HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchrana koně zapadlého v bahně

Videozáznam ze zásahu. 

V sobotu 7.listopadu okolo před půl čtvrtou odpoledne vyjeli hasiči ze stanice Nepomuk a JSDH Čížkov k záchraně koně, který zapadl do bahna v lese nedaleko Přešína. Už jen dostat se na místo nebylo právě jednoduché, oblast byla silně podmáčená, což na vlastní kůži pocítili všichni - někteří i dosti intenzivně.

Na místě se hasiči dozvěděli, že majitelka se byla s koněm projít, a on se začal náhle bořit do změklého terénu. Skončil tak všema nohama hluboko v bahně, z něhož se nejprve sám částečně dostal, následně ale opět zapadl. Před příjezdem hasičů se o koně starali sousedé z Přešína a především paní Martina Kostečková – vedoucí zemědělského družstva ze Železného Újezdu, která zajistila na místo nakladač i s obsluhou.

 Ještě než jsme dorazili, se podařilo přítomným uvolnit koni zadní nohu, kterou se zachytil v kořenech stromů a uložit jej na bok. Kůň byl ale příliš vysílený, než aby se mohl postavit a bylo nutné jej z lesa nějak dostat. Paní Kostečkové a ostatním se podařilo sehnat mezistěnu z vraku dodávky a velkou dřevěnou desku, pomocí nichž byl následně ležící kůň tažen přes 200m lesem.

Před samotným  transportem, bylo nutné koně bezpečně uvázat, aby nedošlo k jeho poranění. Šťastnou náhodou je majitelka koně veterinářkou a tak bylo zvíře po celou dobu akce pod odborným dohledem.

Záchranu značně komplikoval zarostlý a silně podmáčený terén. Několikrát bylo nutné prořezat porost, či urovnat podloží před improvizovanými saněmi.

 Po obrovském mnohahodinovém úsilí všech zúčastněných se podařilo koně naložit na valník a ležícího jej převést do družstva v Železném Újezdu, kde mohl být bezpečně uložen ve stáji a kde se mu dostalo následné péče.

Vše tak nakonec dobře dopadlo a kůň se sám večer postavil a začal i žrát.

Ukázalo se, že ani neutrpěl žádné vážné zranění a v neděli mohl být zpět u své majitelky.

My bychom rádi poděkovali všem, kteří se na celé akci podíleli. Díky nim, jejich nasazení a obětavosti je na světě další příběh s dobrým koncem.

(foto: Martina Kostečková)

vytisknout  e-mailem