Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

II. ročník soutěže profesionálních hasičů v poskytování první pomoci

4. 10. 2017 (Pavlína Bílková) – Ve středu 4. října 2017 se konal v Libereckém kraji II. ročník celostátní soutěže profesionálních hasičů v poskytování první pomoci. Cílem této soutěže bylo připomenout hasičům, jak důležité je umět včas a kvalitně poskytnout první pomoc. Dále jak zajímavou formou porovnat úroveň předlékařské první pomoci mezi jednotlivými kraji a odborně se připravit na výkon služby. 

 „Je nutné si uvědomit, že život máme každý jen jeden. A je škoda, pokud končí jen proto, že na místě neštěstí nebyla poskytnuta první pomoc včas, kvalitně, nebo nebyla poskytnuta vůbec." uvedl plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel HZS Libereckého kraje.

Letošní ročník byl určen pro čtyřčlenná družstva hasičů a probíhal od 9.00 do 23.00 hodin. Na různých místech Libereckého kraje bylo pro soutěžní týmy připraveno jedenáct stanovišť s reálnými modelovými situacemi. Na každé stanoviště měl zásahový tým maximálně 30 minut. Za tu dobu museli soutěžící situaci správně vyhodnotit a poskytnout náležitě první pomoc postiženým. Zbylý čas byl určen k přesunu na další stanoviště. Velitel družstva vždy obdržel příkaz k výjezdu, ve kterém byla popsána událost způsobem, jaký je znám všem výjezdovým hasičům.

Žádný z týmů nebyl předem informován, jakým nástrahám bude muset v terénu čelit a na jaká místa v kraji je instrukce zavedou. A tak se hasiči v rámci plnění úkolů podívali například na vrchol Ještědu nebo do věže státního hradu Grabštejn. Resuscitovali, vyprošťovali z trosek budovy, ošetřovali raněné při hromadném neštěstí na vlakovém nádraží nebo zachraňovali malé dítě po pádu ze skály. Ve všech případech šlo naštěstí jen o figuranty z řad jejich kolegů, kterých bylo na tři desítky.

Cenné kovy si letos z Libereckého kraje odvezla tato soutěžní družstva:
1. místo - Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje (243 bodů)
2. místo - Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje (229 bodů)
3. místo - Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (227 bodů)

Autor textu:
por. Bc. Pavlína Bílková DiS.
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Tel.: 950 470 039
E-mail: pavlina.bilkovahzslk.cz 

Fotografie: http://www.hzslk.cz/61.5580-hasici-z-jedenacti-kraju-soutezili-v-poskytovani-predlekarske-prvni-pomoci.html#

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem