Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Březen pohledem hasičů

9. 4. 2021 (MF) - Měsíc březen byl, co se charakteru zásahů týče, velmi rozmanitý. Velký vliv na tuto skutečnost mělo i počasí, které tak trochu připomínalo Apríl. Ještě 18. března jsme díky přívalu sněhu vyprošťovali havarovaná vozidla, abychom o týden později varovali před pálením trávy a požáry v přírodním prostředí, kterých se na konci měsíce vyskytlo poměrně velké množství. 

Potrápily nás náročné zásahy spojené s výskytem ptačí chřipky i velké množství dopravních nehod. Ale hlavně, jako každý měsíc, pomáhali jsme všude tam, kde nás bylo třeba. Rozhodně největší překvapení zažili na Šumpersku hasiči z HZS Olomouckého kraje, když byli přivoláni k požáru zahradního domku. Jeho obyvatel byl přinejmenším nečekaně velký s nečekaně velkými a ostrými zuby. 


 

POŽÁRY



Rychlým zásahem hasičů a zaměstnanců letiště bylo zabráněno mnohamilionovým škodám na historických letadlech

Ve čtvrtek, 11. 3. 2021, v 8:44 hodin byl pražským hasičům na operační středisko nahlášen požár hangáru na letišti na Točné. Na místo byli vysláni hasiči z 5 profesionálních a 7 dobrovolných jednotek, včetně chemické služby z Petřin.

Byl vyhlášen II. stupeň poplachu. První jednotka byla na místě za 10 minut. Zjistila, že se jedná o hangár o velikosti 200 metrů čtverečních, který byl zasažen plamenným hořením na jedné ze stěn a na střeše. Požárem byl zasažen také přilehlý dřevěný přístřešek. Před příjezdem jednotek hasičů objekt opustilo 7 osob a zaměstnanci byla vytažena 3 historická letadla, dalších 5 letadel pomohli evakuovat hasiči a tímto rychlým zásahem zaměstnanců na letišti a hasičů bylo zabráněno mnohamilionovým škodám. Na místo byla preventivně vyslána ZZS HMP a Policie ČR zajišťovala přístupové cesty pro zasahující hasiče.PHA_požár hangáru na letišti na Točné_hasiči chystají techniku k zásahu.jpg

Místo zásahu bylo rozděleno na 3 úseky a hašení probíhalo pomocí 5 vodních proudů, z čehož 2 po výškové technice. Během zásahu nebyl nikdo zraněn. V 9:45 hodin byl požár pod kontrolou a následovalo dohašování, rozebírání konstrukce a kontrola termokamerou. V odpoledních hodinách byly provedeny dohlídky na požářišti s negativním výsledkem.

Plameny byl tedy zasažen pouze hangár a přístřešek. Odhadovaná škoda je prozatím vyčíslena na 1 milion korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

https://www.hzscr.cz/clanek/rychlym-zasahem-hasicu-a-zamestnancu-letiste-bylo-zabraneno-mnohamilionovym-skodam-na-historickych-letadlech.aspx


Požár domu ve Světlé pod Ještědem Hořeních Pasekách

K požáru domu Ve Světlé pod Ještědem Hořeních Pasekách, ke kterému došlo ve čtvrtek, 18. března 2021, krátce před půl čtvrtou ráno. Na místo události byly povolány jednotky PO z druhého stupně požárního poplachu.

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_pohled na hasiče, kteří 1 proudem hasí hořící roubenku zespoda.jpgV době příjezdu prvních jednotek PO na místo události byly požárem zasaženy půdní prostory domu včetně střešní konstrukce. Osoby stačily objekt včas opustit. K likvidaci požáru bylo nasazeno pět vodních proudů, a to jak vnitřní, tak vnější zásahovou cestou. Zásah prováděli hasiči s využitím dýchací techniky. Z důvodu úzké příjezdové komunikace a její špatné sjízdnosti v souvislosti s námrazou bylo na místě události velmi komplikované ustavit výškovou techniku. Vzhledem k rozsahu události bylo pro doplňování vody zřízeno čerpací stanoviště na místním koupališti a ze stanice HZS LK Liberec povolán technický automobil pro doplňování a výměnu tlakových lahví dýchací techniky.

Požár byl lokalizován za cca dvě a půl hodiny od příjezdu první jednotky PO na místo události. Poté, co hasiči rozebrali střešní konstrukce, mohli začít s vyhledáváním skrytých ohnisek požáru pomocí termokamer a s jejich dohašováním. Současně evakuovali majetek z požárem zasažených a ohrožených prostor.

Po závěrečném průzkumu bylo místo události v 9:15 hodin předáno majiteli objektu s nařízeným dohledem do následujícího dne. Příčina vzniku požáru je v šetření. Předběžná výše škody na majetku byla vyšetřovatelem příčin vzniku požárů stanovena na 5.000.000 Kč a uchráněné hodnoty na 4.000.000 Kč. V souvislosti s touto událostí došlo ke drobnému zranění jednoho dobrovolného hasiče, který byl na místě ošetřen ZZS LK a poté pokračoval v zásahu.

Na místě zasahovaly jednotky stanice HZS LK Liberec, JSDHO Světlá pod Ještědem-Rozstání, Světlá pod Ještědem, Český Dub, Křižany,  Osečná, Liberec-Horní Hanychov, Hodkovice nad Mohelkou;

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-domu-ve-svetle-pod-jestedem-horenich-pasekach.aspx


Noční požár na vrakovišti zaměstnal patnáct jednotek

Požár v areálu autovrakoviště v katastru obce Sluštice na Říčansku v okrese Praha-východ byl středočeským hasičům nahlášen v úterý, 23. března 2021, deset minut po třetí hodině ranní. Další oznamovatelé vzápětí popisovali černý dým a výbuchy hořících pneumatik. 

První cisterna byla na místě za sedm minut od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu zjistil požár většího množství autovraků a dřevostavby. Ihned vyhlásil druhý stupeň poplachu a prostřednictvím operačního střediska požádal o vyslání kontejneru se speciálními hasivy – v tomto případě bylo využito pěnidlo pro tvorbu hasební pěny.

Hasiči v dýchací technice nasadili pět vodních proudů na snížení intenzity hoření, následně dvěma pěnotvornými prostředky vraky zapěnili. S přemísťováním vraků pomáhal hasičům majitel s manipulační technikou. Pro zajištění dostatečného množství tlakových lahví k dýchacím přístrojům byly povolány protiplynové automobily ze stanice Benešov a od kolegů z HZS hl. m. Prahy ze stanice Petřiny.

Územní řídící důstojník společně s místostarostou obce a vodoprávním úřadem ORP Říčany ověřili, že hasební voda nezpůsobí ekologickou zátěž v nedalekých rybnících. Operační středisko o události informovalo také Českou inspekci životního prostředí.

Krátce před pátou hodinou byl požár pod kontrolou a pokračovalo jeho dohašování. Po sedmé hodině byl snížen stupeň poplachu na základní úroveň, došlo k vystřídání směn a k redukci zasahujících hasičů a techniky. Po osmé hodině bylo místo zásahu předáno majiteli a do úterních 17 hodin byla dobrovolným hasičům obce Sibřina nařízena dohlídka.

Vyšetřovatel vyčíslil škodu na 28 autovracích a dřevěném objektu na 5 milionů korun, hasiči uchránili hodnoty ve výši 100 milionů korun. Na objasnění příčiny vzniku požáru spolupracuje vyšetřovatel HZS Středočeského kraje s Policií ČR.

U události zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Benešov, Český Brod, Nymburk, Říčany a HS-2 Petřiny (HZS hl. m. Prahy) a jednotky SDH obcí Babice, Doubek, Mukařov, Říčany, Sibřina, Škvorec, Úvaly a Žernovka. Pro případ vzniku souběžné mimořádné události zajistila zálohu stanice Český Brod dobrovolná jednotka Kostelec nad Černými Lesy, stanici Říčany zálohovala dobrovolná jednotka Mnichovice.

https://www.hzscr.cz/clanek/nocni-pozar-na-vrakovisti-zamestnal-patnact-jednotek.aspx


Požár na Hodonínsku způsobil vysokou škodu

V neděli, 21. března 2021, vyjely jednotky druhého stupně požárního poplachu k požáru rozsáhlého objektu do Moravského Písku na Hodonínsku. Při zásahu se zranili dva hasiči.

Hodinu po půlnoci přijali jihomoravští hasiči informaci o požáru administrativního objektu v areálu firmy v Moravském Písku. V době příjezdu první jednotky byla již požárem zasažena celá střecha objektu o přibližných rozměrech 10 x 40 metrů. Velitel zásahu nechal ihned vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči proti plamenům nasadili několik vodních proudů.

ZLK_požár na Hodonínsku_zásah se protáhl až do ranních hodin.jpg


Zásah od samého začátku komplikovala namrzající hasební voda a zřícená střešní konstrukce. Na místě se lehce zranili dva hasiči. K zajištění dostatku hasební vody nechal velitel povolat další cisterny a zřídil dvě čerpací stanoviště.

K požáru se tak postupně sjelo téměř 90 hasičů ze 14 jednotek a to včetně jednotek ze sousedního Zlínského kraje. K rozebírání zborcené střešní konstrukce dorazila speciální technika ze stanice Tišnov a ze ZÚ HZS ČR z Jihlavy. Předpokládáme, že zásah bude z důvodů vyhledávání skrytých ohnisek trvat do nedělních večerních hodin.

Vyšetřování příčiny vzniku tohoto požáru je v počátku. Škoda je předběžně odhadnuta na několik milionů korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-na-hodoninsku-zpusobil-vysokou-skodu.aspx




POŽÁRY V PŘÍRODNÍM PROSTŘEDÍ


Přibývají požáry v přírodě

Končí zima a tak jako každý rok se ve statistikách HZS Jihočeského kraje začínají více objevovat požáry v přírodě. Za čtvrtek, 25. března 2021, jsme zasahovali "zatím jen" u čtyř takových požárů, ale ve srovnání s předchozími dny a týdny se jedná o znatelný nárůst. 

12:41   Požár – Čtyři jednotky hasičů zasahovaly u Jetětic, kde byl krátce před 13. hodinou ohlášen požár lesa. Operační středisko na místo vyslalo profesionální jednotku ze stanice Milevsko a vyhlásilo poplach pro jednotky SDH obcí Jetětice, Bernartice A Podolí I. Jednalo se o požár mladých stromků, a to na ploše přibližně 100 x 50 metrů. Hasiči dostali požár pod kontrolu za necelou půlhodinu hašení. Úplná likvidace požáru byla velitelem zásahu nahlášena v 17:14 hodin. Požár způsobil škodu za 80 000,-, příčina vzniku požáru je v šetření.

13:14   Požár – Profesionální jednotka ze stanice Křemže likvidovala v Křemži v ulici Olešnice požár trávy. Hořící trávu na ploše přibližně 40 x 20 metrů hasiči uhasili jedním C proudem. K požáru se dostavila také jednotka SDH obce Křemže – Chmelná, která zajistila doplňování vody do cisterny profesionálních hasičů. Požár je beze škody.

13:17   Požár – Jindřichohradečtí profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali ve svém městě části obce Otín u požáru suché trávy. Požár zasáhnul plochu přibližně 10 x 10 metrů. Hasiči jej uhasili za necelou půlhodinu. Vzniklá škoda je nulová.

18:49    Požár – Na základě ohlášení městské policie dohašovali jindřichohradečtí profesionální hasiči v Jindřichově Hradci v Jáchymově ulici doutnající ohniště. Požár je beze škody.

https://www.hzscr.cz/clanek/pribyvaji-pozary-v-prirode.aspx


Pátek ve znamení požárů porostů

V pátek, 26. března 2021, zaznamenali hasiči HZS Jihomoravského kraje nárůst počtu požárů porostů. Škody nejsou vysoké, přesto upozorňujeme na možná rizika. 

JMK_požár travního porostu.jpg


Do 18. hodiny evidujeme v Jihomoravském kraji 10 požárů porostů. Po třech událostech bylo na Břeclavsku a v okrese Brno-venkov, dva případy se staly na Hodonínsku a jeden požár jsme likvidovali v Brně a na Znojemsku.

Celková škoda se zatím odhaduje na 10 tisíc korun. Zásahy hasičských jednotek uchránily majetek za nejméně 250 tisíc korun. Většina událostí se obešla beze škody a plameny zasáhly pouze menší plochy.

S přicházejícím jarním počasím lze očekávat tradiční nárůst počtu požárů porostů.

https://www.hzscr.cz/clanek/patek-ve-znameni-pozaru-porostu.aspx


Požár lesa za sebou zanechal škodu 200 tisíc korun, na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů

V pondělí, 29. března 2021, před druhou hodinou odpoledne vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Třebíči a Náměšti nad Oslavou společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů ze Studence a Pozďatína k ohlášenému požáru lesa u Studence v Kraji Vysočina. 

Provedeným průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že došlo k požáru lesa a travního porostu na ploše přibližně 250 x 50 metrů. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů. Požár se zasahujícím jednotkám podařilo uhasit před půl pátou odpoledne.

Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 200 tisíc korun. Při požáru ani samotném zásahu se nikdo nezranil. Požár vznikl vlivem nedbalosti při pálení klestí.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-lesa-za-sebou-zanechal-skodu-200-tisic-korun-na-miste-zasahovaly-ctyri-jednotky-hasicu.aspx


Požár louky v obci Vortová na Chrudimsku

V úterý, 30. března 2021, ve 13.41 hodin byl nahlášen na operační středisko HZS Pardubického kraje požár louky v obci Vortová na Chrudimsku. Požár se velmi rychle šířil k místní truhlárně. Díky rychlému zásahu měli hasiči v 13.54 hodin plameny pod kontrolou a v 14.20 byl oheň zcela zlikvidován.

Na místě zasahovala profesionální a dobrovolná jednotka z Hlinska a v rámci mezikrajské výpomoci byla vyslána také dobrovolná jednotka Herálec.  

Za příčinu vzniku požáru bylo vyšetřovatelkou uvedeno nedbalostní jednání, které bylo vyřešeno pokutou.  Škoda, kterou požár napáchal, byla předběžně stanovena na 20 tisíc korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-louky-v-obci-vortova-na-chrudimsku.aspx


Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár po pálení v lese

Čtyři jednotky hasičů byly zalarmovány ve středu, 31. března 2021, ve 14:55 hodin kvůli požáru v lesním porostu v katastru obce Stárkov v Královéhradeckém kraji. V místě bylo ohlášené pálení, které se ovšem vymklo kontrole a kvůli větru se požár rychle šířil.

Při příjezdu jednotek na místo události byla požárem zasažená plocha přibližně 15 x 50 metrů. V 16 hodin ohlásil velitel zásahu likvidaci události, místní jednotka následně ještě požářiště zkontrolovala. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Náchoda a JSDH Červený Kostelec, Stárkov a Jívka.

                         KHK_požár v lese_2 hasiči stoupají s hadicí po svahu podél hořících stromů a lesního podrostu.jpg


















https://www.hzscr.cz/clanek/ctyri-jednotky-hasicu-likvidovaly-pozar-po-paleni-v-lese.aspx




DOPRAVNÍ NEHODY



Polský kamion visel na Bruntálsku ze srázu jen díky svodidlům

Tři jednotky hasičů, včetně speciální techniky z Ostravy, se zapojily v pondělí, 8. března 2021 do vyprošťování polského kamionu Mercedes, který visel v lesní zatáčce ve Vrbně pod Pradědem v okrese Bruntál nad srázem a držela jej pouze svodidla. Mezi tahač a návěs se navíc vklínil statný smrk.

MSK_vyproštění havarovaného kamionu pomocí jeřábu.jpgIhned po příjezdu hasičů k nehodě byl ještě během pondělního dopoledne kamion stabilizován pomocí navijáku z vyprošťovací Tatry 815 z bruntálské stanice HZS Moravskoslezského kraje. Povolán byl vyprošťovací speciál Tatra 815-7 Omars a automobilový jeřáb Demag/Terex ze stanice Ostrava-Zábřeh. Mezitím hasiči pomocí automobilové plošiny AP 27 Tatra 815, která přijela z hasičské zbrojnice dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem, odstranili překážející smrk.

Samotné vyprošťování, do něhož se zapojily obě vyprošťovací tatry i jeřáb, trvalo necelou hodinu. Téměř stejně dlouhou dobu ale předtím zabralo hasičům vymyslet bezpečný způsob, jak havarovaný kamion v zatáčce ve svodidlech vyprostit bez dalšího poškození. K tomu se přidával mráz, namrzající déšť, kluzko a nedalo se domluvit s ukrajinským řidičem.

Po úspěšném vyproštění byl polský kamion, který vezl čtyři tuny sypkého materiálu, schopen nastartovat. Zda odjel sám, nebo mu muselo pomoci odtahové vozidlo, které mezitím přijelo z Polska, již hasiči neviděli. Odjeli na své základny – mj. zahřát se a usušit…

https://www.hzscr.cz/menu-informacni-servis-zpravodajstvi.aspx?q=Y3BpPTM%3d



Vozidlo sjelo ze srázu do potoka, hasiči řidičku vyprostili

Na silnici č. 16 u Zlaté Olešnice havaroval v pátek, 12. března 2021, v 6:28 hodin ráno osobní automobil. Vozidlo  vyjelo mimo komunikaci, sjelo hluboko pod sráz a skončilo převrácené v řečišti potoka.

Uvnitř auta zůstala zaklíněná řidička, která si naštěstí byla sama schopná zavolat o pomoc na tísňovou linku, vozidlo bylo totiž ze silnice jen těžko viditelné. Na místo spěchala profesionální jednotka požární ochrany ze stanice Trutnov a JSDH Žacléř. Hasiči zraněnou ženu z vozidla vyprostili a do péče si ji převzala zdravotnická záchranná služba. Následně byla transportována prudkým svahem na komunikaci, kde byl připravený vrtulník letecké záchranné služby.

Komunikace byla nejprve při provádění záchranných prací neprůjezdná, následně byl provoz obnoven kyvadlově a hasiči pomohli s jeho usměrněním. Po zadokumentování místa nehody ze strany policie provedly jednotky vytažení havarovaného auta pomocí jeřábu zpět na komunikaci. Následně pomohli hasiči s naložením vraku na odtah a kolem deváté hodiny se vraceli zpět na své základny.

https://www.hzscr.cz/clanek/vozidlo-sjelo-ze-srazu-do-potoka-hasici-ridicku-vyprostili.aspx



Série vážných hromadných nehod zaměstnala hasiče na Přerovsku

Vlivem nepříznivých klimatických podmínek jsme v úterý, 16. března 2021, odpoledne zasahovali u série hromadných dopravních nehod na několika místech v lokalitě Moravská brána v okrese Přerov. 

Nejvážnější z nich se stala na komunikaci D1 v katastru obce Milenov, kde havarovalo 9 automobilů a zranilo se při ní 8 osob. Tři zraněné si poté vyžádala nehoda na komunikaci I/48 ve směru na Nový Jičín na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje, při níž se střetly dvě dodávky. Zde jsme spolupracovali s jednotkami HZS MSK. Další nehody se obešly bez zranění osob.
                  OLK_série vážných dopravních nehod zaměstnala hasiče Přerovsku_pohled na komunikaci s havarovanými vozy_do textu.jpg

Na místech dopravních nehod jsme poskytovali zraněným neodkladnou předlékařskou péči a asistovali jsme záchranářům ZZS. V případě potřeby jsme transportovali zraněné k vrtulníkům LZS. Zabezpečili jsme místa dopravních nehod proti vzniku požáru, a pokud si to situace vyžádala, zajistili jsme sorbentem uniklé provozní kapaliny. Poskytovali jsme také součinnost při vyšetřování Policii ČR. Asistovali jsme odtahovým službám a spolupracovali jsme s jejich pracovníky při vyprošťování vozidel, které skončily mimo komunikace.

U nehod zasahovaly profesionální jednotky ze stanic Hranice, Lipník n./B. a jednotky SDH obcí Osek n./B. a Lipník n./B.

https://www.hzscr.cz/clanek/serie-vaznych-hromadnych-nehod-zamestnala-hasice-na-prerovsku.aspx



V ostravské části Krásné Pole se střetl autobus s elektromobilem, jeden člověk byl zraněn

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v neděli 28. března 2021 odpoledne u střetu osobního automobilu a autobusu v ostravské části Krásné Pole. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut před sedmnáctou hodinou. K zásahu byli vysláni profesionální hasiči ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě a spolu s nimi dobrovolná jednotka z obce Hrabyně.

MSK_střet autobusu s elektromobilem_hasiči museli u elektromobilu odpojit vysokonapěťové části .jpgV autobuse cestovali v době střetu tři lidé, žádný z nich nebyl zraněn. V péči zdravotníků však skončil řidič elektromobilu Peugeot Ion, který byl vyproštěn ještě před příjezdem hasičských jednotek.

Hasiči zabezpečili místo události a provedli na havarovaných vozech protipožární opatření - obzvláště u vozidel s elektrickým pohonem je důležité odpojení vysokonapěťových částí. S jejich nalezením a rovněž s vyznačením dalších rizik hasičům kromě vlastních zkušeností pomáhají specializované aplikace ve výjezdových tabletech.

Po vyšetření a zadokumentování nehody ze strany policistů uklidila jednotka z Poruby komunikaci a osobní automobil odtáhla lanovým navijákem své cisterny mimo komunikaci. Autobus byl schopen odjet z místa nehody po vlastní ose.

https://www.hzscr.cz/clanek/v-ostravske-casti-krasne-pole-se-stretl-autobus-s-elektromobilem-jeden-clovek-byl-zranen.aspx




TECHNICKÉ ZÁSAHY



Záchranná akce na ledu

Do Žamberku k Zámeckému rybníku vyjely ve čtvrtek, 4. března 2021, odpoledne tři jednotky požární ochrany z HZS Pardubického kraje včetně hasičů-potápěčů a ostatní složky integrovaného záchranného systému. Pod dětmi se uprostřed rybníka probořil led.

Dvě holčičky měly vidět, jak se pod třemi chlapci probořil led. Hasiči, kteří dorazili k události, použili k zajištění místa nafukovací člun a vrhli se do ledové vody hledat tři děti. Postupně pod ledovou krustou byly nalezeny všechny tři děti, které byly ihned předány posádkám zdravotnické záchranné služby. Záchranáři dětem po příjezdu poskytli potřebnou lékařskou pomoc.  

Na místě byly tři vrtulníky Letecké záchranné služby z Olomouce, Hradce Králové a Brna. Na místo byl povolán i psycholog HZS Pardubického kraje.

Teploty již řadu dní nejsou pod bodem mrazu ve dne ani v noci, a tak rozhodně nedoporučujeme volně se pohybovat po zamrzlé vodní hladině. Led by měl mít alespoň tloušťku 12 cm. Po ledové ploše je snad úplně nejhorší pohybovat se po skupinách, což vypadá, že byl zrovna dnešní případ dětí. Led se totiž lokálně může přetížit a náhle prasknout.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachranna-akce-na-ledu.aspx



Záchrana zavaleného muže ve Žďáru

Téměř dvě a půl hodiny trval extrémně náročný zásah v Kaplici, části obce Žďár, při němž hasiči z HZS Jihočeského kraje ve středu, 10. března 2021, ve večerních hodinách vyprošťovali zavaleného muže.

Informaci obdrželi hasiči na tísňovou linku v 18:52 hodin. Do Žďáru okamžitě vyjeli profesionální hasiči ze stanice Kaplice, svolány byly jednotky SDH obcí Kaplice-Hubenov a Velešín a byli vyslány jako posilové jednotky technické kontejnery, přímo určené pro tyto typy zásahu, ze stanic České Budějovice a Strakonice.

JČK_záchrana zavaleného muže_hasiči ve výkopu se zachráněnou osobou.jpgPo průzkumu na místě velitel kaplické jednotky podal první zprávu, a to, že muž je zavalený v přibližně pět metrů hlubokém výkopu, je v pozici „ve stoje“ a kouká mu jen temeno hlavy. Muž byl při vědomí a další lidé mu ještě před příjezdem hasičů a záchranářů vyhrabali prostor okolo nosu a úst pro dýchání. Hasiči okamžitě nasvítili místo zásahu, usadili žebříky a postupně začali odkopávat sypký jíl. Ukázalo se, že výkop je stabilní, těžká technika – stabilizační kontejner ze strakonické stanice nebyl nakonec potřeba. Vyprošťování a kopání probíhalo vysoce bezpečně v průměru přibližně 1,5 metru okolo zavaleného muže. Ten se po celou dobu držel na hraně mezi vědomím a bezvědomím, od lékařů dostával trvale kyslík.

V 19:43 hodin byl muž vyproštěn po hrudník, ve 21:19 se podařilo muže vyprostit úplně. Byl předán ZZS, která jej transportovala sanitkou k vrtulníku a poté do nemocnice.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-zavaleneho-muze-ve-zdaru.aspx



Velká pátrací akce po ztracené ženě

Hasiči byli v úterý, 2. března 2021, po 21. hodině večer zapojeni do velké pátrací akce. V okolí Těchonína se měla ztratit mladá žena. Na žádost Policie ČR jsme se vydali pátrat.

Ženu hledalo osm psovodů se svými psy vycvičenými na plošné vyhledávání. Vzhledem ke špatnému počasí, a především obrovské mlze, nemohl být nasazen vrtulník. A tak hasiči nasadili dron s termovizí, spojový automobil se speciálními programy pro hledání osob v terénu. Po ženě pátrali nejen policisté, ale také profesionální a dobrovolní hasiči a členové horské služby. Prohledáváno bylo území v okolí Těchonína.

Unavená, dezorientovaná žena byla nakonec nalezena ve středu, 3. března 2021, kolem 4:31 hodin na jedné z polních cest.  

https://www.hzscr.cz/clanek/velka-patraci-akce-po-ztracene-zene.aspx



Hasiči již druhý den pomáhají s likvidací ohnisek ptačí chřipky

Koncem března byl Hasičský záchranný sbor ČR požádán Krajskou veterinární správou o spolupráci při provádění záchranných a likvidačních prací v chovech kachen, které byly zasaženy virem ptačí chřipky. Nákaza byla bohužel prokázána hned v několika chovech, které provozuje jedna firma, a to v krajích Královéhradeckém, Středočeském a Pardubickém. Kromě hasičů byla do řešení mimořádné události zapojena i Policie ČR, veterinární správa a zaměstnanci firmy. 

KHK_likvidace ptačí chřipky v Dobřenicích_hasiči si nasazují ochranné obleky.jpgPráce na likvidaci nakažené drůbeže byly zahájeny v hospodářství v Dobřenicích v Královéhradeckém kraji v pondělí, 22. 3. 2021, v 7:00 hodin ráno. Nejprve bylo nutné zajistit prostory pro dekontaminaci osob a techniky, ustavení kontejnerů a přípravu zázemí pro zasahující. Poté byli hasiči proškoleni krajskými veterináři, jak se zvířaty zacházet.

V průběhu dne pracovalo na místě události asi sedm desítek hasičů z HZS Královéhradeckého kraje (stanice Hradec Králové, Hradec Králové – Pražská, Náchod), ze Záchranného útvaru HZS ČR (Hlučín a Jihlava) a povolány byly i dobrovolné jednotky z Kosic, Nového Města nad Cidlinou, Chudeřic a Hradce Králové – Plačice. Kromě technické pomoci při vynášení drůbeže z hal zajišťovali hasiči i dekontaminaci osob a techniky pomocí speciálních souprav, neboť se jednalo o zásah při výskytu nebezpečné nákazy. Jak uvedl řídící důstojník Záchranného útvaru HZS ČR, plk. Lukáš Krnec, hasiči zároveň prováděli průběžnou dezinfekci prostor po vyprázdnění hal, k čemuž využili speciální technické prostředky, například tzv. fumigátor. Zásah v Dobřenicích byl ukončen po dlouhých 16 hodinách.

