Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cíle projektu Národní základna humanitární pomoci

Národní základna humanitární pomoci bude využívána za účelem poskytování a přijímání humanitární pomoci, za které je MV-GŘ HZS ČR odpovědné dle zákona o integrovaném záchranném systému. Při přijímání humanitární pomoci ze zahraničí bude postupovat MV-GŘ HZS ČR zejména v součinnosti se Správou státních hmotných rezerv, která je oprávněna hospodařit se zahraniční humanitární pomocí, u níž tak určí Ministerstvo vnitra.
 
V krizových stavech bude napojena na kapacity Státní správy hmotných rezerv, Ministerstva zdravotnictví aj. a bude připravena k plnému zapojení do logistických kapacit pro poskytování humanitární pomoci dle společného koordinovaného postupu v rámci Evropské unie.
 
Základna umožní zdokonalení veřejných služeb v oblasti odstraňování následků krizových událostí zkrácením doby reakce, zvýšením efektivnosti a zlepšenou koordinací příjmu, zrychlením manipulace a distribuce humanitární pomoci.
 
Cíle projektu:
Bezprostředním cílem projektu je vytvoření min. 2500 m2 nových kapacit pro efektivní zajištění poskytování humanitární pomoci a pořízení odpovídající techniky pro manipulaci, přepravu a distribuci humanitární pomoci z/do základny nebo na jakékoliv místo určení.
 
Z dlouhodobého hlediska projekt přispěje ke zdokonalení systému logistiky v případě mimořádných událostí (efektivnější a rychlejší přijímání a vysílání humanitární pomoci povede ke zkrácení doby reakce na mimořádné události) a vytvoří potřebnou infrastrukturu pro příjem a poskytování humanitární pomoci, která bude garantem urychlení a zdokonalení poskytovaných veřejných služeb v této oblasti v ČR.
 
Zrychlením dodávek humanitární pomoci do zahraničí dojde ke zlepšení vnímání ČR jako země poskytující včasnou pomoc, čímž může dojít k růstu její prestiže.
 
Soustředěním materiálu do jednoho skladového prostoru dojde v neposlední řadě k časovým, personálním i finančním úsporám oproti provozu dosud rozdělených, místně a kapacitně nevyhovujících pracovišť a skladů, přičemž nezbytností je základnu vybavit odpovídající technikou pro dálkovou kontejnerovou dopravu.

vytisknout  e-mailem