HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

II. ročník soutěže O pohár ředitele v TFA proběhl na plzeňském náměstí

Plzeň, 12.7.2014 

Na plzeňské náměstí Republiky zavítalo v sobotu 12.7.2014 šedesát závodníků z řad profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se utkali ve čtyřech náročných disciplínách. Nejlepší výkon převedl Lukáš Novák z HZS hlavního města Praha s časem 05.16,30.

Dramatickou podívanou připravili účastníci II. ročníku o Pohár ředitele HZS Plzeňského kraje v disciplínách TFA (Toughest firefighter alive – nejtvrdší hasič přežívá). Do Plzně, kde se akce konala, dorazilo šedesát závodníků z celé republiky. V plné výzbroji a s desetikilovým dýchacím přístrojem na zádech se museli hasiči poprat se čtyřmi disciplínami. Soutěž byla součástí Českého poháru v disciplínách TFA a probíhala dle platných pravidel pro letošní rok. Soutěžící hasiči zápolili ve třech věkových kategoriích - A (do 35 let), B (35-45 let) a C (nad 45 let).


Závodníci nejprve absolvovali běh s požárními hadicemi. Poté se přesunuli k druhému, už složitějšímu stanovišti. Zde museli 80krát udeřit 6-kilovou palicí v hammerboxu, pak se vydali na překážkovou dráhu s barelem plným vody. Součástí druhé disciplíny byl i transport osmdesátikilové figuríny na šedesát metrů. Extrémní záležitostí bylo na závěr překonání třímetrové bariéry, zmíněná vysoká překážka potrápila nejednoho závodníka. Ve třetí disciplíně bylo potřeba správně sestavit nastavovací žebříky, vylézt na šestimetrové lešení a nahoru vytáhnout závaží. Po fyzicky vyčerpávajících činnostech ještě hasiči vybíhali na věž katedrály sv. Bartoloměje, a to do výšky 45 metrů (přes 300 schodů).

Absolutně nejlepší výkon předvedl Lukáš Novák (HZS Praha), světový i evropský mistr v TFA, s časem 05:16,30. Za ním se umístil Petr Vyhnálek (HZS Vysočina), který dosáhl času 05:31,75. Na třetí příčce stanul Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje) s časem 05:40,87.

V kategorii družstev se nejlépe umístil tým HZS Olomouckého kraje (se součtem tří nejlepších časů 17:16,71), druhá příčka patřila HZS Jihočeského kraje (17:58,61) a pomyslný bronz si odvezlo soutěžní družstvo HZS Kraje Vysočina (18:26,75).

Soutěž se konala za podpory Plzeňského Prazdroje, Zdravotní pojišťovny MV ČR, firem Dräger, Vochoc, Clevertex a generálního partnera České poháru v TFA firmy Deva. Mediálně akci podpořili rádio KISS PROTON a server POŽÁRY.CZ.

vytisknout  e-mailem