V úterý, 23. března 2021, pokračovaly práce v Novém Bydžově – Zábědově, a v dalších dnech v Chudonicích, na farmě Vinice ve Středočeském kraji a v chovu kachen ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji.

Zásah v Pardubickém kraji, 24. 3. 2021
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zlikviduji-kachny-nakazene-ptaci-chripkou.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/2021-brezen-hasici-zlikvidovali-3-300-kachen-v-chovu-ve-vapne.aspx

Zásah ve Středočeském kraji, 25. 3. 2021
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zasahovali-na-nymbursku-u-chovu-s-vyskytem-ptaci-chripky.aspx

Další ohniska nákazy se objevila v Královéhradeckém kraji v obcích Luková a Kosičky. K jejich likvidaci byli hasiči nasazeni ve dnech 31. března a 1. dubna.
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-budou-nasazeni-v-dalsich-ohniscich-ptaci-chripky.aspx



Pražští profesionální hasiči rozváží vakcíny praktickým lékařům

Ve čtvrtek 25. března 2021 začal Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy s distribucí vakcín AstraZeneca do ordinací praktických lékařů. Distribuce probíhá na žádost magistrátu hl. m. Prahy v kooperaci s pražským koordinátorem očkování. 

Na rozvoz vakcín mohou být vyčleněny až tři týmy po dvou hasičích. Vozidla jsou vybavena GPS sledováním trasy a lednicí se zařízením na záznam teploty. Během dneška a zítřka rozvezeme vakcíny k 40 praktickým lékařům. Na základě dalších požadavků budeme v rozvozu pokračovat. 

Pražští hasiči, mimo svou běžnou zásahovou činnost, plní aktuálně několik mimořádných úkolů. Nasazeny jsou mobilní odběrové týmy, které vyjíždějí prakticky každý den. Příslušníci ochrany obyvatel a krizového řízení zajišťují distribuci ochranných pomůcek. Dezinfikujeme objekty. Pravidelně provádíme dezinfekci vozidel a osob IZS. Transportujeme týmy Českého červeného kříže na výpomoc nemocnicím. Rozvoz vakcín je tak dalším mimořádným úkolem v době nouzového stavu. 

https://www.hzscr.cz/clanek/prazsti-profesionalni-hasici-rozvazi-vakciny-praktickym-lekarum.aspx



U letecké nehody vrtulníku na Kladensku zasahovaly základní složky IZS

Pád malého civilního vrtulníku na Letišti Kladno v katastru obce Velká Dobrá byl středočeským hasičům ohlášen zdravotnickou záchrannou službou ve čtvrtek 25. března jedenáct minut před jedenáctou hodinou. 

Operační středisko vyhlásilo poplach na stanici Kladno. K nehodě vzápětí spolu se zdravotnickou záchrannou službou a Policií ČR spěchali hasiči s rychlým zásahovým automobilem a prvovýjezdovou cisternou, zároveň vyjel velitel čety a také územní řídící důstojník.

Velitel zásahu po příjezdu upřesnil, že jde o malý civilní vrtulník Gumbal Cabri G2. Zřítil se na zem přibližně z 10 až 15 metrů. Při příjezdu hasičů byl pilot bez zranění a spolucestující ležela zraněná mimo kabinu.
             SČK_hasiči pomáhali při záchraně osob u nehody vrtulníku_do textu.jpg

Hasiči spolupracovali se záchrannou službou u ošetření zraněné ženy a pomohli s jejím přenesením na palubu vrtulníku letecké záchranné služby, který pacientku následně transportoval do jedné z pražských nemocnic. Současně provedli protipožární opatření a vytyčili prostor okolo místa nehody pro Policii ČR a vyšetřování specialistů z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Po necelé hodině bylo místo zásahu předáno Policii ČR a jednotka se vrátila na stanici.

https://www.hzscr.cz/clanek/u-letecke-nehody-vrtulniku-na-kladensku-zasahovaly-zakladni-slozky-izs.aspx



Odtržené kamení ze skály odklízeli hasiči mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem

Na silnici č. 295 v části Hořejší Vrchlabí zasahovali v pondělí, 29. března 2021 v 17:22 hodin profesionální hasiči ze stanice Vrchlabí a JSDH Špindlerův Mlýn.

V místě došlo k uvolnění kamenní ze skály nad silnicí a pádu do vozovky, jeden jízdní pruh musel být uzavřen. Jednotky zajišťovaly odklizení kamení z komunikace. Protože hrozilo další uvolnění části skály, strhávali zbytky úlomků hasiči pomocí vodního proudu. Silničáři následně zajistili osazení komunikace dopravním značením pro snížení rychlosti.

https://www.hzscr.cz/clanek/odtrzene-kameni-ze-skaly-odklizeli-hasici-mezi-vrchlabim-a-spindlerovym-mlynem.aspx




… A NAKONEC JEŠTĚ NĚJAKÉ ZVÍŘECÍ PŘÍBĚHY ….



Při požáru v Klopině hasiči objevili krokodýla nilského

Krokodýla nilského nalezli v pátek, 12. března 2021, nad ránem hasiči při požáru zahradního domku v Klopině na Šumpersku. 

