HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry adventních věnců

V průběhu celého roku vyjíždí hasiči k požárům od zapálených svíček. Tyto výjezdy však narůstají zejména v období Dušiček a před Vánoci v adventním čase.  

V neděli 30. listopadu 2014 jsme zapálili už první svíčku na adventním věnci. Než zapálíme další, měli bychom si uvědomit všechna rizika, která jsou s používáním otevřeného ohně doma spojená. Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří.

Jen loni v prosinci evidují hasiči v Olomouckém kraji 80 požárů, z toho 26 požárů v domácnostech a obytných domech.

Letošní první adventní neděli hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli ke 4 požárům, z nichž naštěstí žádný neměl souvislost s adventním obdobím.

Příčina požárů od svíčky je velmi prostá. Svíčku umístíme kamkoli nás napadne, nemyslíme na žádnou nehořlavou podložku, a po zapálení na ni zapomeneme. Svíčka pak při dohořívání zapálí ubrus, televizi, nábytek, adventní věnec apod.

V letošním roce hasiči v Olomouckém kraji zatím evidují 13 požárů od otevřeného ohně, nejčastěji svíčky zapálily tuje na hřbitovech v Olomouci, Šternberku a Uničově.

Abyste prožili letošní vánoční svátky idylicky a bez zbytečných požárů, dodržujte zejména tato pravidla:

Pečlivě volte místo, na které svíčku ukládáte
Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce, která brání přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem, dřevěnou poličkou apod.). V této souvislosti stojí za upozornění, že adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám věnec vzplane, je velké.

Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od hořlavých předmětů
Svíčku postavte vždy v dostatečné vzdálenosti od hořlavých předmětů. Svíčky nenechávejte u sedaček, záclon, závěsů apod. V tomto případě je také nebezpečný průvan.

Svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru
Hořící svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru. Totéž platí také pro aromalampy, u kterých může dojít k vyvření hořlaviny na podložku. I krátká nepozornost může mít za následek požár.

Svíčku vždy důkladně uhaste
Před odchodem z bytu nebo před tím, než jdete spát, zapálenou svíčku vždy důkladně uhaste. 

Pozor na děti a zvířata
Děti a domácí mazlíčci by nikdy neměli zůstat sami v místnosti se zapálenou svíčkou. Při hře mohou hořící svíčku převrhnout. Stačí chvilka nepozornosti a může dojít k popálení nebo vzniku požáru.

Pořiďte si hlásič požáru
Malá plastová krabička je jednoduchým zařízením, které svou akustickou sirénou dokáže včas upozornit na vznikající požár.

Pozor při výběru adventního věnce a svíček
Velkou pozornost věnujte tomu, jaký adventní věnec kupujete. Věnec by neměl být vyroben z vysoce hořlavých materiálů – např. pilin nebo hoblin. Je třeba si však uvědomit, že po nějaké době, kdy máte věnec doma, je již zcela vyschlý a tím pádem i snadno vznětlivý. Na trhu existují speciální adventní svíčky, které jsou ošetřené voskovou vrstvou, která tak snadno neprohoří.

Co dělat v případě požáru?

Pokud přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k požáru, je třeba zachovat chladnou hlavu. Malý požár se můžete pokusit zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou (pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny). V žádném případě nepřeceňujte své síly. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit za každou cenu sami. Pokus zjistíte, že požár sami nemůžete uhasit, zavolejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem