HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrovolný hasič Bronislav Rýpar vytáhnul z okna hořícího domu dvě ženy

Dvěma ženám zachránil život, když je vyděšené a třesoucí se vytáhl z okna v prvním patře hořícího domu. 

Bývalý vojenský a současný dobrovolný hasič Bronislav Rýpar nezaváhal minulý týden při požáru v šicí dílně v Lipníku nad Bečvou ani na vteřinu. Když viděl, že kousek od něj stoupá k obloze hustý dým, sednul do své modré Avie a vyrazil na místo.

IMG_20200408_100109.jpgBronislav Rýpar (vpravo), Sebastian Koky (vlevo) a modrá Avie (vzadu)

Už zdálky viděl, že v okně domu, ze kterého stoupá kouř, někdo je. „Zaostřil jsem a uvědomil si, že je to silueta člověka. V tu chvíli jsem otočil auto, vjel jsem do protisměru a najel přímo k hořícímu domu. Řešil jsem, jak se co nejlépe dostat k oknu. Mrzelo mě, že jsem neměl na autě kontejner, ten by se totiž výborně hodil a dal by se využít jako skluzavka. Tak jsem prostě improvizoval a snažil se vymyslet co nejefektivnější způsob záchrany,“ popisuje komunikativní mladý muž, který nyní slouží v lipnické jednotce sboru dobrovolných hasičů.

WhatsApp Image 2020-04-07 at 09.43.06.jpegBronislav Rypar se svou Avií přímo v akci při záchraně dvou žen z hořící šicí dílny v Lipníku nad Bečvou

Zastavil automobil u fasády domu tak, aby z něj mohl vystoupit, vylezl na střechu vozu a natáhl se k ženě, která seděla v okně. „Kdybych tam nepřijel, tak by asi skočila, neměla se jak jinak dostat ven. Bylo to celkem vysoko, určitě by se při skoku zranila. Byla hodně vystrašená. Řekl jsem jí, ať se přetočí na břicho, chytil jsem ji za nohy a pomalu z okna sundal na střechu Avie. V tu chvíli jsem si všimnul, že uvnitř v zakouřené místnosti ještě někdo je,“ říká Bronislav.

V hustém dýmu tam stála nehnutě další žena.  „Úplně vyděšená, nemohla se pohnout. Musel jsem na ni trochu zvýšit hlas, aby mě slyšela a abych ji zmobilizoval. Poslechla, přišla k oknu a stejným způsobem jsme ji společně vytáhli ven. Stačila ještě chvilka, nadýchala by se kouře a bylo by zle. Ale povedlo se. Obě spolupracovaly, což nám záchranu usnadnilo,“ vysvětluje dobrovolný hasič s tím, že mu se záchranou obou žen pomohl Sebastian Koky ze sousedního domu. „Je to stokilový chlap, takže se dost hodil. Byl jsem rád, že se někdo z přihlížejících odhodlal a přišel mi na pomoc. Jinak tam spousta lidí jen stála a fotila,“ podotýká zachránce.

S autem ihned odjel pryč, aby uvolnil cestu hasičům. Evakuované pracovníky šicí dílny pak odvedl stranou od hořícího domu, aby dýchali čistý vzduch. Záchrannou akci tak nejvíce odnesla střecha Avie. „Snažili jsme se ji vyklepat, ale zůstala trochu hrbatá. Tak budu mít alespoň vzpomínku,“ líčí Bronislav, který dříve sloužil jako vojenský hasič i na misích v zahraničích. Přiznal, že to není poprvé, co zachránil někomu život. „Před léty jsem na misi ze skladu, kde unikal chlor, vytáhnul muže. Přežil to,“ říká s tím, že díky zkušenostem z praxe jednal minulý týden bez otálení. „Věděl jsem, že když budu váhat, nemusí to dopadnout dobře. Jsem rád, že jsem pomohl. Je to fajn pocit. Příště zas,“ uzavírá s úsměvem Bronislav.

Více o požáru zde

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

vytisknout  e-mailem