Událost byla nahlášena na naše krajské informační a operační středisko těsně před čtvrtou hodinou ranní. K požáru vyjely 4 jednotky. Po příjezdu bylo zjištěno, že hoří střecha zahradního domku v celém rozsahu. Při průzkumu během hasebních prací v okolí budovy a zjišťování podrobností majitel sdělil veliteli zásahu, že se v hořící budově nachází krokodýl nilský.

OLK_krokodýl nilský při požáru zahradního domku_do textu.jpg


Jednalo se o živý třímetrový exemplář, který se volně pohyboval v přízemí objektu o velikosti zhruba 5x4 metry. S ohledem na bezpečnost zasahujících hasičů jsme přerušili hasební práce. Jelikož byl objekt silně zakouřený a nebyl znám stav a ani poloha zvířete, museli jsme zahradní domek nejprve odvětrat. K lokalizaci plaza jsme využili termokameru a část přízemí jsme vyklidili, aby se k němu dostali odborníci přivolaní k jeho odchytu.

Krokodýl byl za pomocí lan odborně odchycen a přemístěn do garáže domu. Díky tomu, že jsme požár lokalizovali ještě před nalezením zvířete, mohly na místě 4 jednotky po jeho odchytu dokončit hasební práce. Hasiči rozebrali střešní konstrukci a pomocí termokamery odhalili skrytá ohniska. Příčinou požáru byla nedbalost a předběžná škoda byla odhadnuta na 90 tisíc korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-v-klopine-hasici-objevili-krokodyla-nilskeho.aspx



Porubští hasiči opět zachraňovali krásného ptáka – tentokrát zesláblé káně

Po tuhé zimě zesláblé a možná i nějakou neobvyklou událostí otřesené káně lesní si přiletělo ve středu, 17. března 2021, brzy ráno pro pomoc do areálu hasičské stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě, která je součástí zdejšího integrovaného výjezdového centra. Možná se již doslechlo, že před nedávnem jeden velmi pozorný profesionální hasič z této stanice zachránil na ztemnělé silnici na Novojičínsku před jistou smrtí nádherný, ale na křídle zraněný soví exemplář.

MSK_hasič zachraňující zesláblé káně lesní.jpgDravce na hřišti si všiml ve středu krátce po šesté hodině ranní hasič, který se chystal na předání směny svým kolegům. Kolegové dali káněti několik hodin klidu, aby se „zmátořilo“ a odletělo, ale ani to nepomohlo. Posedávalo téměř bezvládně na umělém povrchu hřiště, obehnaného čtyři metry vysokým pletivovým plotem. Hasiči proto nechali otevřené vstupní dveře na hřiště, aby se mohlo káně dostat do volného prostranství, neboť bylo schopné vyletět maximálně dva metry vysoko a jen se zachytit za pletivo.

Ani po poledni se situace nezměnila. Káně se stále pohybovalo po areálu stanice a bylo vidět, že není schopné dlouhého letu. Velitel stanice proto zavolal do Záchranné stanice (pro volně žijící živočichy) v Bartošovicích, kde mu potvrdili, že nejde o nějakou obvyklou jarní dravčí proceduru, ale skutečně o vysílení. A hned pro něj do Ostravy vyjeli.

Hasiči si na pomoc zavolali kolegy ze stanice HZS MSK Ostrava-Přívoz, kteří přijeli se speciálním automobilem na odchyt zvěře. Vyplašený dravec, při snaze hasičů se k němu přiblížit, sebral své poslední nastřádané síly a přeletěl přes vysoký plot hasičského areálu do nedalekého lesíka – Přírodní památky Turkov.

Tam jej hasiči – v lesním zabahněném a místy vodou zatopeném terénu – asi po dvaceti minutách opatrně chytili do sítě a předali do péče odborníků ze Záchranné stanice v Bartošovicích (okres Nový Jičín). „Při odchytu bylo vidět, že zvíře by nebylo schopné přežít v přírodě, proto byl jeho odlov správnou volbou. Jsme rádi, že jsme mu mohli pomoci, a i když se káně snažilo před námi i v lesíku uletět a schovat, nechtěli jsme boj o jeho záchranu a další kvalitní život vzdát,“ poznamenal jeden ze zasahujících hasičů.

https://www.hzscr.cz/clanek/porubsti-hasici-opet-zachranovali-krasneho-ptaka-tentokrat-zeslable-kane.aspx



Záchrana pejska z hloubky, sklouzl do 10 metrů hlubokého mezipatra, Výkleky - Přerovsko

Náročný, ale bezpochyby zajímavý zásah mají za sebou profesionální jednotky z Lipníka nad Bečvou a Přerova, včetně jejich specializované lezecké skupiny. V neděli, 28. března 2021, volal na linku 112 oznamovatel, který líčil nelehkou situaci, do které se dostal. 

OLK_záchrana pejska_hasič lezec se spouští po svahu k uvízlému zvířeti.jpg



Při procházce v lomu v obci Výkleky sklouzl jeho pes do nepřístupného mezipatra. Naštěstí se nezranil. Hasiči se po vytvoření bezpečné přístupové cesty, která byla jištěná kotevním bodem, slanili do místa, kde zůstalo zvíře uvězněno. Pejska pak transportoval lezec na pevné a tedy bezpečné prostranství u hladiny a předal jej jednotce z Lipníku. Nedělní procházka tedy nakonec měla šťastný konec. Odměnou pro hasiče byl, mimo slov díků, zajisté úsměv a radost majitele pejska a evidentně nejen jeho.


 

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-pejska-z-hloubky-sklouzl-do-10-metru-hlubokeho-mezipatra-vykleky-prerovsko.aspx



 

Mgr. Michaela Farníková
pracoviště komunikace MV-GŘ HZS ČR




Foto zdroj:
HZS Hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Kraje Vysočina
HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského krajeOdd. dokumentace MV-GŘ HZS ČR
SDH Velešín

Odkazy do noveho okna

ZLK_požár na Hodonínsku_zásah se protáhl až do ranních hodin

ZLK_požár na Hodonínsku_zásah se protáhl... 

Detailní náhled

ZLK_požár na Hodonínsku_pohled na zasahující hasiče a hořící objekt v noci

ZLK_požár na Hodonínsku_pohled na zasahu... 

Detailní náhled

SČK_požár na vrakovišti

SČK_požár na vrakovišti 

Detailní náhled

SČK_hasiči pomáhali při záchraně osob u nehody vrtulníku

SČK_hasiči pomáhali při záchraně osob u ... 

Detailní náhled

PHA_požár hangáru na letišti na Točné_hasiči zasahájí z plošiny i na zemi v sutinách

PHA_požár hangáru na letišti na Točné_ha... 

Detailní náhled

PHA_požár hangáru na letišti na Točné_hasiči chystají techniku k zásahu

PHA_požár hangáru na letišti na Točné_ha... 

Detailní náhled

PAK_záchrana dětí, které se propadly pod led

PAK_záchrana dětí, které se propadly pod... 

Detailní náhled

PAK_požár louky v obci Vortová_pohled na hořící travní porost u staveb

PAK_požár louky v obci Vortová_pohled na... 

Detailní náhled

PAK_požár louky v obci Vortová_hasiči při hašení louky

PAK_požár louky v obci Vortová_hasiči př... 

Detailní náhled

PAK_pohled na hasiče zachraňují muže, který uvízl mezi mostní konstrukcí a unimobuňkou

PAK_pohled na hasiče zachraňují muže, kt... 

Detailní náhled

OLK_série vážných dopravních nehod zaměstnala hasiče Přerovsku_pohled na komunikaci s havarovanými vozy

OLK_série vážných dopravních nehod zaměs... 

Detailní náhled

OLK_série vážných dopravních nehod zaměstnala hasiče Přerovsku_pohled na komunikaci s havarovanými vozy a zasahujícími hasiči

OLK_série vážných dopravních nehod zaměs... 

Detailní náhled

OLK_krokodýl nilský při požáru zahradního domku

OLK_krokodýl nilský při požáru zahradníh... 

Detailní náhled

MSK_vyproštění havarovaného kamionu pomocí jeřábu

MSK_vyproštění havarovaného kamionu pomo... 

Detailní náhled

MSK_střet autobusu s elektromobilem_hasiči museli u elektromobilu odpojit vysokonapěťové části

MSK_střet autobusu s elektromobilem_hasi... 

Detailní náhled

MSK_střet autobusu s elektromobilem_3 hasiči provádějí protipožární opatření na havarovaném voze

MSK_střet autobusu s elektromobilem_3 ha... 

Detailní náhled

MSK_hasič zachraňující zesláblé káně lesní

MSK_hasič zachraňující zesláblé káně les... 

Detailní náhled

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_pohled na zasahujícího hasiče sledujícího plošinu

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_po... 

Detailní náhled

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_pohled na hasiče, kteří 1 proudem hasí hořící roubenku zespoda

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_po... 

Detailní náhled

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_pohled na hasiče hasícího střechu

LIK_požár domu ve Světlé pod Ještědem_po... 

Detailní náhled

KVY_Požár lesa u Studence_pohled na ohořelý porost a prod vody, kterým ho jednotky hasí

KVY_Požár lesa u Studence_pohled na ohoř... 

Detailní náhled

KHK_vozidlo sjelo ze srázu do potoka_hasiči tahají vůz zpět na vozovku_pohled na jeřáb

KHK_vozidlo sjelo ze srázu do potoka_has... 

Detailní náhled

KHK_vozidlo sjelo ze srázu do potoka_hasiči tahají vůz zpět na vozovku

KHK_vozidlo sjelo ze srázu do potoka_has... 

Detailní náhled

KHK_požár v lese_2 hasiči stoupají s hadicí po svahu podél hořících stromů a lesního podrostu

KHK_požár v lese_2 hasiči stoupají s had... 

Detailní náhled

KHK_hasiči proudem vody strhávají uvolněné kameny ve svahu, který se sesunul

KHK_hasiči proudem vody strhávají uvolně... 

Detailní náhled

KHK_hasič držící hada

KHK_hasič držící hada 

Detailní náhled

KHK_dopravní nehoda u Předměřic_pohled na havarované vozy a vozy ZZS a hasičů

KHK_dopravní nehoda u Předměřic_pohled n... 

Detailní náhled

JMK_požár travního porostu

JMK_požár travního porostu 

Detailní náhled

JČK_záchrana zavaleného muže_pohled na výkop a hasiče se záchranáři i na zasahující techniku

JČK_záchrana zavaleného muže_pohled na v... 

Detailní náhled

JČK_záchrana zavaleného muže_hasiči ve výkopu se zachráněnou osobou

JČK_záchrana zavaleného muže_hasiči ve v... 

Detailní náhled

KHK_likvidace ptačí chřipky v Dobřenicích_hasiči si nasazují ochranné obleky

KHK_likvidace ptačí chřipky v Dobřenicíc... 

Detailní náhled

KHK_likvidace ptačí chřipky v Kosičkách_2 hasiči nesou konterner

KHK_likvidace ptačí chřipky v Kosičkách_... 

Detailní náhled

KHK_likvidace ptačí chřipky v Kosičkách_hasiči v ochranných oděvech

KHK_likvidace ptačí chřipky v Kosičkách_... 

Detailní náhled

OLK_záchrana pejska_hasič lezec se spouští po svahu k uvízlému zvířeti

OLK_záchrana pejska_hasič lezec se spouš... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem