HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Předávání medailí Hasičského záchranného sboru ČR

V úterý 3. listopadu 2015 budou v Praze v Trojském zámku předány medaile Hasičského záchranného sboru České republiky. Oceněni budou také příslušníci a občané z Olomouckého kraje, a to jak medailemi, tak také plaketami. Tato ocenění se udělují u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu.  

Medaili Za statečnost obdrží:

por. Bc. Irena Piteráková - příslušnice HZS Olomouckého kraje

Por. Bc. Irena Piteráková pracuje jako operační důstojník na Krajském operačním a informačním středisku Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Irena Piteráková cestovala v červenci letošního roku do služby na začátek své noční směny. Na devátém kilometru silnice R 48 uviděla za horizontem rychle stoupající černý oblak dýmu. Jako jeden z prvních řidičů přijela na místo dopravní nehody, při které jedno z havarovaných vozidel začalo hořet. Ve vozidle napříč vnitřního prostoru bezvládně ležela žena. Irena Piteráková spolu s dalšími dvěma řidiči, ženu, která byla popálená asi na 50% těla, z hořícího vozidla vyprostila a přenesla do bezpečné vzdálenosti. Svým rychlým, rozhodným a odvážným jednáním přispěla k záchraně ženina života.

Plaketu generálního ředitele HZS ČR obdrží

nstržm. Roman Loutocký - příslušník HZS Olomouckého kraje

Nstržm. Roman Loutocký pracuje jako hasič - strojník na požární stanici ve Šternberku. Dne 15. května 2015 projížděl odpoledne obcí Pňovice, kde jej zastavila žena s žádostí o pomoc. Při dopravní nehodě se zranila žena, které pan Loutocký neváhal poskytnout první pomoc. Po základním zhodnocení rozsahu zranění zajistil ženě zprůchodnění dýchacích cest a obnovu dýchání, o jejím stavu neprodleně informoval zdravotnickou záchrannou službu a poskytoval jí nezbytnou pomoc až do příletu letecké záchranné služby. Díky jeho rychlé reakci byl zachráněn lidský život.

Medaili Za věrnost I. stpně obdrží (medaile se uděluje za 30 a více let vzorné práce u HZS ČR)

pprap. Miloslav Maidl - příslušník HZS Olomouckého kraje

Pprap. Miloslav Maidl pracuje u hasičského záchranného sboru od roku 1983. Od nástupu až do dnešního dne zastává funkci hasič - strojník. V současné době pracuje na požární stanici v Olomouci. Za tuto dobu získal obrovské množství zkušeností, které dnes předává služebně maldším kolegům. V průběhu minulých let se podílel na likvidaci velkých mimořádných událostí, zejména pak povodní. V posledních letech se jaho zkušenosti zúročily při obsluze velkokapacitního čerpadl při rozsáhlých povodních po celé České republice i v zahraničí. Dlouhou dobu byl také člem sportovního družstva v požárním sportu.

Medaile Za zásluhy o bezpečnost obdrží

Ing. Zdeněk Potužák - starosta města Litovle

Ing. Zdeněk Potužák je starostou města Litovel. Jako starosta města se aktivně podílí na zvyšování úrovně připravenosti města a správního obvodu obce s rozšířenou působností na mimořádné události. Ing. Potužák se významnou měrou zasloužil o zajištění spolupráce města Litovle s HZS Olomouckého kraje. Díky jeho podpoře se podařilo realizovat během několika let kompletní rekonstrukci požární stanice v Litovli. Město Litovel přispívá i na vybavení jednotky HZS Olomouckého kraje. V minulých letech byla z příspěvku města pořízena termokamera, přívěs pro likvidaci ropných látek a kompresor pro plnění tlakových lahví.

Ing. Stanislav Orság - starosta města Šternberka

Ing. Stanislav Orság se jako starosta města Šternberka aktivně podílí na zajištění bezpečnosti a připravenosti města na mimořádné události. Díky podpoře Ing. Orsága se podařila nastavit příkladná spolupráce mezi městem Šternberk a HZS Olomouckého kraje. Požární stanice Šternberk byla během posledních let rekonstruována z prostředků města. Město Šternberk pravidelně přispívá i na pořízení vybavení pro jednotku HZS Olomouckého kraje. V minulých letech byla pořízena z rozpočtu města termokamera, osvětlovací balon a v roce 2015 kompresor pro plnění tlakových lahví.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem