránit zámeček.

Pátek 29. 7.

Podařilo se získat ze Švédska dva stroje Air Tractor AT802F. Do Česka přiletěly dnes po poledni a po nezbytných procedurách a průzkumu byly odpoledne nasazeny k hašení. Každé ze švédských hasičských letadel je schopné pojmout 3000 litrů, asi polovinu toho, co letouny z Itálie. Stejně jako italské canadairy nabírají vodu pro hašení v jezeře Milada.

Dle leteckých záběrů požár nepoškodil Pravčickou bránu.

Sobota 30. 7.

V noci byla prováděna hlídková činnost na všech dostupných místech v úsecích a sektorech s cílem lokalizace a likvidace drobných ohnisek požáru. Situaci znepříjemňoval velmi náročný terén a snížená viditelnost. Nejproblematičtější lokality byly vrch Větrovec, Malá Pravčická brána a Hluboký důl, kde se v noci opakovaně rozhořívala ohniska.

K sedmé hodině ráno došlo k razantnímu navýšení počtu jednotek i zasahujících hasičů. Z celé ČR přijely odřady profesionálních a dobrovolných hasičů, tzn. navýšení počtu asi o 50 jednotek a 240 lidí. Dnes bylo nasazeno asi 130 jednotek požární ochrany a asi 700 lidí.

Požár se hasičům dařilo držet na ploše zhruba pět krát dva kilometry. O víkendu přejdou z požární obrany do útoku a pokusí se zmenšit území, které požár zachvátil (nyní podle satelitních snímků je požárem zasaženo území o rozloze 1060 hektarů).

Do textu.png

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-bojuji-v-ceskem-svycarsku-s-nejnicivejsim-prirodnim-pozarem-v-historii-cr.aspx

vytisknout  e-mailem