Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátek třináctého – Den požární bezpečnosti

12. 5. 2022 (MF) - Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje každý rok pátek 13. Dnem požární bezpečnosti. Ten letošní vychází právě na měsíc květen. 

Den požární bezpečnosti je každoročně věnován nějakému tématu z oblasti požární ochrany a prevence. V loňském roce bylo tématem důležitost požárně bezpečnostních zařízení, letošní rok je zaměřen na požáry v přírodním prostředí a na zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů.

MSK - Požár nízkého lesního porostu na úbočí vrcholu Ondřejník  (2).jpgHasiči dlouhodobě zaznamenávají nárůst požárů v přírodním prostředí. Četnost požárů v přírodním prostředí narůstá na jaře při jarním úklidu na zahradách, na loukách, v lesích, apod. Letošní příchod jara se z pohledu zásahovosti vymykal dosavadním statistikám. V březnu hasiči likvidovali přes dva tisíce požárů v přírodním prostředí, což je nejvíc v historii.   

V letních měsících se riziko vzniku požáru v přírodě kvůli suchému a teplému počasí ještě zvyšuje. Jejich nejčastější příčinou je lidská nedbalost. Nejzávažnějšími přírodními požáry jsou ty lesní, které se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí.


Požáry v přírodě:


Jak tedy probíhá Den požární bezpečnosti a na co se můžete těšit?

Hasičské záchranné sbory krajů v tento den informují o daném tématu na svých webových stránkách a sociálních sítích a některé z nich připravují Dny otevřených dveří na vybraných stanicích a různé akce pro děti i dospělé – letos hlavně na téma požáry v přírodním prostředí.

HZS Karlovarského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje

Pátek 13 do textu.png



Hasičský záchranný sbor České republiky



Foto zdroj:
HZS Zlínského kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Moravskoslezského kraje
 

vytisknout  e-mailem