HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry si dovolenou nevybírají

(Ivana Svitáková) - Prázdniny, dovolená, letní čas lákající na zvýšený pobyt v přírodě. Hasiči z odboru požární prevence Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Vám přejí pohodovou dovolenou a také Vám připravili několik rad, jak si dovolenou prožít bez pomoci hasičů.  

V roce 2013 během července a srpna vzniklo celkem 390 požárů. To znamená přibližně 49 požárů každý prázdninový týden, a sice 6,3 požárů denně, dalo by se říci, že tedy každou čtvrtou hodinu na území Prahy během prázdninových měsíců, hořelo.
 
Nebezpečný oheň v leseNebezpečný oheň v lese
Připomínáme několik rad, jak si užít bezpečné posezení u ohýnku. Letní čas je také dobou rekonstrukcí a zvelebování bytů, chat i chalup a tak několik informací týkající se hořlavých kapalin, jak a kde skladovat nebezpečné látky. Opakování je matka moudrosti a tak vám připomeneme, jak zavolat pomoc záchranářů.
 
Rozdělávání ohně v přírodě
 
Platí zákaz rozdělávání ohně v lese a blíž, jak 50 m od lesa! Stejně tak se vyvarujte, hlavně při větru, rozdělávání ohně v blízkosti zralého obilí, stohu slámy nebo sena.
 
Jak zabránit vzniku požáru:
  • oheň rozdělávejte na bezpečném místě v přírodě nebo na zahradě
  • ohraničit ohniště
  • nezapalujte hořlavou kapalinou
  • zajistěte stálý dozor dospělé osoby
  • nevhazujte do ohně to, co tam nepatří
  • v případě silného větru nerozdělávejte oheň, může dojít k odvátí jisker nebo žhavé větvičky do vzdálenějších míst, kde může vzniknout požár
  • připravte si pro každý případ nádoby s vodou, pískem nebo zeminou
  • po uhašení se přesvědčte, že se oheň znovu nerozhoří.
Pokud způsobíte požár, dopustíte se přestupku, za který Vám může být uložena pokuta až 20 000 Kč (zákon č. 133/1985, Sb., zákon o požární ochraně).
 
 
Nebezpečí hořlavých kapalin
 
Požár bytu. Foto: archiv HZS hl. m. PrahyPožár bytu. Foto: archiv HZS hl. m. Prahy
Vysoce hořlavé kapaliny I. třídy nebezpečnosti (například benzín, aceton nebo metanol) mají teplotu vzplanutí do 21° Celsia.
To znamená, že již při této relativně nízké teplotě se z kapaliny uvolní tolik par, že se vytvoří zapalitelná směs se vzduchem. Pak pouze „stačí“ si zapálit v blízkosti cigaretu nebo jinak manipulovat s otevřeným ohněm a „může“ začít hořet. Právě při vysokých letních teplotách se kapaliny odpařují více a tím roste i riziko vznícení nebo výbuchu par hořlavých kapalin.
 
Dbejte opatrnosti při manipulaci s hořlavými kapalinami, jako jsou nafta, benzín, petrolej, aceton, toluen, líh, ale také různé barvy, laky, ředidla, oleje a lepidla.
 
Tyto hořlavé kapaliny nevystavujte slunci a vůbec vysokým teplotám. V blízkosti hořlavých kapalin nepoužívejte otevřený oheň!
 
Dbejte pokynů na obalech hořlavých látek nebo přiložených informací!
Při skladování hořlavých či nebezpečných látek dodržujte tato pravidla:
  • Pevná paliva ukládejte odděleně od jiných druhů paliv, hořlavých anebo hoření podporujících látek.
  • Hořlavé kapaliny skladujte v souladu s návodem výrobce, v uzavřených nádobách  na bezpečných místech z dosahu dětí, rozhodně ne v blízkosti zdroje otevřeného ohně (svařování, topidla) ani na slunci. Hořlavé kapaliny neukládejte ve společných a ve sklepních prostorách bytových domů nebo ubytovacích zařízení.
  • Hořlavé kapaliny, hořlavé a hoření podporující plyny se skladují pouze v prostorách, které jsou k tomuto účelu určeny.
  • Je zakázáno ukládat hořlavé kapaliny ve společných a ve sklepních prostorách bytových domů nebo ubytovacích zařízení. Ukládat lze jen maximálně 40 litrů hořlavé kapaliny potřebné k vytápění těchto objektů, a to v nerozbitných přenosných obalech pro jeden tepelný spotřebič.
  • V jednotlivých a řadových garážích lze ukládat nejvýše 40 litrů pohonných hmot pro osobní automobily a 80 litrů pohonných hmot pro nákladní automobily v nerozbitných přenosných obalech a nejvýše 20 litrů olejů na jedno stání. V hromadných garážích se pohonné hmoty ani oleje neukládají, s výjimkou provozních náplní a záložního paliva, které jsou součástí vozidel. Garáž je třeba vybavit hasicím přístrojem.
  • Při vysokých teplotách roste riziko i v zacházení s hořlavými plyny (např. přenosný propanbutanový vařič). Ty by neměly být vystaveny vysokým teplotám a nadměrným tlakům. Nádoby s hořlavými nebo hoření podporujícími plyny (např. s LPG, lahve, sudy, kontejnery, nádrže) umísťujte na snadno přístupných a dostatečně větraných a proti nežádoucím vlivům chráněných místech. Tyto nádoby nelze nikdy ukládat v prostorách pod úrovní okolního terénu, ve světlících, v garážích, kotelnách, místnostech určených ke spaní, ve společných prostorách bytových domů a ubytovacích zařízeních.
 
Cestování je spojené i s nepříjemnými událostmi
 
I Vám se může stát nepříjemná událost při letním cestování nebo můžete být svědkem například požáru. Vždy můžeme pomoci aspoň tím, že zavoláme pomoc záchranářů.
 
V případě požáru můžete volat tísňovou linku 150, ale také na tísňovou linku 112 (jednotné evropské číslo tísňového volání). A že zrovna nevíte, kde přesně jste? Projíždíte malebnými vesničkami nebo zrovna sjíždíte řeku? I tady Vám poradíme, jak na to!
 
Označení železničního přejezduOznačení železničního přejezdu
Při cestování, projíždění neznámými místy, si všímejte svého okolí. Věřte, že kolem sebe máte spoustu identifikačních bodů, podle kterých operátor na tísňové lince zjistí místo události a tím může být včas poskytnuta pomoc.
 
Identifikačními znaky jsou například označení mostů, železničních přejezdů (viz obr.). Někdy postačí popis toho, co vidím: jako hrad, zříceninu, věž kostela, ale také název obce, kterou jsem v posledních minutách projížděl.
 
Dovolená je hlavně o tom si odpočinout a tak pozornost vnímání toho, kde zrovna jsme na cestě za svým cílem, může být snížena. Ale včasné přivolání pomoci může zachránit nejeden život!
 
Víte, že se říční kilometry označují od soutoku směrem proti proudu?
 
Příjemný letní čas a hasiči Vás v nouzi nenechají!
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem